Övrigt

FRÅGA:
Hej. Vad beror denna blödning på? Kan ibland efter samlag få en liten blödning. Den visar sig oftast 1 -2 dagar efter sex. Det kommer ytterst lite blod, och jag har ingen smärta. Det händer inte alltid att jag får det, men ibland, vid enstaka tillfällen. Har inget fast förhållande, och är sexuellt aktiv till och från. Har även genomgått en förlossning för 6 år sedan, samt 2 aborter efter det, om det kan inverka på något sätt. Tack på förhand
"Sonja"
25 år


SVAR:
Hej Sonja
Blödningar i samband med samlag bör man alltid kolla upp. Du bör beställa tid hos en gynekolog för undersökning. Det finns olika orsaker till blödningar av detta slag, oftast beror det på tex ofarliga polyper i livmoderhalsen. Men orsaken kan också vara en infektion elller cellförändringar som bör behandlas.
Hälsningar Maud
080809

FRÅGA:
Hej. Bakre slidväggen har blivit slapp och buktar ut i vulva. Det är besvärande med avföringen. Vad göra?
ÄPP
65 år

SVAR:
Hej ÄPP!
Du ska beställa tid hos en gynekolog. Har du besvär med att få ut avföringen så är det troligt att du blir hjälpt av en operation där man stadgar upp den bakre väggen. Många opererar idag denna operation med lokalbedövning så du behöver sannolikt inte bli inlagd utan kan lämna sjukhuset några timmar efter ingreppet. Vill man absolut inte bli opererad så kan man istället erbjuda en ring som håller den bakre väggen på plats. Men detta kan du diskutera med din gynekolog efter att du blivit undersökt.
Hälsningar Ingela
080728

FRÅGA:
Hej. Jag är 16 år och i öppningen till min slida (närmast anus) så sticker det ut en flik som börjar långt inne i slidan och sedan sticker ut. Den är ca 2 cm lång. Vart jag än letar så hittar jag ingen som har samma problem som jag. Ibland lägger sig fliken till höger, ibland till vänster, bak, eller fram. Jag är jätte-orolig för vad det kan vara. Snälla svara på detta för annars har jag ingen aning om vad jag ska göra!
Jätteorolig över flik!
16 år

SVAR:
Hej Jätteorolig över flik!
Du behöver inte vara orolig. Som du beskriver det så kan jag nästan säkert säga att detta rör sej om en rest av mödomshinnan. De flesta kvinnor har lite rester av mödomshinna i form av små flikar. De tenderar att bli mindre ju äldre man blir men de försvinner sällan helt. Inget farligt i alla fall!
Hälsningar Ingela
080531

FRÅGA:
Hej! Jag är lite osäker om detta är rätt forum att ställa frågan i, men jag försöker. Min dotter är snart 13 år och har haft diabetes sedan hon var 10. Senaste året har hon haft protein i urin och man har undersökt hennes njurar och tagit en massa prover. Man tror att det beror på hennes diabetes, men det är ju väldigt ovanligt med förhöjda värden redan. Jag tycker mig ha hört att man kan reta njurarna om man går och håller sig för länge. Hon gör nämligen det. Hon kan hålla sig en hel dag ibland och jag börjar fundera på om det kan vara det som gör att hon får protein i urin. Kan det ligga något i det? Hon ligger bra i sitt socker, så hennes läkare är frågande inför att njurarna redan börjar krångla, men som sagt, kan det ligga något i min teori att det har att göra med att hon håller sig?
Manzan
45 år

SVAR:
Hej Manzan
Jag är dessvärre inte en läkare som är specialiserad på njurens sjukdomar. Men det du undrar, om att om man håller sej länge, innebär risk för påverkan av njurarna har jag dock aldrig hört talas om. Däremot är det inte helt ovanligt ändå att långa personer, eller personer som växer fort på längden, kan läcka protein urin om man kollar urinprov under dagen. Dessa personer läcker dock inte protein om man gör en kontroll på ett morgonurinprov. Men mer kunskap än så har inte jag i denna fråga.
Hälsningar Ingela
080329

FRÅGA:
Hej! För ett par dagar sen, när jag skulle använda en tampong, råkade den åka upp lite för långt, och då märkte jag en "knöl" längre upp i slidan. Jag blev jätterädd och det första jag tänkte på var cancer. Det är som två "knölar" som sitter ihop kan man säga, med en springa emellan, den ömmar inte eller så, bara att den sitter lite åt höger, men jag sökte på internet och såg att det kanske är livmodertappen jag kände, är det möjligt? Kan den sitta lite åt höger istället för i mitten? Jag vågar inte gå till en gynekolog, för jag är bara 16 och har knappt haft min mens i 2 år.
Snälla svara, jag är så orolig, jag har berättat det för mamma och hon trodde inte att det var någon fara.
Jennii
16 år

SVAR:
Hej Jennii
Du behöver inte vara orolig. Din mamma har rätt. Du har känt din livmodertapp, alltså nedersta delen av livmodern som kan kännas längst upp i slidan. Det är inte ovanligt att den sitter lite åt ena sidan i slidan. Springan du kände är öppningen in till livmodern. Du behöver inte gå till gynekolog för att undersöka dej om du känner dej frisk. Om du vill få information om eller låta undersöka ditt underliv för att få reda på att allt ser ok ut kan du vända dej till närmaste ungdomsmottagning. Där finns barnmorskor som är vana vid ungdomars funderingar kring den egna kroppen.
Hälsningar Maud
080228

FRÅGA:
Mitt underliv tar in luft och gör märkliga pruttljud. Det händer inte om dagarna när jag lyfter barn och städar o.s.v. utan bara när jag gör vissa rörelser som sitt-ups och tränar yoga till exempel. Det känns som att underlivet tar in luft och sen när jag ska resa mig upp eller sätta mig upp så kommer luften ut och det låter som otrevliga och pinsmma pruttar. Samma sak händer även ibland när vi har sex i vissa ställningar. Vad jag kan minnas har det inte varit såhär före graviditeter och förlossningar så min första tanke är att det är bäckenbotten som är slapp och behöver tränas? Jag var duktig på att knipa och använda knipkulor första 4-5 månaderna efter förlossningen men sen har det liksom glömts av. Jag har dock inga problem att knipa av kisstrålen eller hålla mig om jag är kissnödig. Vid knipövningstiden så införskaffade jag knipkulor, smartballs, och de provade jag idag och kunde lätt ha i två timmar medan jag städade och bar barn, dock inte när jag skulle kissa för då kom de ut.. Jag har just kommit hem från mitt poweryoga pass och känner mig så ledsen eftersom jag inte har lust att gå igen p.g.a. mina pinsamma underlivspruttar som kommer oväntat och ovälkommet och gör mig höggenerad. Vad kan det här bero på och vad kan man göra åt saken? Tänkte ringa och boka tid hos en gynekolog och rådfråga kanske?
Musprutten
25 år

SVAR:
Hej Musprutten
Jag tror att du helt är inne på rätt linje. Vävnaden i slidan blir delvis påverkad av en förlossning och allt återfår inte sin forna vigör, åtminstone inte så snabbt. Och det är verkligen inte särskilt roligt att träna knipövningar även om det kan vara till viss hjälp. MEN mycket kan du förstås träna upp och Yoga är inte alls så dumt faktiskt. Men du kanske kan förstärka den där effekten. Core är en utmärkt träning där bäckenbotten får en stor del tack vare att man jobbar funktionellt med hela bålen. Pilates tror jag kan fungera på samma sätt. Friskis&Svettis lanserar just nu en DVD som heter ”Stark och stabi”l som är en DVD för hemmabruk. Kostar ca 250:- och köps på F&S anläggningar. Det är bra. Det finns säkert andra som också är bra men just denna känner jag till. Den skulle du kunna använda och träna med regelbundet hemma tills du får lite mer ordning på det hela och så att du slipper du tycka att det är så genant. Det du lär dej där kan du sen ha nytta av i alla former av träning du vill utöva om det så är jympa, styrketäning etc Men det kan vara ett sätt att komma över detta. Risken är ju annars att du lägger av att träna helt och då blir det inte bättre. Så kämpa på och lycka till!
Hälsningar Ingela
080214

FRÅGA:
Hej! Jag har precis varit hos min gynekolog och han sa att jag hade svamp. Kan man ha det utan att ha några symptom?
Jag satte in en spiral för 4 månader sedan och blöder nu efter samlag, kan det ha med spiralen att göra?
Gynekologen sa att jag har en lättblödande livmodertapp, innebär det att man lättare får cellförändingar?
Millan
38 år

SVAR:
Hej Millan
Ja man kan ha svamp utan symtom.
Spiraler kan ibland ge upphov till småblödningar och ibland också irritation på livmodertappen. Om det är en hormonspiral brukar det bli bättre med tiden. Vilken spiral du än har så innebär inte den i sej någon risk att få cellförändringar. Cellförändringar får man av en infektion med kondylomvirus på livmodertappen och det skall dessutom vara viss typ av kondylomvirus för att detta skall kunna uppstå.
Hälsningar Ingela
080214

FRÅGA:
Efter förlossningen för 4 månader sedan, har jag fått flera större flikar i slidmynningen (ej bristningar, utan skinnflikar). En av dessa börjar ibland blöda när jag torkar mig. Är detta vanligt efter en förlossning och kan det gå tillbaka av sig självt? Bör de åtgärdas?
Bokmalen
28 år

SVAR:
Hej Bokmalen
Om du ammar så väntar du tills amningsperioden är avslutad. Har du fortfarande besvär då så beställer du tid hos gynekolog. Under amningsperioden är slemhinnan lite skör p.g.a. brist på östrogen faktiskt och blöder därför lite lättare, så jag tror att det hela kan försvinna av sej själv. Att det är flikar kan ju bero på att du haft någon liten bristning i samband med förlossningen och som inte läkt ihop med den andra vävnaden. Men du kan ju också visa upp det för barnmorskan så länge så kan hon avgör om det är t.ex. ett lite kondylom som beter sej på detta vis. Kondylom läker av sej själv med tiden men ibland kan man behöva få lite hjälp särskilt om du besväras av blödningar från fliken.
Hälsningar Ingela
080214

FRÅGA:
Hej! jag har ett problem som jag dagligen grubblar över. det är nämligen så att jag har ändrat smak i underlivet. jag smakar numera otroligt surt, (som citron)vilket jag inte gjort tidigare. Detta oroar mig väldigt. En gynekolog jag nyligen besökte tog mig inte på allvar utan viftade bara bort det jag sa. Vad kan surheten bero på? Jag har även samlagssmärtor, kan dessa två ha något samband? Väldigt tacksam för svar!
Redrose
22 år

SVAR:
Hej Redrose
Sammansättning av sekretionen i underlivet är sådan att den normalt hos en kvinna i fruktsam ålder har ett mycket surt pH. Samlagssmärtor har alltså inte med detta alls att göra.
Hälsningar Ingela
080208

FRÅGA:
Hej. På senaste tiden har jag fått stora besvär med att en gång i månaden får jag en förstorad livmoder vilket gör att den putar ut en aning och detta gör väldigt ont. Det varierar från månad till månad vilken av äggstockarna som gör ont. Vad beror detta på? Behöver jag oroa mig? Äggstocken putar ut på ena sidan. Jag har dessutom inte haft mens på flera månader men undrade om man kan få menssmärtor ändå? Om detta kan bero på PMS eller så? Tack på förhand!
Prinsessan
22 år

SVAR:
Hej Prinsessan
Det första jag kommer att tänka på när jag läser din fråga är om du skulle kunna vara gravid? Du har inte haft mens på flera månader och du tycker att du kan känna din livmoder förstorad så att den putar ut en aning. En normalstor livmoder och äggstock kan inte puta ut så att den syns på magen. Livmodern har en storlek som ett litet hönsägg och äggstockarna är små som sötmandlar. De ligger djupt i bukhålan och endast möjliga att känna vid en gynekologisk undersökning.
Om du inte är gravid och det är omöjligt att med dina uppgifter i brevet tala om ifall dina besvär är tecken på något som skall behandlas,bör du söka en gynekolog för att bli ordentligt undersökt.
Hälsningar Maud
080114

