Svamp

FRÅGA:
Hej! Jag har ett litet problem. Det kliar och svider enormt i underlivet. Det är irriterande och jobbigt. Jag har ganska normala flytningar men kanske lite mer än vanligt. Jag har precis slutat ta antibiotika och jag har hört att de kan då förekomma svampinfektion.. Jag har också fått på ett par ställen ett svidande sår, väldigt ytligt men de blöder lite lite ibland. Jag är jätteorolig att jag har fått någon könssjukdom men jag misstänker att det är svamp. Nu kan jag inte få tag på t.ex. Pevaryl för jag bor utomlands. Hur lång tid tar det för att något sådant ska gå över? Hjälper fil? Idominsalva? Underbart om ni kan hjälpa.
Orolig
20 år

SVAR:
Hej Orolig
Du beskriver klassiska symtom på en svampinfektion. Det är mycket vanligt att en antibiotikakur triggar igång en svampinfektion. Det beror på att antibiotikan tar "död" på alla bakterier i slidan, även de som är bra och som skall finnas där. Då får svamp möjlighet att växa till och ge symtom som sveda och klåda samt ibland ökad flytning men inte alltid. Det finns receptfria slidpiller och kräm att köpa på apotek, även utomlands. Preparatet kanske inte heter Pevaryl utan något annat. När du börjat behandla med något läkemedel kommer du att känna en klar förbättring inom 1-2 dygn och bör vara helt bra inom en vecka 10 dagar. Fil hjälper inte mer än kallvatten som också kan lindra besvären för stunden. Idomin avråder jag ifrån,det är en fet salva som eventuellt bara kan öka dina besvär. Gå på apoteket så får du hjälp med rätt medicin.
Hälsningar Maud
071226

FRÅGA:
Sist jag hade svamp för cirka 2 veckor sedan så fick jag två stora bölder på yttre högra blygdläppen. De sved och gjorde ont. Nu är de borta. Varför fick jag dem?
solstrålen
33 år

SVAR:
Hej solstrålen
Sannolikt blev du svullen i slemhinnan av din svampinfektion. Kanske täpptes ett par körtelgångar till av detta och svullnade därför upp? När svullnaden efter svampinfektionen lugnade ner sej då kunde körtlarna tömma sej på ett alldeles normalt sätt. Så skulle det kunna vara..
Hälsningar Ingela
070917

FRÅGA:
Jag vet inte om det är rätt kategori för frågan. Vi är ett par som har haft problem i över ett år. Förra året var jag gravid och vi trodde jag led av svamp och vi använde mycket svampmedel. Efter en gynkontroll fick vi rådet att använda canesten på min partner som var mer effektivt, och ja, visst lindrar det. Sen efter förlossningen fick jag alltid denna fisklukt efter ett samlag, efter sökandet på nätet så ställde jag själv diagnosen bakteriell vaginos. Denna lukt är nu borta men besvären fortsätter. Min partner får efter samlagen sprickor runt förhuden och dessa svider och bränner. Canesten hjälper (men i hur många år kan man använda det?) Och det kommer ju tillbaka igen då vi åter tar upp samlivet. Det börjar alltid på honom sen får även jag detta svidande och obehagliga. Båda två har mycket besvär av detta. Vad kan vi göra, ge upp vårt underbara samliv? Jag börjar bli uppgiven då inget hjälper!
lillgurkan
39 år

SVAR:
Hej lillgurkan
Jag tror som du att du har bakteriell vaginos. Inte helt ovanligt får mannen besvär av det i form av sveda och irritation på ollonet. Men det är inte han som skall behandlas utan det är faktiskt du. Du behöver ett preparat som t.ex. Zidoval eller Flagyl som kan återställa den normala bakteriefloran i slidan. Då kommer också din man bli av med sina symtom. Ibland återkommer besvären efter en tid och då måste man behandla igen men ibland räcker det med en enda behandling så är allt tillbaka i det normala. Sluta med Canesten så att han inte börjar reagera mot det. Vill man lindra lite akut kan man hellre använda lite hydrokortison som finns receptfritt på apoteket, och smörja in ollonet.
Hälsningar Ingela
070718