FRÅGA:
Hej! Jag har en lite annorlunda fråga. När jag duschar en gång varje dag så tenderar jag att få urinvägsinfektion. Om jag däremot glesar ut duschningen till varannan dag, så får jag inte urinvägsinfektion. Jag undrar vad detta kan bero på?
Det känns märkligt att det är så här. Jag vill duscha varje dag för då trivs jag bäst. Jag har funderat lite och kanske är det lite långsökt, men jag har stora blygdläppar. Är det så att det kan "stanna kvar" fler bakterier om man har mer tätt i form av stora, fylliga blygdläppar som inte luftar underlivet som mindre blygdläppar kanske gör. Luften borde då lättare komma åt och bakterietillväxten kanske inte blir lika riklig? Jag har funderat på labiaplastik på grund av kosmetiska skäl och så funderar jag även om det kanske skulle kunna avhjälpa urinvägsinfektionerna också? Är det så att man kan få labiaplastik gratis till exempel vid remittering från Vårdcentralen till gynekologimott? Jag känner att det är mer angeläget att jag gör en sådan operation om det kan avhjälpa dessa urinvägsinfektioner då de är besvärande.
Fjärilen
27 år

SVAR:
Hej Fjärilen
Duschar man ofta torkar huden och slemhinnorna lättare ut. Huden och slemhinnan blir då mer mottagliga för bakterieangrepp. Om du skall duscha varje dag så kan du vara hjälpt av att smörja in underlivet med olja före duschning. Apotekets produkter fungerar bra t.ex. Intim Tvättolja. Smörja rikligt med olja. Duscha . Använd inte tvål till underlivet utan duscha bara av lite grand. När du sen hoppar ur duschen så torkar du försiktigt bort överskott av olja men låt ett tunt lager ligga kvar som en skyddande hinna. Du hjälper på detta sätt kroppen att få en starkare barriär mot infektioner.
Blygdläpparna har till funktion just att skydda. Om du låter operera dem så att de blir mindre kan det få rakt motsatt effekt. Slemhinnan i underlivet blir mer oskyddad, utsätts för mer påfrestningar och du får fler urinvägsinfektioner kanhända.
De flesta gynekologer är generellt mycket tveksamma till att göra kosmetiska ingrepp på blygdläppar. Finns inget medicinskt skäl så görs det inte i offentlig regi utan man får betala själv på en privat mottagning.
Hälsningar Ingela
071126

FRÅGA:
Hur påverkas man psykiskt/sexuellt av att operera bort livmodern?
kurre
50 år

SVAR:
Hej kurre
Tar man bort livmodern för att man har mycket besvärligt med blödningar eller framfall så brukar det vara enbart positivt att operera bort livmodern (undantag finns alltid). Fysiska hinder som ideliga blödningar försvinner och gör att man kan röra sej mera, orken ökar och därmed många gånger lusten. Sexuellt/känslomässigt påverkas det dock ganska lite egentligen. Har man en bra relation och ett väl fungerande sexliv innan operationen då kommer man ha det även efteråt. Det är det som är fundamentet. Fungerar samlivet och relationen dåligt före, jag då är det risk att samlivet och relationen är precis lika dåliga efter operationen.
50års åldern förändras man samtidigt en hel del hormonellt så många upplever en stor förändring under dessa år även utan att man är opererad så det är inte alltid så lätt att veta vad som är vad.
Om man tar bort livmodern för att man får cancer då kan upplevelsen vara en annan. Hela livet kanske ställs på sin spets och man får omvärdera mycket. I dessa fall kan man inte säga med säkerhet hur det blir med samlivet efteråt eftersom det beror på så många fler faktorer och processen kring sjukdomen är betydligt längre i tid.
Hälsningar Ingela
071030

FRÅGA:
Ibland får jag plötsliga huggande smärtor i underlivet, och då kan jag knappt röra mig på grund av smärtan. Detta händer inte jätteofta, kanske nån gång per månad. Sedan kan det också finnas perioder när jag inte alls störs av det, men när det händer är det ju jobbigt. Det håller inte på längre än max en halvtimme per gång. Det känns som att smärtan är rätt ytlig, men det är svårt att avgöra om det kommer från urinvägarna eller från slidan.. Tror du att detta kan vara något allvarligt som borde kollas upp? Har du över huvud taget någon aning om vad det kan vara? Smärtorna har inget tydligt samband med menstruation eller sexliv, det kan dyka upp när som helst.
airam
19 år

SVAR:
Hej airam
Det är svårt att svara på vad dina besvär beror på utan att ha gjort en undersökning. Kanske är det ägglossningssmärtor, kolla om obehaget uppstår vid ungefär 14-16 dagar före mensblödningarna. Troligtvis är det inte något allvarligt då smärtattackerna inte kommer mer och mer ofta och intensivare. För säkerhets skull, beställ en tid för undersökning om/när du känner smärtorna igen.
Hälsningar Maud
070917

FRÅGA:
Jag har hittat en liten knöl, nästan stor som en ärta, på min livmodertapp. Har flera gånger undersökt livmodertappen förut men knölen har aldrig varit där förut. Den är nästan helt rund och ganska hård. Jag känner mig orolig. Vad kan det vara? Borde jag uppsöka gynekolog eller är det vanligt?
liten och orolig
30 år

SVAR:
Hej liten och orolig
Det låter inte som något farligt men är du väldigt orolig så tycker jag du skall låta undersöka dej.
Hälsningar Ingela
070818

FRÅGA:
Hej, kan "von willebrands sjukdom" ge ökad benägenhet till blödning vid samlag?
wilma2000
47 år

SVAR:
Hej wilma2000
Von Willebrands sjukdom är en vanlig sjukdom som generellt ger en ökad blödningsbenägenhet vilket man som kvinna framför allt erfar vid menstruationerna som är rikligare och många gånger mer långdragna. I övrigt märks det genom att man lättare får blåmärken när man slår sej och att man blöder mer vid t.ex. tandutdragning. Om man blöder vid samlag så skall man inte nödvändigtvis dra slutsatsen att det har med blödningsbenägenheten att göra utan det skall utredas med en gynekologisk undersökning för att utesluta inflammation eller annan förändring på livmodertappen i första hand.
Hälsningar Ingela
070815

FRÅGA:
Jag slutade amma min son 1995 men har fortfarande mjölk kvar och sen en tid kommer även en mörkt brun vätska när jag klämmer på höger bröstvårta. Ur nedre delen av bröstvårtan kommer "vanlig" mjölk och ur den övre kommer det mörka. Borde jag vara orolig?
RC
36 år

SVAR:
Hej RC
Man skall alltid ha respekt för om det kommer vätska ur brösten så om det gått några år efter avslutad amning så brukar vi ta lite prover. Det som gör att du absolut skall kontrollera dej snarast är att det har börjat komma mörk vätska ur ett bröst. Din gynekolog eller distriktsläkare bör ta lite prover samt skicka dej på en mammografi. Om de ser någon förändring kommer de också att ta ett litet vävnadsprov från bröstet. Jag tycker du skall ta dina symtom på allvar och inte vänta med att låta dej bli undersökt. Du skall inte heller acceptera lång väntetid innan du får träffa läkare.
Hälsningar Ingela
070815

FRÅGA:
Hej! Jag jobbar som översättare och undrar om det finns en vanlig svensk beteckning för könssjukdomen som på många språk kallas för gardenella. Tack på förhand.
gardenellapåsvenska
29 år

SVAR:
Hej gardenellapåsvenska
Gardenella betecknas idag inte i svensk gynekologi som en könssjukdom (men det finns några studier som talat för att den kan vara sexuellt överförd) och vi har inte heller något bra namn för det tillstånd som denna mikroorganism ger upphov till. Ibland ramlar den nog in under rubriken bakteriell vaginos och ibland under ospecificerade flytningar.
Hälsningar Ingela
070815

FRÅGA:
Hej, jag undrar vaför min slida luktar så illa, även fast att jag tvättar mig och sköter min hygien. Vad ska jag göra? Jag är också rädd för framfall, tycker att det bullar fram, men gynekologen sa inget om detta när jag var där. Men jag tordes inte prata om min illaluktande slida. Känns jätte jobbigt..
pling
42 år

SVAR:
Hej pling
Slidan skall lukta surt eftersom dess pH är lågt. Luktar det ”ruttet” av flytningen kan det röra sej om en bakteriestörning och det kan din gynekolog hjälpa dej med. Det finns läkemedel mot det. Det kan också lukta från våra svettkörtlar som även finns i underlivet. Lukten av svett förändras med åren och det luktar annorlunda från kroppen när man är 20 år jämfört när man t.ex. närmar sej 50år. Rakar man sej i underlivet får kroppen inte lika lätt att transportera bort svettet från hudytan och en viss doft kan uppstå i kontakten med hudbakterierna. När det gäller framfall så är det så att så länge du inte har besvär så spelar det faktiskt inte så stor roll hur slidans väggar ser ut. Så har din gynekolog undersökt dej och inte sett något samtidigt som du inte har några besvär med tyngdkänsla, tömningsbesvär etc så kan du vara lugn.
Hälsningar Ingela
070815

FRÅGA:
Hej!
Jag funderar över min livmodertapp. Den brukar ju normalt kännas rund och slät, men det gör den inte längre. Det känns som om det är en liten knöl på tappen. Jag hade ägglossning den 15/7 och samlag samma dag. Hur ska tappen kännas? Lite orolig, vi vill gärna ha barn. Tror inte att det är någon könssjukdom.. Vad tror ni? Ska jag uppsöka gynekolog?
Tacksam för svar!
J
22 år

SVAR:
Hej J
Livmodertappen kan vara rund och slät men också ha lite knölar, sk. slemcystor, som är helt ofarliga. Den beskrivning som du har gett får mej inte att tro att du skulle behöva söka gynekolog. Är du mycket orolig och det känns viktigt för dej skall du förstås se till att bli undersökt.
Hälsningar Maud
070801

FRÅGA:
Hej, jag har fått en stor knöl i underlivet, långt bak vid höger yttre blygdläpp. Den är stor som en pingisboll, minst, och sitter under huden, liksom inuti kroppen. Den kom inte gradvis utan fanns där plötsligt morgonen efter att vi haft sex. Den ömmar mycket och samtidigt har jag fått problem med hemoroider. Nu har jag haft den i fem dagar.
Kina35
32 år

SVAR:
Hej Kina35
Det kan ha blivit stopp i en körtelgång. Sekretet som normalt sett kan rinna ut blir nu instängt och gången sväller upp och kan bli riktigt stor. Ibland blir det också infektion och då gör det rejält ont. Jag tycker du ska beställa en tid till gynekolog så någon får titta på den innan du får mer besvär.
Hälsningar Ingela
070718

FRÅGA:
Hej, jag har sedan två veckor tillbaka haft problem med klåda i underlivet. Det kliar och svider och orsaken verkar vara små oregelbundna knottror eller utslag runt slidöppningen. Det är kanske fyra fem stycken och de gör ont vid beröring. Jag kan inte ha kondylom eftersom jag är oskuld? Kan det vara svamp?
Ytterst tacksam för svar/
Elvirra
16 år

SVAR:
Hej Elvirra
Är du oskuld så är det knappast troligt att du fått kondylom. Det är mycket svårt att säga vad det är för någonting du känner som gör ont. Jag föreslår att du går ner till ungdomsmottagningen så kan barnmorskan där titta och förmodligen hjälpa dej. Hon gör ingen egentlig gynundersökning om du inte haft samlag men hon kan titta på det du pekar på och få en god uppfattning om vad det rör sej om, skulle jag tro.
Hälsningar Ingela
070718

FRÅGA:
Tog cellprov för några veckor sedan och fick nu svar att jag har katarr på livmodertappen. Ska ta Dalacin i 3 dagar och ta nytt cellprov efter sommaren. Vad innebär katarr på livmodertappen?
Rocky
43 år

SVAR:
Hej Rocky
I princip skulle man kunna säga att det blivit lite mer irriterat på livmodertappen och det skulle framförallt vara orsakat av en störd bakterieflora. Alltså ingen egentlig infektion! Dalacin är tänkt att slå ut en del av bakteriefloran som växt sej för stark och därmed tillåta din sura bakterier, laktobacillerna, att växa till igen.
Hälsningar Ingela
070708

FRÅGA:
Hej!
Jag är 32 år och har fått två barn. Har nu en kopparspiral. Efter ett par månader med den började jag få mellanblödningar och en del klåda/obehag. Var nyss hos gynekolog för att kontrollera detta. Gynekologen sade att jag hade vita blodkroppar i slidan och att livmodertappen var lite irriterad. Fick penicillin för detta. Han sa att det inte var något att oroa sig för och att allt annat såg bra ut. Jag förstår ändå inte vad denna infektion är? Jag tyckte inte jag fick något bra svar heller. Han sa också att han kunde se lite vätska i buken med ultraljudet, men det var inom normalgränsen och inget farligt. Har jag aldrig hört talas om?
loppan
32 år

SVAR:
Hej loppan
Det är inte ovanligt att det blir lite irriterat på livmodertappen i samband med att man bär en spiral. Oftast är det inte fråga om en infektion utan snarare att bakteriefloran i slidan störs. Då kan man få behandling med ett slags antibiotika för att försöka normalisera balansen i slidan. Då brukar också blödningstrasslet minska också. Detta kan komma tillbaka någon enstaka gång eller men oftast blir du helt botad av behandlingen. Får du mycket bekymmer av den här typen kanske du får fundera på ett annat preventivmedel. Men det får tiden utvisa.
Lite vätska i buken har vi ofta i samband med mens och med ägglossning. Helt normalt alltså.
Hälsningar Ingela
070624

FRÅGA:
Hej! Jag är en tjej på 19 år. Jag vet inte riktigt hur jag kan räkna vilka dagar efter eller före mensen som är farliga för att bli gravid. Kan ni hjälpa mig met det? Hur ska jag veta vilka dagar som är farliga att bli gravid? Tack så mycket för svar!
Tzina
19 år

SVAR:
Hej Tzina
Ägglossning brukar inträffa 14-16 dagar före väntad mens. De flesta kvinnor har mellan 21-35 dagar mellan sina blödningar, räknat från första blödningsdag till nästa första blödningsdag.Eftersom intervallet mellan ägglossning och blödning är detsamma så innebär det att antalet dagar från blödningens start till ägglossning kan variera. För att veta när ägglossningen inträffar är det är alltså viktigt att hålla koll på hur många dagar det är mellan menstruationerna och skriva ner det. Att använda detta med säkra dagar som preventivmetod är tyvärr inte speciellt säkert. Trots att man är regelbunden i sin mens kan en ägglossning inträffa på fel dag. Att ha koll på sina ägglossningar är kanske mer en metod för att bli gravid. Om det är viktigt för dig att undvika graviditet rekommenderar jag dig att ta kontakt med en ungdomsmottagning och diskutera vilken preventivmetod som kan passa dej.
Hälsningar Maud
070619

FRÅGA:
Hej på er!
Jag har i cirka en vecka haft en mycket irriterande klåda på mitt vänstra bröst, från bröstvårtan och uppåt/inåt mot armhålan. Jag ser inga bett, rodnader, eksem eller flagningar. Det känns mera som det kliar inuti bröstet, som i ett läkande sår ungefär. Jag har undersökt men har inte känt några ovanliga eller ömma punkter. Har ni nån aning vad det kan vara? Kan svamp vara helt utan synliga symptom, t.ex.?
Mungo
24 år

SVAR:
Hej Mungo
Det är svårt att veta vad dina besvär beror på. Svampinfektioner brukar visa sig som rodnade eventuellt fjällande områden och brukar uppkomma i fuktiga områden där hud ligger mot hud. Kvinnor som ammar kan ibland få svampinfektioner i brösten, men jag uppfattar det som om du inte är en ammmande kvinna. Du bör ta kontakt med en läkare för att få en bedömning och eventuellt göra en mammografi.
Hälsningar Maud
070619

FRÅGA:
Hej!
Har sedan någon månad tilbaka känt en knöl längst ut på livmodertappen som vuxit och blivit stor som en ärta. Har tänkt att det nog inte är något att bry sig om, men nu så har jag känt ytterligare en liten knöl bredvid den första. Den är stor som ett knappnålshuvud ungefär, och nu undrar jag vad det kan vara? Har inga besvär eller smärtor av dem. Bör jag uppsöka en gynekolog?
Tacksam för svar!
Undrande
39 år

SVAR:
Hej Undrande
På livmodertappen får man ibland små "knölar". Det är egentligen körtlar där sekret blir instängt. Helt ofarligt, men de kan endast diagnostiseras av att man tittar på dem. Det går inte att ställa diagnos av att man själv känner på livmodertappen med fingret. Så vill du säkert veta är det bäst att beställa tid hos gynekolog.
Hälsningar Ingela
070603

FRÅGA:
Jag har ont i min ena äggstock och får jätte ont efter och under samlag. Jag har en syster som haft underlivscancer och en annan som haft vattencystor. Jag är 39 år och har fött 4 barn. Vad ska man göra.. Avvakta eller söka hjälp?
orolig
39 år

SVAR:
Hej orolig
Eftersom du är orolig tycker jag du ska låta undersöka dig så du slipper oron. Cancer gör inte ont på det sättet du beskriver. En vattencysta skule kunna ge denna typ av besvär men å andra sidan försvinner ofta vattencystor av sej självt efter en tid och då försvinner besvären. Men ta tillfället i akt och låt undersöka dej så kan du sen känna dej lugn. Och kanske kan du få något bot på ditt onda vid samlag på samma gång!!
Hälsningar Ingela
070514

FRÅGA:
Vem ska man gå till om man inte vill växa mera på längden?
Minna
15 år

SVAR:
Hej Minna
Jag vet inte om det finns någon som kan stoppa din längdtillväxt. Som tjej så slutar man ofta växa inte alltför länge efter det att man fått sin första mens. Det brukar i praktiken innebära att man växer 4-5 cm efter det att man fått sin första mens.
Den som bäst kan svara på den här typen av frågor är förstås barnläkaren. Han/hon kan titta på dej och skaffa sej en bild om din längdtillväxt är av ärftlig art och således alldeles normal eller om det skulle kunna vara något onormalt på något sätt.
Hälsningar Ingela
070506

FRÅGA:
Hej!
Jag skulle gärna vilja göra en labiaplastik med reduktion av blygdläpparna. Jag vet inte om man skall gå till en gynekolog eller plastikkirurg? Jag vill att det skall bli så snyggt som möjligt.
Fjärilen
26 år

SVAR:
Hej Fjärilen
Labiaplastik är ett annat ord för "skönhetsoperation" av blygdläpparna. Det är inte särskilt många av oss gynekologer som så gärna utför den typen av ingrepp. Blygdläpparna har en viktig skyddande funktion och tar man bort delar av dem så kan man få betydligt mer besvär än man hade innan. Diskutera detta gärna med din gynekolog som har sett hur just dina blygdläppar ser ut. Huruvida plastikkirurger i Sverige sysslar med denna typ av kirurgi kan jag inte svara på men jag tror inte att det förekommer i någon större utsträckning inom den offentliga sjukvården hur som helst.
Hälsningar Ingela
070506

FRÅGA:
Hejsan!
Jag har en inre blygdläpp som är mycket större än den andra och har blivit det efter mina tre graviditeter. Den var lite större tidigare också, men nu känns det som den bara blir längre och längre. Är detta normalt. Jag har besvär av det då det alltid känns som den sitter i kläm och vid toalettbesök, när jag ska torka mig.
orolig3barnsmor
31 år

SVAR:
Hej orolig3barnsmor
Jag skulle säga att detta är väldigt normalt och jag ser det ofta. Både de inre och de yttre blygdläpparna har en viktig funktion att skydda urinrörsmynning och slidöppning.
Hälsningar Ingela
070506

FRÅGA:
Hej!
Jag slutade äta p-piller för ett drygt år sedan och det dröjde ganska precis ett år innan min mens kom tillbaka. I samma veva som mensen kom tillbaka hade jag ett oskyddat samlag och tvingades ta akut p-piller. Nu cirka en vecka efteråt har jag fått mens. Kan jag räkna detta som "riktig" mens? Samtidigt har jag jätteont på höger sida, äggstocken är jag nästan helt säker på. Vad beror det på? En cysta? Är det i så fall en vanlig biverkning av Norlevo? Vet inte hur jag ska gå vidare nu!
Gulletussan
28 år

SVAR:
Hej Gulletussan
När man använder Norlevo, akut p-piller, efter ett oskyddat samlag innebär det att man skjuter fram ägglossningen och därigenom förhindrar befruktning. Det är vanligt att få en blödning några dagar efter tablettintaget. Räkna med att få din mens på förväntad tid. Den kan komma också komma några dagar tidigare eller senare. Skulle din mens inte komma inom en vecka efter förväntat datum bör du göra en graviditetstest.
Det är också vanligt att få värk i nedre delen av magen efter att man tagit Norlevo. Om smärtan är så stark att den besvärar dej skall du söka läkare för att ta reda på vad det beror på.
Hälsningar Maud
070423

FRÅGA:
Hej! Jag har hört att oljebaserade glidmedel, matolja och andra oljor kan ge svamp och irritationer, stämmer detta?
EmsE
25 år

SVAR:
Hej EmsE
Jag känner inte till att oljebaserade glidmedel skulle ge upphov till svamp eller andra irritationer. Däremot kan de påverka gummit i kondomer negativt.
Hälsningar Maud
070423

FRÅGA:
Hej! Jag har 2 frågor: Jag har fött barn för cirka 8 månader sedan och har nu börjat träna fotboll 3 dagar i veckan. Träningen är ganska tuff och jag får ont efter varje gång. Det känns som jag får träningsvärk inne i äggledarna, livmodern osv. Är detta vanligt? Jag äter P-piller Desolett och har även mensont i mitten av kartan, jag får ont i sidan och det strålar liksom ner mot ändtarmen och känns allmänt obehagligt, är detta ägglossningen? Tacksam för svar.
Nora29
29 år

SVAR:
Hej Nora29
Ägglossning ska du inte ha om dina p-piller fungerar som de ska. Varför du har ont i buken, i mitten av kartan kan jag inte riktigt svara på. För att kunna säga mer om det skulle jag behöva prata med dej och undersöka dej förstås.
När det gäller träning efter förlossning så finns det ingen anledning att rekommendera någon att avstå träning. Däremot är det ju förstås så att det tar sin lilla tid innan allt i kroppen har återgått till det "normala". Det bästa är ju om man kan träna precis så mycket att det onda inte uppkommer d.v.s. att man lyssnar in sin kropp i mesta möjligaste mån. Att springa, ruscha, tvärstanna etc. gör att det drar i ligament som under graviditeten varit väldigt uttöjda och jag tycker inte att det låter så konstigt att det kan kännas efter ett tufft träningspass av det slag du är med på. Men jag tror knappast att du kan ställa till något, så mitt råd blir egentligen att "maska lite" med sådant som inte känns helt bra att göra.
Hälsningar Ingela
070413

FRÅGA:
Hej!
Jag undrar om de inre blygdläpparna naturligt kan sitta ihop för att sedan sära på sig i de tidiga tonåren? Eller måste det vara något fel då? Vilka konsekvenser kan det få? Det har hänt mig och jag har letat överallt men hittar ingenting om det här. Är för feg för att söka upp en gynekolog och skulle vara mycket tacksam för svar!
Orolig över inre blygdläpparna
20 år

SVAR:
Hej Orolig över inre blygdläpparna
Under barnaåren kan de yttre blygdläpparna sitta ihop. Det brukar ordna sej alldeles av sej självt och är inget man behöver oroa sej för. Detta under förutsättning att du har utvecklats med bröst, behåring och menstruation som man kan förvänta sej.
Hälsningar Ingela
070410

FRÅGA:
Hej
I ett par dagar nu så har det känts som om jag vill bajsa med slidan eller att man har glömt en tampong där som vill ut. Kände efter med ett finger och känner en stor knöl bakom livmodertappen så stor så jag skulle kunna greppa den med ett par fingrar. Den är inte öm men det känns hela tiden som om att den vill ut. Vad kan det vara?
filippa05
36 år

SVAR:
Hej filippa05
Det är alltid vanskligt att ställa diagnos utan att själv undersöka men på din beskrivning låter det som om du drabbats av en försvagning av den bakre slidväggen d.v.s. ett framfall. Men det skulle också kunna vara en helt ofarlig cysta i slidväggen. Det finns bara ett sätt att ta reda på det och det är att låta undersöka sej av en gynekolog. Är det en cysta bör man kunna ta bort den. Är det ett framfall skulle jag i första hand råda dej att börja jobba med muskulaturen i första hand eftersom det är så nyligen påkommet. Träna bålmuskulaturen och bäckenbotten flitigt under en period så har du goda möjligheter att påverka detta.
Hälsningar Ingela
070410