FRÅGA:
Hej, jag och min pojkvän har börjat få rodnader och små sprickor i huden. Jag på yttre och inre blygläppar och han på ollonet och förhuden som täcker där. Jag har även haft lite ljusa flytningar som inte luktar. Vill mest veta om det är svamp eller om det kan vara något annat?
Orolig
26 år

SVAR:
Hej Orolig
Visst skulle det kunna vara svamp men det vanligaste då är att man har klåda samtidigt. Prova att behandla er med de receptfria salvor mot svamp som finns på apoteket. Använd mjukgörande som tex Intim tvättolja som också finns på apoteket och undvik att tvätta er för ofta. Hjälper inte det så får ni höra av er till läkare.
Hälsningar Ingela
070612

FRÅGA:
Hej.
Det började med att jag var kissnödig hela tiden, och fick springa på toan stup i kvarten. Och för nån vecka sen började mitt "underliv" eller vad man ska kalla det klia nåt enormt. Efter det så har det börjat svida riktigt mycket när jag kissar. Det gör så ont att jag helst avstår från att gå på toan. Vad kan det vara? Kan det vara svamp eller urinvägsinfektion? Jag tog ett graviditetstest men det var negativt.
problembarn
17 år

SVAR:
Hej problembarn
Det låter både som det kunde vara svamp och urinvägsinfektion men jag kan förstås inte säga säkert. Är det riktigt besvärligt då är det lika bra att se till att få komma upp till kvinnokliniken direkt så du får effektiv hjälp. Känner du att du kan hantera det hela så köper du receptfria Pevaryl på apoteket och behandlar svampen. Ta också ett morgonurinprov och lämna in på närmaste vårdcentral så kan de kolla en snabbtest och se om det växer bakterier i urinen. Gör det inte det så är det sannolikt svampinfektionen som ger dej den besvärliga svedan också.
Hälsningar Ingela
070603

FRÅGA:
Hej, hej! Jag har ett stort problem som jag inte blir av med. Jag har fruktansvärt illaluktande flytningar, men det svider inte alls eller så. Jag gick till en gynekolog och hon sa att det inte borde vara svamp för svampinfektion skall inte lukta illa. Sen undersökte hon mig och "sniffade" på mina flytningar och utifrån detta sa hon att jag skulle gå och köpa Pevaryl mot svampinfektion i alla fall! Så då ändrade hon sig i. Hur kan hon vara säker på att det inte är bakteriell vaginos? Det orsakar ju endast illaluktande flytningar. Nu är det så att jag fortfarande har problemet kvar. Svampmedlet hjälper mig inte. Vad ska jag göra? Gå till någon annan? Ta Lactal och testa om det funkar?
anna
19 år

SVAR:
Hej anna
Är det en bakteriell vaginos så blir man ofta bra av sig själv. Kroppen brukar kunna fixa sådant, tids nog. Lactal funkar oftast inte så bra men du kan gott försöka och blir du inte bättre då är det väl bara att knalla iväg till gynekologen igen!
Hälsningar Ingela
070514

FRÅGA:
Hej!
I en vecka nu har det kliat väldigt mycket i underlivet. Några dagar efter att kliandet startade uppkom som små "vita blåsor" som både svider och kliar. Detta kan inte vara en könsjukdom eftersom min pojkvän och jag båda var oskulder när vi blev tillsammans för drygt ett år sedan och inte har haft sex med någon annan sedan dess. Jag undrar om det här kan vara en svampinfektion då det kliar och jag dessutom har fått lite mer grynigare, men ej illaluktande flytningar än vanligt.
wicky
19 år

SVAR:
Hej wicky
Din beskrivning av dina besvär tyder på att du har fått en svampinfektion. Du kan pröva att använda något av de receptfria läkemedel som finns på apoteket. Använd en kombination av slidpiller och smörj samtidigt med kräm. Om du inte har blivit förbättrad inom 2-3 dagar och bra inom en vecka bör du vända dig till en doktor för att få hjälp.
Hälsningar Maud
070513