FRÅGA:
Jag har myom och livmoder som är tre gånger så stor som normalt. Kan myomet förklara trycksymtom i ljumsken? Ljumskbråck har uteslutits.
livmoderstorlek
51 år

SVAR:
Hej livmoderstorlek
Myom (muskelknuta) kan absolut ge upphov till olika slag av trycksymtom och är ett av skälen till att man behöver göra någonting åt ett myom. På vilket sätt man lämpligen skall åtgärda ett myom är individuellt och därför bör du ta upp frågan med en gynekolog.
Hälsningar Ingela
070410

FRÅGA:
Hej! Jag undrar vad som är vanligast gällande "trimning" av könshår? Brukar tjejer låta det vara, snygga till bikinilinjen, korta det lite, raka/vaxa? Själv har jag fortfarande inte hittat vad som passar mig. Låter jag det vara så blir det så ofräscht när jag har mycket flytningar. Klipper jag det lite, så sticks det enormt mycket i underlivet. Det misstaget gjorde jag häromdagen och just nu är det inte roligt. Vaxat eller rakat det helt har jag aldrig gjort.
Så ge mig lite bekväma och snygga tips gärna!
Tack på förhand!
Fairytale

SVAR:
Hej Fairytale
Att ge tips på könshårstrimmning är lika svårt som att ge tips på andra frisyrer. Hur mycket eller lite trimmning är något som varje person måste avgöra själv. Vad som är bekvämt och snyggt är ju högst individuellt, eller hur? I mitt arbete ser jag nästan lika många varianter som kvinnor. Det avgörande måste väl ändå vara att kvinnan själv trivs med sig själv och sin frisyr.
Hälsningar Maud
070410

FRÅGA:
Jag är en kvinna som länge funderat på att sterilisera mig. Jag har läst att man fortfarande har menstruation efter en sterilisering, och detta är något jag helst vill slippa. Har jag i samband med sterlisering rätt att kräva att gynekologen opererar bort livmoder och äggstockar, eller tas dessa bort endast av medicinska skäl (vid skada eller sjukdom)?
Ursulla

SVAR:
Hej Ursulla
Sterilisering är att t.ex. dela äggledarna så att inga spermier eller ägg kan passera där. Det påverkar inte ägglossningen och därmed inte heller menstruationen.
Du har aldrig rätt att kräva att något skall opereras bort. Läkarens uppgift är att lyssna på det som du upplever är ditt bekymmer och sedan föreslå vad som kan göras. Läkaren är skyldig att informera om de alternativ som finns och vad som är rimligt i förhållande till riskerna. Att operera bort livmoder och äggstockar i syfte att sterilisera sej är alltför omfattande på en 31-årig kvinna. Du kommer i klimakteriet av ingreppet och utsätts för en alltför stor operationsrisk. Det kan knappast anses som god läkarvård. Men om du nu vill bli av med din mens då är det den diskussionen du skall ha med din gynekolog. Det finns alternativ som fungerar bra som preventivmedel och samtidigt minimerar menstruationen eller till och med får den att försvinna. Så börja med att samtala ordentligt med din gynekolog och beskriv hur du tänker!
Hälsningar Ingela
070329

FRÅGA:
Vad kan hända om man har mens under en operation?
operation

SVAR:
Hej operation
Behöver man opereras så är menstruation inget skäl att avstå. Jag ser egentligen inga risker med det.
Hälsningar Ingela
070329

FRÅGA:
Hej. Jag har haft klåda i underlivet ett tag, gick till apoteket och köpte kräm för svampinfektion. Har kliat lite i morse och nu när jag kollade om det skett någon förändring såg jag att högra blygdläppen är enormt svullen. Är detta farligt?
orolig

SVAR:
Hej orolig
Det är omöjligt att bedöma vad ditt problem beror på genom din information i brevet. Kanske har du kliat så du har fått ett sår som blivit infekterat och gett upphov till svullnaden. Håll området rent, undvik att klia och avvakta några dagar. Om du har besvär av svullnaden och den inte minskar/försvinner inom loppet av en vecka bör du söka gynekolog.
Hälsningar Maud
070319

FRÅGA:
Hej,
Efter att ha hoppat på studsmatta fick jag blödning och kraftig smärta. Gynekologen konstaterade att ett myom gått i nekros och "krystats" ut. Jag har fler myom och bytte så småningom till hormonspiral. Problemet är att smärtorna har fortsatt mer än ett år, framförallt vid fysisk ansträngning. Då menar jag en promenad på 4-5 km eller lyfta tunga matkassar etc. Jag har sökt läkare igen, (hela tiden nya) men de tror inte att smärtorna är gynekologiska. Men jag uppfattar att det är samma sorts smärta hela tiden och på samma ställe. Vad kan man göra?
friluftsliv

SVAR:
Hej friluftsliv
Det var synd att du inte fått träffa samma gynekolog flera gånger. Det hade säkert underlättat för dej. Smärtor är alltid svårt att sätta exakt etikett på i detta område. Vi har så otroligt många strukturer (ligament, leder, muskler, tarmar etc. ) som kan vara del i en smärtprocess. Försök och beställ en tid hos en av de gynekologer som du redan träffat och som du kände att du fick gott förtroende för. Beskriv din känsla att du sätter smärtorna i samband med dina myom (muskelknutor). Vid en vanlig gynundersökning har man ganska stor möjlighet att bedöma bäckenets leder och ligament. Tror man att smärtorna kommer härifrån så kan en sjukgymnast vara till stor hjälp.
Sitter spiralen helt rätt eller kan den bidra till smärtorna på något sätt? Har man många muskelknutor är det ibland svårt att få en spiral i perfekt placering inne i livmodern.
Har man uteslutit allt annat återstår kanske inget annat än att fundera på att ta bort livmodern. Det är ju viktigt att du kan fortsätta vara fysiskt aktiv!!
Hälsningar Ingela
070306

FRÅGA:
Jag har sökt för detta problem länge, men får inget svar. Det känns först som urinvägsinflammation då jag är kissnödig hela tiden och har smärta och sveda. Jag har lämnat urinprov men inga baketerier. Äter ändå lite antibiotika. Men jag blir inte av med problemet. Svedan och smärtan kommer tillbaka då och då och speciellt kvällstid. Jag har tagit kapslar mot svamp 3 stycken under en period av 2 veckor. Problemet kvarstår. Snälla vad ska jag göra?
nossnahoj

SVAR:
Hej nossnahoj
Du beskriver irritation från urinröret. I din ålder (52) kan det bero på att östrogennivåerna minskar och slemhinnorna i underlivet börjar blir torra. Prata med din gynekolog eller distriktsläkare så kan du prova t.ex. Vagifem under en 3 månaders period för att se om du blir bättre. Vagifem är ett östrogenpreparat som bara påverkar slemhinnan i underlivet. Svamp är betydligt mindre sannolikt som jag ser det.
Hälsningar Ingela
070306

FRÅGA:
Hej! Vilken bra sida!
Jag har två frågor 1. Jag slutade med Diane i somras och har vid tre-fyra tillfällen haft vad jag tror är ägglossningsblödningar. Jag har pratat med en barnmorska på ungdomsmottagningen om det. Nu har jag haft blödningar sen i söndags, alltså femte dagen idag, och jag tycker att det är lite jobbigt eftersom det ändå blöder en del. Mängden varierar men jag får använda binda av större storlek. På internet står det att ägglossningsblödning innebär "mycket sparsamma blödningar" så jag undrar om det är normalt att blöda mera och i flera dagar?
2. Jag har ganska nyligen börjat onanera - har äntligen upptäckt att det är skönt! Jag är oskuld och överhuvudtaget ganska oerfaren. Något jag tycker är jobbigt, men nu kan det kanske börja hända saker!. Men när jag blir våt så tycker jag att det luktar så illa. Fingrarna luktar långt efteråt fast jag tvättar händerna flera gånger. Är det vanligt/normalt? Känns ju inte så trevligt, särskilt inte för framtida partners. Kan jag göra något?
J

SVAR:
Hej J
En sk ägglossningsblödning är i allmänhet en sparsam blödning som varar 1-2 dagar.
Om du tycker att du har illaluktande flytningar bör du kolla ifall det beror på någon infektion. Eftersom du inte har haft samlag är det inte troligt att du har en sexuellt överförd infektion. Det finns andra infektioner, som mer har att göra med miljön i slidan, som kan ge upphov till illaluktande flytningar. Du bör alltså göra en undersökning för att få reda på vad ditt problem beror på.
Hälsningar Maud
070304

FRÅGA:
Hej!
Man läser överallt att urinröret är placerat strax nedanför klitoris. Nu har jag upptäckt att mitt urinrör mynnar "i slidan" och liksom sticker ner som två små flikar ur slidöppningen. Ingen gynekolog har påpekat att det skulle vara något konstigt, men jag är ändå nyfiken. Låter det här konstigt?
speglerskan

SVAR:
Hej speglerskan
Nej det låter inte konstigt. Urinröret mynnar i slidan och har sin öppning nedanför klitoris.
Hälsningar Ingela
070220

FRÅGA:
Hej jag och min kille brukar ha sex rätt så ofta. Efter en av gångerna började jag typ blöda och sen har det gått två veckor och nu har jag typ bruna blödningar med klumpar i. Jag är rädd att nåt har hänt. Snälla, jag måste ha ett svar.
muffin

SVAR:
Hej muffin
Det behöver inte betyda att något har hänt eller blivit fel för att du har börjat blöda vid ett tillfälle efter samlag. Oftast betyder en enstaka sådan blödning ingenting men ibland kan en extra blödning vara tecken på en infektion.För att säkert få veta att allt är ok tycker jag att du skall söka upp närmaste ungdomsmottagning för att få en tid för undersökning. Det kan vara bra att få ta ett klamydiaprov och kanske är det aktuellt att du börjar med p-piller.
Hälsningar Maud
070219

FRÅGA:
Hej! Jag undrar vad det beror på att min partner får ett skavmärke/sår på ett och samma ställe på penisen vid samlag? Det är inte speciellt roligt att höra varje gång, så något måste vara fel men vad?
Oroliga jag.

SVAR:
Hej Oroliga jag
Om det är ett skavmärke är väl det enklaste att byta ställning och/elller minska intensitet vid samlag för att se om det har någon betydelse. Finns det misstanke om att såret inte kommer sig av nötning tycker jag att din partner skall visa upp det för en doktor.
Hälsningar Maud
070219

FRÅGA:
Hej, jag är 30 år och har nyligen haft ett tidigt missfall. Nu har min första mens kommit exakt 5 veckor efter missfallet. Idag när jag kände på min livmodertapp kände jag som en liten vårta av något slag. Det gjorde ej ont. Jag tog cellprov förra året och hade inga cellförändringar. Efter missfallet har jag varit på grundliga undesökningar och om det varit något konstigt borde de väl ha sett det tycker man. Vad kan det vara?
Rockbird

SVAR:
Hej Rockbird
Det kan vara en liten slemsäck som ganska ofta ses på livmodertappen. Inget farligt. Har man gjort gynundersökning nyligen skulle man sagt något ifall man sett något oroande. Det har du helt rätt i!
Hälsningar Ingela
070215

FRÅGA:
Hej
Jag har väldigt kraftig hårväxt på överläppen och runt bröstvårtorna. Kan detta ha att göra med en hormon-obalans eller nåt annat. Jag har tagit bort håren, och då blir det bara mer och mörkare. Eller är det bara att fortsätta att noppa?
hormoner

SVAR:
Hej hormoner
Jag skulle inte kalla det hormonobalans utan det är nog så att vi helt enkelt är olika. Vi har olika arv och vår hormonprofil kan se lite olika ut. Det finns inget annat sätt att bli av med den behåring du beskriver än att försöka med någon kosmetisk metod t.ex. att plocka bort med pincett som du gör. Andra går till hudterapeuter och får hjälp.
Hälsningar Ingela
070212