FRÅGA:
Hej!
För några dagar sen så fick jag jobbig klåda och sveda i underlivet och dessutom vita korniga flytningar. Jag läste lite, och antog att det måste vara en svampinfektion, så jag köpte canesten och började behandling. Det blev bättre och kliade mycket mindre, men första dagen började jag få rosa blodfyllda flytningar, som inte såg ut som mens. Jag fortsatte ändå behandlingen, men så idag, andra dagen, så har jag fått min mens, eller i alla fall en blödning. Det ser inte riktigt ut som mensen brukar, och den är för tidig med lite mindre än en vecka. Ska jag avsluta min behandling mitt i, och ska jag i sådana fall påbörja en helt ny behandling efteråt? Jag har precis börjat ha sex med en ny kille, och vi har inte skyddat oss, men ingen av oss borde kunna ha några könssjukdomar. Kan det ha något med saken att göra?
Rotan

SVAR:
Hej Rotan
Avvakta behandlingen tills efter mensen. Om du fortfarande har besvär med klåda då börjar du behandla igen. Eftersom du har en ny sexpartner är det klokt att du testar dig för klamydia. Klamydia kan påverka blödningsmönster, oftast blir det småblödningar mellan mensen.Vänd dig till närmaste ungdomsmottagning.
Hälsningar Maud
070304

FRÅGA:
Hej! Jag har besvärats av återkommande svampinfektioner i några månader. Detta har sammanfallit med den tid jag ätit minipiller och ofta efter blödning. Jag har fått Sporanox utskrivet av läkare och tagit två sådana kurer hittills. Den senaste för 9 dagar sedan. Klåda/sveda försvann efter cirka 6 dagar men jag har kvarstående vit gryning flytning. Betyder det att svampen fortfarande är kvar och kan blossa upp på nytt, t.ex. om slemhinnorna utsätts för samlag? I övrigt har jag inga besvär. Kommer flytningarna försvinna av sig själva eller bör jag ta ytterligare en kur Sporanox? Vill ej behandla med receptfria medel då de tycks irritera slemhinnorna.
svampår

SVAR:
Hej svampår
Svamp har vi från och till men för det mesta lever vi nog i harmoni med svampen. Svamp finns i tarmen t.ex. Har du inga besvär av din svamp tycker jag du kan avvakta så finns det god chans att flytningarna normaliseras.
Hälsningar Ingela
070219

FRÅGA:
Jag har diabetes och när mitt socker krånglar och är för högt så får jag lätt svamp i underlivet. Hur får man bäst bukt med detta?
MER

SVAR:
Hej MER
Svaret blir förstås att hålla ordning på ditt blodsocker så bra det någonsin går så att du slipper besvär. Har det väl dykt upp så är det receptfria preparat på apoteket som gäller och om det inte blir bra uppsöka en gynekolog.
Hälsningar Ingela
070205

FRÅGA:
Jag har idag avslutat en fem-dagarskur med Kåvepenin mot öroninflammation. Till följd av kuren har klåda och flytningar uppkommit i underlivet. Är detta något jag måste behandla eller brukar det gå över när penicillinkuren är över? Jag brukar sällan få svamp eller liknande obehag, och symptomen är erkända biverkningar av Kåvepenin, enligt FASS.
Monalizah

SVAR:
Hej Monalizah
Det är vanligt att kvinnor får besvär med svampinfektion i underlivet i samband med behandling med antibiotika. Anledningen är att antibiotikan slår ut de bakterier som reglerar miljön i slidan. Detta har till följd att svamp som finns normalt i slidan får en möjlighet att växa till och ge symtom som klåda och sveda. Besvären kan gå över av sig själv men många gånger är klådan så besvärande att en behandling behövs. Det finns effektiva receptfria läkemedel att köpa på apoteket som inom några dagar gör dej besvärsfri. Om besvären inte ger med sig efter behandling bör du ta kontakt med läkare.
Hälsningar Maud
070115

FRÅGA:
Hej. Jag har ofta svamp och har nu börjat få mellanblödningar oftast under ägglossning. Jag är gift och har testat negativt för könssjukdomar. Jag var hos gynekologen förra året som sa att allt såg normalt ut men jag känner mig ändå orolig. Kan detta vara normalt?
apan