FRÅGA:
Hej!
Under de senaste tre veckorna har det kliat väldigt mycket på utsidan av mina blygdläppar. Det har även svidit lite när jag har kissat och när jag torkar mig känns det som om blygdläpparna är uttorkade, men det ser inte ut som det. De är något rödare än vanligt och på något ställe ser det ut som om huden har "spruckit". I samband med att det började klia fick jag mens och hade fått stubb vilket kanske gjorde det hela värre. Två veckor innan det började klia fick jag en genomskinlig seg flytning som jag inte fått tidigare. Jag har haft sex en gång sen det började och det sved mycket. Att huden har "spruckit" i veck på utsidan av blygdläpparna har hänt tidigare och då har jag tagit på lite idomin och det har försvunnit. Detta har jag testat nu också och det verkar bli bättre. Vad kan det vara eller vad kan jag göra? Mycket tacksam för svar!
Kcii02

SVAR:
Hej Kcii02
Klådan och sprickbildningen talar för någon form av svampinfektion. Försiktighet med vatten och tvål. Använda gärna Intim tvättolja (apotekets) som ett skydd. Behandla infektionen med Pevarylsalva två gånger om dagen och för att minska klådan kan du använda apotekets receptfria Hydrocortisonsalva (även den morgon och kväll).
Blir du inte avsevärt förbättrad inom några dagar hör du av dej till din gynekolog.
Hälsningar Ingela
070210

FRÅGA:
Hej!
Jag har en fråga angående frekvens biverkningar. Har Levonova insatt sedan drygt ett år. Ett p-medel som fungerar bra, men jag har fortfarande nästan fullstora menstruationer. Sedan närmare 1 år lider jag av en långvarig depression, då nedstämdhet enl FASS är en ej allt för ovanlig biverkan, har jag i samråd med behandlande psykiater bestämt mig för att avlägsna spiralen. Är det enligt er erfarenhet vanligt med depression som biverkan av Levonova? För övriga hormoner som P-piller är det mer bekant, orsaken till att jag ej övervägt Levonova som syndabock för mina problem är väl närmast att jag mått MYCKET bra under mina graviditeter, och att jag, före spiralen, haft regelbundna ägglossningar, och tror mig vara fullkomligt fertil. - Jag har fött 2 barn, och haft ett missfall efter 40 fyllda. Vad skall jag använda för P-medel nu enligt er bedömning?
Tacksam för svar.
Gammelmor

SVAR:
Hej Gammelmor
Depression under Levonova behandling är inte en vanlig biverkan men den förekommer. Om så är fallet så bör du relativt promt bli bra från din depression vid utsättandet! Om depressionen kvarstår trots att du avlägsnar spiralen så bör du kunna sätta in en ny. Vill man undvika hormoner helt så är det kondom, pessar eller sterilisering som gäller. När det gäller det sistnämda finns nu nya steriliseringsmetoder att tillgå förutom den vanliga via laparoscopi (titthålsundersökning) och det är Essure som är ett liten bit material som man placerar inne i äggledaren.
Hälsningar Ingela
070210

FRÅGA:
Hej!
Jag trodde att jag fått urinvägsinfektion, symptomen har varit att jag är kissnödig hela tiden. Det försvinner inte när jag kissat. I slutet när jag kissar känns det som om man är jättekissnödig och när jag ställer mig upp från toaletten vill jag verkligen sätta mig igen. Jag var hos läkaren på vårdcentralen idag och lämnade urinprov. Det visade inga bakterier sa hon. Men vad är det då? Jag och min partner har haft sex mer än vanligt den här månaden eftersom vi precis har börjat försöka skaffa barn igen efter missfall förra året. Det svider i underlivet när jag är i slutet av en "kissning" och det där började direkt efter senaste samlaget. Vi har inte sex med någon annan och har varit ett par i 7 år. Jag läste om utomkvedshavandeskap och blev orolig, kan det vara något sånt? Har cirka 8 dagar kvar till nästa mens. Har inget ont i magen alls utan bara sveda i underlivet, och det bara när jag har "nästan kissat klart".
Skulle bli så glad om ni kunde svara på det här.
to

SVAR:
Hej to
Det låter verkligen som en urinvägsinfektion, eller åtminstone som en irritation i urinvägarna. Du har lämnat urinprov från ett morgonprov? Det är viktigt att urinen stått kvar i blåsan under många timmar för att man skall kunna fånga bakterierna i en odling. Prova och lämna ett nytt tycker jag. En undersökning hos en gynekolog eller allmänläkare för att se om det föreligger en störning i slidans bakterieflora är nästa steg (bakteriell vaginos).
Dina symtom sammanfaller inte med symtomen man brukar ha vid utomkvedshavandeskap.
Hälsningar Ingela
070210

FRÅGA:
Min dotter har av sin gynekolog fått diagnosen att hon blöder åt fel håll! Normalt ska kroppen ta hand om detta men hon får inflammationshärdar som värker. Hon är rekommenderad P-piller för att minska blödningen och Ipren för värken. Kan detta ge "följdsjukdomar"?
Orolig Mamma

SVAR:
Hej Orolig Mamma
Kanske tror man att din dotter har endometrios?? Läs vidare om Endometrios under rubriken Menstruation. P-piller och värktabletten Iprén är bra val vid behandlingen av det tillståndet.
Hälsningar Ingela
070210

FRÅGA:
Hej, jag har ett problem som jag har upptäckt. Inne i min slida om man stoppar in ett finger så känns det som en stor kula som är hård. Det gör inte ont alls när jag trycker på den och inte när jag har samlag. Jag har fött tre barn, det sista i maj 2006.. Vad kan detta vara? Jag är jättetacksam för svar..
orolig

SVAR:
Hej orolig
Jag skulle tro att du känner din livmodertapp. Den kan man känna längst in i slidan som en kula med ett hål i, fast konsistens ungefär som näsan. Livmodertappen är den cylinderformade nedre delen av livmodern som mynnar längst in i slidan.
Hälsningar Maud
070204

FRÅGA:
Hej
Jag fyller 60 år den 1 mars och har behövt kissa på natten 1-2 gånger de senaste tio åren. Jag har inga problem på dagtid och jag läcker inte. Finns det något jag kan göra eftersom det stör min sömn som redan är dålig.
5TibetR

SVAR:
Hej 5TibetR
Om det börjar bli ett problem för nattsömnen så skall man förstås ta en funderare. Dra ner på vätskeintaget efter kl 18 och var försiktig med kaffe och vanligt te under kvällarna. Detta är A och O!
Om du redan åtgärdat detta så tycker jag förslagsvis att du tar kontakt med din husläkare eller gynekolog. Om du är frisk i övrigt och ditt hjärta är i god form så kan ett läkemedel som heter Minirin vara ett alternativ för dej. Detta minskar urinproduktionen under natten. Det finns även andra läkemedel som kan vara värt att diskutera i ditt fall och det är preparat såsom Vesicare, Detrusitol etc. Dessa preparat minskar trängningar och man vaknar därför inte på samma sätt av att man måste upp på toaletten.
Hälsningar Ingela
070204

FRÅGA:
Hej! Min ena inre blygdläpp är mycket större än den andra. Det skulle inte göra mig något om det inte vore för att den hänger utanför yttre blygdläppen så att jag lätt får skavsår på den. Kan man operera den mindre? Var kan man göra det?
Loppan

SVAR:
Hej Loppan
Det är mycket vanligt att det är skillnad i storlek på blygdläpparna! I regel så är vi gynekologer tveksamma till kirurgi i underlivet av detta slaget då vi vet att ärrbildningar kan ge långt mer besvär än det ursprungliga symtomet gjorde. Se först över vad det är som gör att du får skavsår. Hårda sömmar? Cykelsadel? Rakning på de yttre blygdläpparna? Är det nåt du kan ändra på som gör att skavsårproblematiken minskar eller helt försvinner? Har du sett över detta så får du sedan ta en diskussion med din gynekolog om möjligheterna till en operation i fall det behövs.
Hälsningar Ingela
070204

FRÅGA:
hej...
Jag är en tjej på 20 år som fortfarande är oskuld men nu har jag och min pojkvän bestämt oss för att ha sex efter 2 år tillsammans. Men det är så att jag är lite orolig för att jag har hört att alla inte blöder vid första samlaget och hos oss från muslimska länder så är att blöda ett tecken på att man är oskuld. Så jag har tänkt på det ett tag, vad händer om jag inte blöder, finns det nåt annat sätt som visar att man är oskuld?
melina

SVAR:
Hej melina
Alla kvinnor blöder inte vid sitt första samlag. Slidöppningen är hos en del kvinnor trängre, hos en del större, oavsett om de har haft samlag eller inte. Föreställningen att man skall blöda vid sitt första samlag som ett bevis på oskuld finns i de flesta kulturer. Att många kvinnor blöder i samband med sitt första samlag beror inte så mycket på slidöppningen som på atmosfären kring samlaget. Är man rädd, nervös och osäker inför det som skall ske och dessutom har fått höra att det skall göra ont är det fullt naturligt att man spänner sig. En kvinnas kropp svarar på sexuell stimulans, precis som mannens kropp svarar med att han får stånd och förbereder sig på att penis skall föras in i slidan Gensvaret består i att slidan förlängs och vidgar sig längst in och att det utsöndras ett smörjande sekret från slidan och kring slidöppningen, samtidigt ökar blodgenomströmmningen i blygdläpparna och klitoris som svullnar. Är man nervös och spänd sker inte detta gensvar. Slidöppningen drar ihop sig och det blir torrt i underlivet. Om ett samlag sker under sådana förhållanden är det ganska troligt att slemhinnorna blir skadade och en blödning uppstår. Det är förstås möjligt att det finns kvinnor som blöder vid sitt första samlag utan att de är speciellt nervösa. Det finns ingen undersökning som kan bevisa att någon har haft samlag. Men på en del kvinnor kan man se att de inte har haft samlag. Om du har varit ihop med din pojkvän i 2 år, utan att ha samlag, hoppas/tror jag att ni har ett kärleksfullt förhållande med så mycket tillit till varandra att frågan om din oskuld inte behöver ifrågasättas om du inte blöder första gången.
Hälsningar Maud
070129

FRÅGA:
Hej
Jag har under några dagar haft en molande "smärta" i nedre delen av buken. Smärtan kommer och går. Bör inte vara ägglossning men jag undrar om det kan vara livmoderinflammation. Har haft det tidigare men är nu osäker på vilka symptom jag hade då.
31:an

SVAR:
Hej 31:an
Inflammation i livmoder får man ibland om man har satt in eller bytt spiral, nyss gjort någon skrapning eller liknande, efter en förlossning etc. Livmoderinflammation uppkommer i regel inte bara av sej själv. Symtomen kan vara feber, magsmärta lågt i buken, lite illamående, sjukdomskänsla i kroppen, blödning eller kraftigare flytning.
Hälsningar Ingela
070129

FRÅGA:
Hej!
Jag slutade amma mitt andra barn för ungefär två år sedan. Det kommer fortsättningsvis några droppar vit mjölkliknande vätska ur det ena bröstet då jag trycker på det. Jag mår för övrigt bra, känner inga knölar eller dylikt. Äter inga hormonpreparat. Jag är orolig över detta. Tack för svar.
molly

SVAR:
Hej molly
Detta är inte ovanligt att det kan hålla på ett bra tag efter det att man slutat amma. Men eftersom du är orolig föreslår jag följande.
Det enklaste för att få det kontrollerat är att gå till din gynekolog eller till en distriktsläkare och få en kontroll av mjölkhormonet, prolaktin.
Hälsningar Ingela
070124

FRÅGA:
Hej jag är en tjej i tonåren och har problem i underlivet. Det kliar väldigt mycket och jag har rikliga flytningar. Jag har haft svampinfektion förut, har försökt att bota det med pevaryl, med 3 st vagitorer eller vad det heter. Men det har inte gått bort, sen kommer det något slemaktigt ut ur slidan ibland. Vad kan det vara för något, snälla HJÄLP!
Tacksam för svar!
Köttbulle

SVAR:
Hej Köttbulle
Klåda brukar oftast bero på svampinfektion. Du har prövat med Pevaryl men besvären återkommer, därför tycker jag att du skall söka läkare för att få en undersökning. Det kan vara så att orsaken till klådan kanske inte är svamp och att du behöver en annan medicin för att bli hjälpt.
Hälsningar Maud
070121

FRÅGA:
Hej. Jag undrar en sak. När det kliar och svider i underlivet ibland, vad är det då? Ibland så uppkommer dom symptomen och när jag har mens är det värst och så har jag tjocka vita flytningar? Vad beror det på?
Rosen