SVAR:
Hej apan
Att periodvis ha upprepade svampinfektioner är inte helt ovanligt. Det behöver inte ha något som helst samband med mellanblödningarna. Att ha mellanblödningar under ägglossningstid brukar vara en anledning till att man vill göra en ny kontroll så att allt ser normalt ut. Som gynekolog vill jag utesluta att det rör sej om någon form av irritation på livmodertappen eller någon cellförändring. Ibland ger p-piller upphov till denna typ av trassel och det gör att man kan behöva byta sort. Så det är kanske ändå dags att göra en ny kontroll för att du ska slippa vara orolig.
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Hej. Hur vet man att man har svamp? Jag har aldrig varit hos gynekologen och vet inte om jag har svamp heller. Det jag undrar är om det är farligt att gå med svamp under en lång period? Jag brukar läsa om folk som tycker att deras flytningar luktar illa, men jag fattar inte vad "illa" innebär, jag menar, det luktar väl aldrig "gott"?
tingeling

SVAR:
Hej tingeling
Att ha svamp i slidan tillhör det normala och du behöver inte märka det. När svampen ger symtom bör man behandla. Symtomen är rodnade och svullna slemhinnor i underlivet som svider och kliar. Ibland men inte alltid förekommer en ökad flytning som är grynig och vit. Svamp läker ut av sig själv även om den inte behandlas. Man kan köpa receptfri medicin på apoteket. Svampinfektion är ingen könssjukdom och kan inte påverka förmågan att få barn.
Jag känner inte till om det skulle vara farligt att gå med en svampinfektion i underlivet under en längre tid. Men plågsamt och irriterande måste det vara.
Normala flytningar från slidan luktar lite syrligt. Det man oftast menar med illaluktande flytningar är ett tillstånd som kallas bakteriell vaginos eller gardnerella. Det är när "fel" bakterier får övertag i slidan. Då uppstår en lukt som påminner om rutten fisk. Oftast går det över av sig själv men kan många gånger återkomma i perioder. Det är inte någon könssjukdom och påverkar inte fruktsamheten. Det finns effektiv behandling som är receptbelagd.
Hälsningar Maud
061106

FRÅGA:
Hej. Jag har ofta svamp och har nu börjat få mellanblödningar oftast under ägglossning. Jag är gift och har testat negativt för könssjukdomar. Jag var hos gynekologen förra året som sa att allt såg normalt ut men jag känner mig ändå orolig.
Kan detta vara normalt?
apan

SVAR:
Hej apan
Att få en sparsam blödning vid ägglossningstid är normalt även om inte alla kvinnor får det.
En del kvinnor besväras av upprepade svampinfektioner under perioder. De flesta lär sig att hantera besvären och vet vad som triggar igång klådan och svedan i underlivet. De undviker nötning som cykling och tajta byxor, använder glidmedel vid samlag.Det finns inga vetenskapliga belägg för att tvåltvätt av underlivet skulle framkalla svampinfektioner men de flesta kvinnor med tendens till klåda brukar tvätta sig enbart med vatten eller mild olja. Det finns också andra tillstånd än svamp som orsakar klåda och sveda.Det kan vara tex eksemliknande förändringar som orsakar besvären. en del kvinnor som överanvänder svampmedel kan också få en överkänslighetsreaktion mot de receptfria svampmedel som finns att köpa.Av den orsaken bör man alltid vid något tillfälle när man har besvär låta undersöka sig för att få korrekt diagnos.
Hälsningar Maud
061101

FRÅGA:
Hej, jag har en tid haft problem med klåda i underlivet, men senare har klådan mer kommit ifrån analöppningen. Kan det sprida sig, kan man få svamp där??
lilla my

SVAR:
Hej lilla my
Ja, man kan faktiskt få svamp på de flesta ställen även om vissa "lokaler" är vanligare än andra. Men det måste inte vara svamp som kliar i analöppningen. Blir det inte bättre på några dagar så föreslår jag att du tar kontakt med i första hand distriktsläkaren.
Hälsningar Ingela
060910

FRÅGA:
Hej jag har ständigt svamp och får då ont i både mage och korsrygg, är det normalt eller kan denna smärta vara nåt med tarmarna??
prebbe

SVAR:
Hej prebbe
Ont brukar man ju inte direkt ha av en svampinfektion men klart att man upplever ett obehag om ständigt har återkommande infektioner i underlivet. Och visst kan du lika gärna ha smärtor som kommer från tarmarna! Tarm, livmoder, äggstockar, ligament, höftleder och muskler...mycket finns i just detta område och det kan vara svårt att "känna" varifrån smärtan kommer. Det finns bara en sak att göra och det är att bli ordentligt undersökt. Och om du ändå har besvär med svampinfektioner är det väl lämpligt att börja med ett besök hos gynekologen?! Är allt ok där kan kanske en allmän läkare/distriktsläkare vara den som kan hjälpa dej?
Hälsningar Ingela
060910

FRÅGA:
Jag har under ca 4 veckor behandlats med Fluconazol hexal mot svamp. Men det vekar inte hjälpa trots att jag tagit en tablett var fjärde dag. Kan man bli immun mot medicinen eller? Jag har även använt Daktacort hela tiden. Jag är röd, kliig och irriterad runt vagina och långt ut på låren. Jobbigt!
Tacksam för svar!
Gunilla

SVAR:
Hej Gunilla
Ja det låter som du har en besvärlig svampinfektion och inte har du rätt medicin om du inte blir nåt bättre. Du måste förstås gå tillbaka till din gynekolog eller distriktsläkare så ni får bedöma detta igen.
Under tiden ska du lufta så mycket det går eftersom svamp gynnas av en varm, fuktig miljö. Ligger låren mot varandra så försök att lägga lite bomullstyg/kompress eller nåt liknande emellan så att luften kommer in. Distrikssköterskan kan hjälpa dej pensla med gentianaviolett. Det har många gånger god effekt mot svamp (men missfärgar lätt kläder).
Har du diabetes kanske din medicinering behöver ses över??
Hälsningar Ingela
060722

FRÅGA:
Hej. Jag påbörjade Pevaryl behandligen mot svamp i fre. Enligt den så står det att besvären ska ha försvunnit efter 3 dagars bruk. Men på mig har det inte gjort det, utan det fortsätter att klia hela inne i vaginan. Samt lite utanför också. Vad ska jag göra? Jag har användt både vagitorien ( den starkaste) plus krämen 3 gånger om dan. Nu är jag chanslös. Ska jag vänta ett tag för att avvakta eller vad ska jag göra?
MVH Nikolina

SVAR:
Hej Nikolina
Om inte besvären försvinner på den behandling du uppger så kan det som du funderat på gått lite för kort tid för att läkemedlet hunnit verka ordentligt. Undvik vatten och tvål i detta läge när det är som mest irriterat och smörj med t.ex. intim tvättolja innan du hoppar i duschen.
Undvik också penetrerande sex tills allt lugnat ner sej. Blir det inte bättre på en vecka ska du söka en gynekolog så man får fundera på om det är nåt annat som ger upphov till din irritation och klåda.
Hälsningar Ingela
060708

FRÅGA:
Hej!
Jag undrar om svamp smittar? Jag har haft problem med svamp i underlivet och fått behandling mot det. Nu har min man fått en slags torrhet på sitt ollon och det kliar lite. Kan svampen ha smittats till honom? Vi har inte varit med några andra partners på åtta år.
eef

SVAR:
Hej eef
Nej svamp smittar inte. Men det är inte helt ovanligt att män ibland reagerar på svampen genom att få en irritation på ollonet. Så det är kvinnans svampinfektion som skall behandlas. Avstå också penetrerande sex ett par veckor i samband med behandlingen så infektionen hos kvinnan får chansen att läka ut ordentligt. Mannen kan under tiden använda mjukgörande kräm eller olja på ollonet eller helt sonika bara vänta ut att irritationen lägger sig.
Hälsningar Ingela
060525

Tillbaka

ANNONSER