SVAR:
Hej Rosen
Den vanligaste orsaken till klåda och sveda i underlivet är svampinfektion. Svamp är en av de många mikroorganismer som de flesta kvinnor har i slidan utan att det ger besvär. Vid vissa tillfällen kan svampen växa till och ge besvär. Sådana tillfällen kan vara efter antibiotikabehandling, bad i klorerat vatten eller efter samlag. Du kan pröva att använda något av de receptfria läkemedel som finns att köpa på apoteket. Om du inte blir bra inom några dagar bör du söka gynekolog för en undersökning.
Hälsningar Maud
070121

FRÅGA:
Hej! Jag har under cirka 2 månader upplevt obehag kring "analmynningen". Jag har fått plitor kring analen. Jag har haft oskyddat sex så kan jag ha fått en könssjukdom eller kan det vara svamp?
sassa

SVAR:
Hej sassa
Det är omöjligt att ge dej en säker förklaring till dina besvär utan att ha undersökt dej. Din beskrivning får mej att misstänka att du har fått kondylom, en sexuellt överförd virusinfektion. Sjukdomen är mycket vanlig bland sexuellt aktiva ungdomar. Den ger vårtliknande förändringar i underlivet som kan ge klåda och irritation. Men det går som sagt vad inte att avgöra utan undersökning Det är klokast att du vänder dej till närmaste ungdomsmottagning för att få reda på vad det är.
Hälsningar Maud
070121

FRÅGA:
Jag har finnar på mina yttre blygdläppar och nu har det kommit en lite större som sitter på sidan mot troskanten. Vad kan detta vara? Är det finnar eller något annat?
J

SVAR:
Hej J
På din beskrivning låter det som finnar, alltså infekterade talgkörtlar eller hårsäckar. Precis som man kan få finnar i ansiktet på bröstet och ryggen kan man få det i underlivet. En del kvinnor får stora problem med detta när finnarna utvecklar sig till bölder. För de flesta är det ett tillfälligt och övergående problem. Undvik att klämma på dem så brukar de försvinna så småningom.
Hälsningar Maud
070121

FRÅGA:
Hej, jag är en tjej på 20 år som inte haft sex med en partner ännu. Jag tycker om att onanera mig själv. Kan det skada mödomshinnan och göra att jag tappar min oskuld före det att jag har sex med en partner?
Tack på förhand
2222

SVAR:
Hej 2222
Mödomshinnan är något som inte existerar. Det finns ingen hinna för slidöppningen som går sönder vid första samlaget. Slidmynningen är däremot mer eller mindre trång hos kvinnor oavsett om de har haft samlag eller inte. Hos en del kvinnor uppstår små bristningar i slidmynningen vid de första samlaget, vilket kan visa sej som en liten blödning. Hos andra kvinnor är slidmynningen inte så trång och därför blir det inga bristningar vid första samlaget. Att det uppstår blödningar vid första samlaget är vanligare om kvinnan är rädd inför vad som skall ske, och om hon inte är sexuellt upphetsad.
Det går aldrig att se vid en undersökning om en kvinna har haft samlag.
Vad det gäller att tappa oskulden så är det nog mer en fråga om hur man definierar ordet. Att vara oskuld kan vara att man aldrig har haft samlag med en man. Det kan kanske för någon innebära att man aldrig har haft något föremål i sin slida, varken tampong eller egna fingrar. Vad oskuld innebär för dej vet jag ju inte. Om det är så för dej att tänja ut slidmynningen innebär att tappa oskulden så beror det ju på hur du tillfredsställer dig själv.
Hälsningar Maud
070115

FRÅGA:
Hej! Jag har väldigt ont i "musen". Det gör ont när jag går, när jag gör vad som helst, när jag kissar gör det också ont. Det liksom svider, men jag har inte några blåsor eller nåt sånt inga irritationer heller. Jag är inte kissnödig mycket så tror inte att det är urinvägsinfektion. Det gör ont även vid klitoris. Snälla hjälp mig.
Som behöver hjälp

SVAR:
Hej Som behöver hjälp
Dina symtom tyder på att du skulle kunna ha en svampinfektion men det kan också vara något annat som orsakar dina besvär. Du bör bli undersökt av en läkare för att få reda på vad som är orsaken till dina besvär och få rätt behandling. Ta kontakt med närmaste ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekologiska mottagning.
Hälsningar Maud
070115

FRÅGA:
Hej,
Jo, det är så att jag har (och har haft det så länge jag kan minnas) pluppar/klumpar i underlivet precis vid slidöppningen, varav en stor klump. Har alla så? Jag blir orolig, för jag vet inte vad det är. Dom skaver och ömmar när man tex ska sätta in en tampong, eller vid petting. Häromdan kom det även lite lite blod från en sån där "plupp". Vad är det? Observera att jag INTE har haft samlag.
Tacksam för svar!
sorkiz

SVAR:
Hej sorkiz
Det är svårt att säga vad det är för pluppar eller klumpar som du beskriver utan att ha sett dem. Om jag får våga mej på en gissning är det helt enkelt ett normalt utseende på slidmynningen. Ibland kan den se ut som om den är ihopdragen,speciellt om man inte har haft samlag, och det kan se ut som flikar eller pluppar. Det bästa du kan göra för att sluta oroa dej är att ta kontakt med närmaste ungdomsmottagning. Barnmorskan där kan titta på dej tala om vad det är för något.
Hälsningar Maud
070115

FRÅGA:
Hej!
Jag har precis fått veta att jag lider av högt blodtryck. Än ska jag inte börja ta medicin. Min man och jag försöker bli gravida men nu undrar jag om det är så klokt med tanke på mitt blodtryck. Ska vi fortsätta som planerat eller ska vi avvakta? Utsätter jag min kropp för fara och skulle jag utsätta fostret för någon fara om jag blev gravid trots mitt höga blodtryck?
pysslan

SVAR:
Hej pysslan
Ta tag i detta med blodtrycket först. Det är klokt. Det viktigaste man själv kan göra är att vara fysiskt aktiv. Röra på sej varje dag minst en halvtimme. Promenader i raskt tempo duger bra men annars kan man göra något annat man gillar såsom, dans, jogga, jympa och sen se till att man får lite styrketräning till det också. Då kanske du slipper medicin helt!!! Är du flitig med detta så är troligen ditt blodtryck betydligt bättre inom några månader och då kan du och din partner försöka bli gravida. Lycka till.
Hälsningar Ingela
070113

FRÅGA:
Hejsan, min fråga lyder så här: Jag kommer från en utländsk bakgrund där man inte får ha sex innan man gift sig, men eftersom jag förlorade oskulden för några månader sedan så kan detta bli ett problem. Jag har hört att man kan bli oskuld på nytt med nåt ingrepp hos läkaren. Var kan man få hjälp med det?
ladyinblue

SVAR:
Hej ladyinblue
Få, om ens några doktorer vill medverka med denna typ av ingrepp. Mödomshinna är inte en väldefinierad struktur som man lätt "fixar". Den ser väldigt olika ut hos olika kvinnor och det finns inget "facit" hur en kvinna ser ut före hon haft sitt första samlag eller efter. Som gynekolog kan jag aldrig säkert säga om du haft samlag eller ej, jag måste fråga dej för att veta. Inga äkta makar kan därför heller säga detta. Att blöda eller inte blöda är inte ett säkert tecken på att man förlorat sin oskuld.
Hälsningar Ingela
070113

FRÅGA:
Hej! Jag är en tjej på 30 år som nu behöver råd. Eländet började på försommaren i år. Jag fick problem med urinvägar. Inga bakterier. Fick höra att jag nog hade ett litet sår i urinröret då jag hade sveda när jag kissade och en stund efter som sedan gick över. Fick rådet att äta Ipren ett par dagar. Blev inte bättre, fick diagnosen uretrit. Behandling med Diklafenak tabletter. Sökte gynekolog i juli då det var ohållbart att jämt ha ont. Cystoskopi utfördes. Inget konstigt i blåsan men väldigt svullet och irriterat i urinröret högt upp. Fick genomlida fem behandlingar med cortisonsalva i urinröret och kanske blev det något bättre. Det enda som hjälpte lite var ny Diklofenak behandling. För en månad sen sökte jag nu gynekolog för besvären. Fick cortison i urinröret plus silverklorid i blåsan. Gjorde så ont! Efter den behandlingen blev det fruktansvärt i ett dygn. Dock inte heller någon bättring på sikt. Har nu fått fyra ytterligare behandlingar med cortisonsalva i urinröret utan förbättring. Slutat dricka kaffe och the med viss förbättring. Äter ständigt värktabletter. Värken kommer och går varje dag. Vad ska man göra? Kan inte leva såhär!
Desperat 1976

SVAR:
Hej Desperat 1976
Detta är ett svårt kapitel och väldigt besvärligt för de som drabbas. Mycket kunskap saknas inom detta området. Många typer av urethriter svarar bra på den typ av behandling du redan fått.
När det gäller mikroorganismer finns det två typer som sannolikt kan vara orsak till en del av urethritbesvären. Chlamydia är en orsak och den behandlar man med antibiotika av typen tetracyklin. En annan mikroorganism som det stått en del om i litteraturen på senare tid är Mycoplasma genitalum. Oftast ger den nog inga som helst besvär men hos vissa personer kan den ställa till stora bekymmer med symtom som liknar dina. Antibiotikabehandling med azithromycin är något man anser effektivt mot detta. Kanske är detta något du kan ta upp och diskutera med din gynekolog?
Hälsningar Ingela
070113

FRÅGA:
Hej!
Vid jul 2005 slutade jag ta p-piller då jag har ätit det sedan jag var 16 och ville se hur kroppen reagerade. Sedan dess har jag fått mens 4 gånger. Nu har det gått 4 månader sedan jag fick mens, och jag har endast haft sex ett fåtal gånger sedan julen och då med kondom. Jag var tidigare orolig för graviditet, men har tagit grav-test som varit negativa. Nu har jag dessutom ökat mycket i vikt även fast jag inte börjat äta överdrivet mycket/lite eller slutat/börjat träna mer än vanligt. Har försökt äta nyttigare och tänka på kosten sedan vikten börjat bli ett ordentligt problem, men det verkar inte hjälpa! Vad kan jag göra för att slippa denna viktkurva uppåt?
ysabellen

SVAR:
Hej ysabellen
Det finns tyvärr inga genvägar när man hamnat i en negativ spiral som du gjort nu. Det måste bli rätt balans i vågskålen! Mindre på intagssidan och sen större förbrukning av kalorier. Låter enkelt men kan vara väldigt svårt. Ta fram måttbandet. Mät midja överarm, bröstkorg, höfter och lår. Mät sen ett par gånger per månad. Detta ger snabbare utslag än vikten som kan stå still eller rent av öka när muskelmassan ökar av träning.
Väg in en morgonvikt som utgångspunkt men väg dej sen inte för ofta. Skriv ner vad du äter så du ser och kan analysera vad som blev fel en dag. En enkel regel är att äta enligt tallriksmodellen. Ät inte för lite! Rör på dej varje dag minst 30 minuter. Snabba promenader är absolut ett bra val men det viktigaste är att se till att du trivs och har roligt när du rör på dej eller tränar. Ta hjälp av andra för att komma iväg. Och sist men inte minst...ha tålamod. Viktnedgång skall inte gå fort.
Hälsningar Ingela
070113

FRÅGA:
Hej!
Jag har två skorpor/vårtor(?) bredvid blygdläpparna, som kliar och svider. Dessutom är mina blygdläppar torra och kliar. Vad kan detta vara?
Bte

SVAR:
Hej Bte
Det skulle kunna vara kondylom, under förutsättning att du haft sexuell kontakt med någon. Läs vidare om kondylom under fliken könssjukdomar. Eksem kan man också ha i underlivet men dessa brukar se ut som vanliga eksem och inte som vårtor. Alltså lite röda, irriterade och ibland kliande.
Hälsningar Ingela
070111

FRÅGA:
För 2 månader sedan opererade jag bort en cysta i underlivet som satt på vänster sida. Snart är det dax för mens och jag känner mig extra känslig (igen) på vänster sida av magen, på samma ställe som jag opererades på. Jag är samtidigt kissnödig hela tiden men har inte ont när jag kissar.
Frågan är: Brukar det bli så här efter en operation i livmodern, att man blir överkänslig, eller vad är detta? Kan det vara en ny cysta?
Tjej24

SVAR:
Hej Tjej24
Att du fortfarande känner dej lite känslig i "operationsområdet" uppfattar jag som fullständigt normalt. Det försvinner successivt. Det tar lite tid innan läkningsprocessen är färdig.
Att du däremot känner dej kissnödig kan vara ett tecken på en urinvägsinfektion. Jag föreslår att du lämnar in ett morgonurinprov på närmaste vårdcentral eller ungdomsmottagning för att kolla upp det. Jag tycker inte det låter som en ny cysta.
Hälsningar Ingela
070111

FRÅGA:
Hejsan, klockan är nu 05.00 på morgonen och jag kan inte sova. Jag har som nåt slags kliande fast inne på livmodern. Så det går ju inte komma åt. Jag har inte någon klåda utanför men känner mig kissnödig hela tiden. Som om jag har blåskatarr. Jag har surfat på nätet för att försöka hitta svar men hittar inga svar som jag tycker stämmer in på detta. Jag kan också få det här om jag hållit inne kiss för länge. Tack, Emma.
ducka690

SVAR:
Hej ducka690
Vilken orginell beskrivning av besvär från urinvägarna! Du är själv inne på att det kan vara någon infektion. Därför bör du söka hjälp på en vårdcentral för att få hjälp. Du kan behöva ta prov både för klamydia och andra bakterier för att kunna få rätt behandling.
Hälsningar Maud
070103

FRÅGA:
Hejsan!
Jag har kanske en annorlunda fråga! Jag har en dotter på snart 21 månader som inte har någon slidöppning! Var på vårdcentralen för en annan anledning, urinen luktade illa och hon hade ont med eksem, svamp och avföringsbakterier i urinen. De upptäckte då att det inte fanns någon öppning och det blev remiss till barnläkare. Läkaren ansåg att detta kunde förekomma hos flickor och att detta växte bort med tiden. Jag blir så konfunderad av att de på BVC (var där också) inte har en aning om att det kan finnas fall med detta. Är detta "dilemma" väldigt ovanligt?
Lilla Anna

SVAR:
Hej Lilla Anna
Jag skulle tro att er barnläkare menar att det finns en slidöppning men att blygdläpparna sitter ordentligt för slipöppningen. Detta är inte ovanligt hos små flickor. Blygdläpparna ser nästan ihopklistrade ut. Detta för med sej att det kan samlas bakterier och smuts bakom och ge upphov till irritation hos en del flickor. Precis som barnläkaren sagt så brukar detta växa bort av sej själv.
Håll rent så gott det går. Använd gärna olja och smörj blygdläpparna med, förslagsvis Intim tvättolja som finns på apoteket. Oljan ger ett vattenavstötande skydd och gör huden mjuk och mindre sårbar för olika irritationsmoment.
Alltså inget farligt men ibland lite trassligt och besvärligt.
Hälsningar Ingela
061230

FRÅGA:
Hej!
Jag har en fundering: Hur djup är normalt en livmoder från "botten" till "toppen", så att säga.
girlie

SVAR:
Hej girlie
Slidan är lite olika djup hos olika kvinnor. Till "vardags" är den cirka 7-8cm djup. I samband med sexuell upphetsning så mjukas vävnaden upp och rymmer betydligt mer.
Hälsningar Ingela
061223

FRÅGA:
Hejsan! Jo jag undrar bara, det är så att det kliar en hel del där nere. Och det har nästan slutat nu förutom att det gått över till att klia i rumpan. Jag vet inte vad jag ska göra! Vågar inte fråga någon, känns väldigt intimt eller vad man ska säga.
Julklappen

SVAR:
Hej Julklappen
Kliar det mest i slidan så brukar man tänka på svamp och till det finns hjälp att köpa receptfritt på apoteket. Kliar det mest där bak vid ändtarmsmynningen då kan det vara frågan om t.ex springmask. Det är nog det vanligaste ändå i din ålder.
Vi som jobbar med detta är vana att svar på frågor även om du känner dej obekväm. Så gå ner till ungdomsmottagningen eller beställ en tid hon din distriktsläkare så kan de hjälpa dej. Jag lovar dej att det kommer gå lättare än du tror. Och att klia där nere är inte trevligt i längden!!!
Hälsningar Ingela
061218

FRÅGA:
Hej! Jag äter p-piller och har gjort det de senaste fem åren. De senaste månaderna har min mens kommit oregelbundet, mitt i vecka tre. Jag har också konstiga sammandragningar i livmodern, känns nästan som ägglossning, ungefär en gång om dagen. Jag är väldigt trött hela tiden och ganska stressad, kan det bero på det? Ska jag gå till doktorn, eller kan jag vara gravid? Jätte tacksam för svar.
Selma21

SVAR:
Hej Selma21
Det du beskriver är inte helt ovanligt. Efter flera år av medicinering med p-piller utan problem kommer det blödningar på fel tid. Att blödningarna kommer på samma tid varje karta tyder på att det är en hormonell orsak till dina blödningar och inte en infektion.Då brukar blödningar också förekomma men mer som småblödningar när som helst under månaden. Du borde inte vara gravid om du inte har glömt någon tablett.
Jag tycker att du skall kontakta den barnmorska som skrivit ut pillren och resonera om att ev. byta sort och kanske göra en graviditetstest.
Hälsningar Maud
061218

FRÅGA:
Hej, jag miste oskulden för en vecka sedan, det gjorde ganska ont men jag blödde inte. Däremot 2 dagar senare började det blöda, och nu har jag haft blödningar i 6 dagar! Det är inte min mens. Vi hade skydd och min pojkvän är testad för allt. Vad kan det vara? Är det något farligt? Jag börjar bli väldigt orolig eftersom det inte går över. Jag har frågat överallt men ingen svarar och ungdomsmottagningen är inte öppen. Snälla hjälp mig!!!!
mvh carro

SVAR:
Hej carro
Du skriver att den blödningen som du fått inte är din mens, men ibland kan det hända att en mens kan triggas igång av samlag. Det kan ske om samlaget sker de närmsta dagarna före väntad mens. Om det inte är så för dej och du blöder rikligt fortfarande efter en vecka bör du ta kontakt med ungdomsmottagningen eller någon gynekologisk mottagning. Har blödningen minskat kan du lugnt vänta och se om inte du får mens efter 4 veckor igen.
Hälsningar Maud
061211

FRÅGA:
Hej. När jag har samlag så svullnar mina inre blygdläppar. Jag har haft sex regelbundet i 1 år och detta har hänt 2 gånger nu de senaste dagarna. Jag blir öm och det svullnar så mycket att jag känner det när jag går.
den

SVAR:
Hej den
Kan det vara så att du har haft intensivt sex de sista dagarna? Vid den nötning som samlag innebär är det helt naturligt att slemhinnorna reagerar med svullnad och smärta. Ta det lugnt med sex tills besvären har gett med sig. Svullnad och sveda i underlivet kan också bero på en svampinfektion. Har man en sådan infektion är det också vanligt med en vit grynig flytning. På apoteket finns recepfria läkemdel att använda, både i form av kräm och slidpiller.
Hälsningar Maud
061211

FRÅGA:
Hej! Jag är orolig för att en kondom har "trillat av" inne i mig. Har försökt att känna efter med fingret i slidan men det hjälper inte. Läste i svaret på en annan fråga att när detta händer brukar kroppen stöta ut kondomen av sig själv. Kan det vara så att min kondom är så långt upp i slidan/livmoderhalsen att det är därför jag inte känner den? Isåfall, kommer kroppen fortfarande att stöta ut den av sig själv? Finns det någon risk för infektion? Hur länge ska jag vänta innan jag går till en gynekolog för att kolla upp detta? Jag befinner mig utomlands just nu så jag väntar hellre om det inte föreligger risk för infektion. Tacksam för svar!
syrsa

SVAR:
Hej syrsa
Kroppen brukar stöta ut kondomen av sig själv. Men har den inte kommit ut inom det närmsta dygnet är det viktigt att försöka få ut den själv för att undvíka infektion. Kondomen kan inte försvinna inne i slidan. Slidan är ca 10 cm lång. För att få ut en kondom krävs att man känner längst in i slidan, runt om livmodertappen för att fånga upp den. Om du inte lyckas få ut den själv bör du få hjälp med det inom några dagar, vänta inte tills du kommer hem.
Hälsningar Maud
061203

FRÅGA:
Jag undrar om mödomshinnan kan växa igen? Jag hade sex efter att inte ha haft det på 3 år, och jag började blöda! Blir man trängre ju längre det går mellan varje samlag?
happaranda

SVAR:
Hej happaranda
Mödomshinnan är inte en hinna utan mer att slidöppningen är trängre innan ett penetrerande samlag har ägt rum.Jag kan inte med säkerhet svara ja eller nej på din fråga om öppningen blir trängre när man har samlag sällan. Jag har mött kvinnor med liknande erfarenhet som du beskriver. Det är kanske så för en del kvinnor att de blir trängre om de har samlag sällan.
Eller kanske beror det mer på omständigheterna kring samlaget. Har man samlag sällan kan det innebära att den situationen blir spänd och nervös. Det i sin tur påverkar underlivet så att kvinnan inte blir tillräckligt blöt vilket kan leda till en känsla av trånghet med smärta och till och med blödning som följd.
Hälsningar Maud
061203

FRÅGA:
Hej jag är en 13 åring som verkligen behöver hjälp. Jag har fått min mens o så.. Men i under livet hänger det liksom två som bollar ca.1 cm ..Snälla hjälp mig!
Johanna

SVAR:
Hej Johanna
Jag skulle tro att det är dina inre blygdläppar som du ser som två hängande bollar. När man ser på sitt kön med en spegel blir det ju ett hängande perspektiv. Om du känner dej orolig och vill att någon talar om för dej att du ser helt normal ut i ditt underliv skall du kontakta närmaste ungdomsmottagning. På en sådan mottagning är man van att prata med ungdomar om sådana här saker. Fler än du har funderingar som liknar dina.
Hälsningar Maud
061122

FRÅGA:
Hej! Jag funderar på naturlig födelsekontroll som preventivmetod. Jag har praktiserat den omvänt när jag ville, men hade svårt för, att bli gravid. Eftersom jag förde anteckningar då, vet jag att jag väldigt sällan (inte ens en gång per år) har ägglossning, s k anovulatorisk cykel. Fungerar det att följa den här metoden för en sån som jag?
Mofostra

SVAR:
Hej Mofostra
Naturlig födelsekontroll innebär att man undviker samlag under ägglossningstid. Det förutsätter att man har koll på när man har ägglossning. Det är förstås betydligt lättare att använda den här metoden om man har en regelbunden, månatlig ägglossning. Då har man fler tillfällen att lära sig känna igen tecknen på ägglossning. Man använder ett mått Pearl Index som mått på preventivmedels effektivitet. Pearl Index anger hur många graviditeter som inträffar per 100 kvinnoår.För naturlig födelsekontroll anges 2-20. Det betyder ifall 100 kvinnor använder preventivmetoden så blir 2-20 av dem gravida. Det kan jämföras med p-piller som har Pearl Index 0,5-1,5, eller kondom Pearl Index 3-14.
Om naturlig födelsekontroll är en passande metod för dej beror på lite olika saker, tex hur viktigt det är att undvika graviditet, hur ofta du har samlag. Skulle det vara mycket viktigt för dej att undvika graviditet jag rekommenderar jag en säkrare preventivmetod. Ifall en eventuell graviditet inte innebär katastrof kan naturlig födelsekontroll passa dej bra.
Hälsningar Maud
061120

FRÅGA:
Har "tappat" en knottrig penisring i min slida, kommer den ut av sig själv? Eller hur ska jag göra?
majsan

SVAR:
Hej majsan
Ibland händer det att en kondom eller som i ditt fall en penisring glider av och hamnar i slidan. Jag skulle tro att när du läser detta svaret så vet du att förmålet brukar komma ut. Skulle föremålet inte komma ut av sig själv inom några dagar ger det upphov till illaluktande flytningar. Enklast är att själv "fiska" fram det med ett finger.
Hälsningar Maud
061119

FRÅGA:
Hej!
Jag är mamma till en dotter på 3,5 år. Jag ammade henne tills hon var cirka ett år gammal och det gick bra förutom att jag hade överflöd av mjölk. Då hon inte längre ville ha bröstet blev det ett naturligt avslut. Mjölken försvann. Har dock nu sedan ett halvår tillbaka återfått mjölken i brösten och det blir bara mer och mer. Är helt förtvivlad då jag inte gillar att se ut som Dolly Parton :( Är normalviktig och har regelbunden mens. Har kopparspiral. Vad kan jag göra?! Jag orkar inte ha det så här längre!
amme

SVAR:
Hej amme
Det är då dags att knata iväg till gynekologen till exempel så att vi får kolla lite prover på dej. Det kan förvisso vara helt normalt att producera lite mjölk ganska länge efter en amningsperiod men eftersom du upplever det besvärligt så ska du kontrollera dej. Man tar då ett blodprov, prolaktin, som är ett mjölkproduktionshormon som endast skall vara högt under amning. Läkaren kommer också att ställa lite frågor kring din menstruation.
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Hej!!
En kort fråga, kan man ha eller är det vanligt/ovanligt att man kan ha ägglossning direkt efter att mensen har slutat? Har en molande känsla ofta efter ett par dagar efter att mensen slutat.
Tacksam för svar!!
Bergtuvan

SVAR:
Hej Bergtuvan
Man brukar anse att ägglossningen infaller två veckor före mens. Så i ditt fall skulle det vara så om du hade ägglossning så där tidigt (ca en vecka efter dag 1 på menscykeln) att också din cykel är tämligen kort (21-24 dagar)?!
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Hej, det är så att jag har hittat en ganska stor knöl i mitt bröst och en lite mindre i det andra. Jag har haft bröstsmärtor i några veckor.. nu undrar jag vad det kan vara... tacksam för svar snarast
iris

SVAR:
Hej iris
För det första så brukar inte av tradition bröstknölar behandlas av gynekologer så därför är detta inte mitt specialområde.
Bröst skall undersökas direkt efter menstruation efter som bröstkörtelvävnanden varierar så mycket under menscykeln. Blir du osäker efter en sådan undersökning och upplever att där finns en knöl så ska du gå till närmaste distriktsläkare och bli undersökt. Om han eller hon då finner skäl att undersöka vidare då görs en bröströntgen (mammografi) och ofta tas också ett prov från vävnaden i bröstet.
För att lugna dej något vill jag ända säga det att det är oerhört ovanligt med bröstcancer i din ålder. Knölar som ömmar i brösten är oftast körtelvävnad som är påverkade av våra egna hormoner och det onda brukar då ofta försvinna efter mensen.
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Min fråga gäller hårväxt. Jag är av svenskt ursprung är ljus i hyn och mellan blond. Men jag har svart hår på hela kroppen i ansiktet osv. Det kan inte ligga i generna för varken min mamma eller min syster har samma problem. Har ni nått råd vad jag ska göra för detta påverkar hela mitt liv?!
igelkotten

SVAR:
Hej igelkotten
Även om dina närmaste släktingar inte har samma färg på kroppshåren så kan du utgå från att det ändå rör sej om ett arv och inte en sjukdom. Börja med ett besök hos gynekologen och be att få bli undersökt med ultraljud. Hur ser dina äggstockar ut? Om man har mycket behåring på kroppen så kan man tillhöra den delen av den kvinnliga befolkningen som har lite mer av manligt könshormon i sin hormonbalans och det är då kopplat till ett visst utseende på äggstockarna. Är det så, jag då kan man hindra att behåringen ökar med t.ex. ett p-piller som har en dominans av kvinnligt könshormon. Så långt kan sjukvården hjälpa till. Att minska behåringen och/eller bleka den är sådant man kan få hjälp med på olika typer av skönhetssalonger. Men där är de å andra sidan många gånger väldigt duktiga så är detta ett stort bekymmer för dej så bör du diskutera med någon kunnig hudterapeut eller kosmetolog.
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Hej! Jag har sedan ca 2 veckor haft en ganska lätt smärta långt ner i magen på vänster sida. Funderar på om det kan ha med äggstockarna eller äggledarna att göra, eller om det är tarmarna. Är i övrigt helt frisk. Funderar på om jag borde vända mig till gynekolog, husläkare eller bara vänta och se om det går över av sig självt.
hanna

SVAR:
Hej hanna
Smärta på det sättet du beskriver kan förstås komma från äggstockar men också från tarmarna precis som du själv funderat på. Om smärtan inte plågar dej nämnvärt så är det helt okej att avvakta lite och se vart det tar vägen. Om det försämras eller inte klingar av så är det inte fel att börja med ett besök hos en gynekolog så att äggstockarna kan undersökas först. Man vill gärna börja i den ändan och utesluta den typen av åkommor innan man börjar fundera mer på tarmsjukdomar.
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Hej!
Jag hade för cirka 2 veckor sedan något som likande en stor finne strax brevid analöppningen och lite nedanför slidan. Den ömmande rejält och hade som en vit/gul punkt i mitten. Nu efteråt känner jag en ärtlikande knöl när jag torkar mig (sitter på sidan liksom).
Känner mig orolig om det är något farligt, eller har det blivit någon slags ärrbildning? Tacksam för svar.
ÅJE

SVAR:
Hej ÅJE
Jag tror att det var en finne du hade och att det är just en ärrbildning du märker. Avvakta du någon vecka till. Är du fortfarande besvärad då av knölen eller känner dig orolig så ta kontakt med läkare på vårdcentral för en bedömning.
Hälsningar Maud
061112

FRÅGA:
Hej, jag har svullna blygdläppar tror jag. Vad ska jag göra? Jag är 12 år.
hjälp!!

SVAR:
Hej hjälp
Du tror att du har svullna blygdläppar och undrar vad du skall göra. Eftersom jag inte vet hur du är utvecklad i din kropp är det svårt för mej att ge dej ett bra svar. Men om jag utgår från att du är i början av puberteten så kan känslan av att blygdläpparna är svullna helt enkelt bero på att dom är det. När de kvinnliga könshormonerna ökar i kroppen under puberteten påverkar det underlivet. Bland annat växer blygdläpparna till. Om du har funderingar om din kropp, hur den utvecklas och fungerar kan du vända dej till närmaste ungdomsmottagning. Där finns det barnmorskor som är vana att prata med unga människor i din ålder om sådana här saker.
Hälsningar Maud
061112

FRÅGA:
Hej. När jag onanerar har jag på sista tiden börjat blöda. Sist blödde jag mycket och jag är rädd. Det gör inte ont och jag har inga sjukdomar. Vad ska jag göra? Jag blöder också ibland när jag har sex.
panasonic

SVAR:
Hej panasonic
Att du blöder beror på att vävnaden/slemhinnan gått sönder. Det är en signal att du varit för hårdhänt. Är det likadant i de fall du blöder i samband med samlag? Blödningar i samband med samlag bör annars alltid kontrolleras med ett besök hos gynekolog eller barnmorska.
Hälsningar Maud
061106

FRÅGA:
Hej!
Jag en tjej som sexdebuterade för drygt en månad sen. Jag blödde mycket.. men inte andra gången vi hade sex. Men sen några veckor efter det hade vi sex igen o då blödde jag mycket, men inte dagen efter när vi hade sex igen. Vad kan detta bero på???
?girl??

SVAR:
Hej ?girl??
Anledningen till att en del kvinnor blöder vid första samlaget är att blir små brisningar i slidöppning när den tänjs ut. Att det blöder vid några tillfällen till efter det första samlaget kan räknas till det normala. Det är viktigt att din pojkvän tar det försiktigt och att du själv känner att du vill ha samlag. Viljan att ha samlag, lusten, sitter både i kroppen och själen. Kroppen reagerar med ökad blodgenomströmning i blygdläppar och klitoris samtidigt som smörjande vätska avges i underlivet och slidan förlängs. Om inte detta sker kan samlaget upplevas som smärtsamt och man spänner sig och blödningar kan lätt uppstå.
Hälsningar Ingela
061105

FRÅGA:
Hej
Jag har nyligen blivit behandlad för svamp och bakteriell vaginos. Har tagit prover för urinvägsinfektion och klamydia men det visade negativt. När jag hade svamp och bakteriell vaginos så sved det när jag kissade, och trots behandling så svider det fortfarande när jag kissar. Blåsan känns ständigt öm och gör ibland väldigt ont.
Vad kan detta vara för något?
sammsa

SVAR:
Hej sammsa
Ibland kan en irritation uppstå i urinröret som kan vara väldigt besvärande och som inte alltid beror på att det finns bakterier där. Varmt nertill och drycker som är "sura" brukar kunna bidra till att detta lugnar ner sej. Ibland är det också så att det är lite svårt att fånga bakterierna i ett urinprov eftersom man vid en riktig urinvägsinfektion har svårt att hålla urinen kvar i blåsan ett längre tag (4-5 timmar) innan man lämnar sitt prov. Kan du inte ta urinprov på din morgonurin och lämna in på närmaste vårdcentral eller kvinnoklinik så får ni kolla igen. Det låter ändå lite misstänkt för en urinvägsinfektion!
Hälsningar Ingela
061105

FRÅGA:
Har ingen cysta på äggstocken utan myom på livmodern. Vad är det och vad betyder det att myomet kan gå i nekros? Är det något som måste opereras?
Lollipop

SVAR:
Hej Lollipop
Myom är en muskelknuta. Muskelvävnaden som livmodern är uppbyggd av kan ibland växa till som "i nystan" av muskelfibrer. Helt ofarligt. Växer myomet till väldigt kraftigt kan det ibland gå så fort att blodförsörjningen inte tillväxer i samma takt och delar av myomet blir utan syretillförsel. En del celler dör då, går i nekros. Detta kan smärta under dagar men brukar för det mesta sen bli helt bra igen. Någon enstaka gång måste man operera bort myomet för det blir så besvärligt.
Hälsningar Ingela
061024

FRÅGA:
Hej jag har fått en liten knöl/boll i anusöppningen, som gör jätte ont. Jag får den när jag står mycket still i mitt vanligtvis mycket aktiva jobb. Den är ca 1*1 cm och ganska hård. Gör jätteont.....
C

SVAR:
Hej C
Det där gör ont!!! En hemorrojd troligtvis. På apoteket finns ett receptfritt preparat som heter Xyloproct som är smärtstillande. Du kan också smörja på lite hydrocortison morgon och kväll. Det finns också receptfritt på apoteket. Blir det olidligt ska du söka din distriktsläkare för mer kraftfull behandling.
Sen är viktigt att förebygga att nya hemorrojer dyker upp. Fiberrik kost, vätska och motion håller magen igång så du slipper att "trycka på" så mycket! Och ingen stress på toaletten! Ta god tid på dej.
Hälsningar Ingela
061024

FRÅGA:
Hej
Jag har ett problem som varit i ca 2 veckor nu. Jag är kissnödig nästan hela tiden. Känns som något är svullet i underlivet. I slutet när jag sitter och kissar får jag känslan akut kissnödig i underlivet. Eftersom jag har haft samma sexpartner det senaste året tror jag inte det är någon könsjukdom, vad kan det då vara?
Tacksam för svar.
singha

SVAR:
Hej singha
Ska man utgå från det vanliga så låter det mest som en urinvägsinfektion eller en urinrörskatarr. Ta med dej ett urinprov på morgonurin och lämna in på närmaste vårdcentral för att ta ett test på bakteriehalten. Skulle det visa sej att det växer bakterier, kan man också hjälpa dej med behandling. Att gå till barnmorskan och kolla ett klamydiaprov kan du också passa på att göra så har du testat dej för den andra vanliga åkomman som kan ge besvär av den art du beskrivit.
Hälsningar Ingela
061024

FRÅGA:
Hej jag undrar vad elkoaguleras betyder. Det är i ett sammanhang där det står "därefter elkoaguleras båda salpinx".
skogstrollet

SVAR:
Hej skogstrollet
Elkoaguleras betyder att bränna och i det fall du beskriver har man brännt äggledarna. Det rör sej alltså om ett sätt att utföra en sterilisering. En bit av båda äggledarna har elkoagulerats så att de ärrar ihop och då kan inga ägg passera ner till livmodern.
Hälsningar Ingela
061024

FRÅGA:
Hej,
Jag har besvär med sk fittfisar eller muspruttar. Har börjat arbeta som Yogalärare och i vissa ställningar smyger det in luft i underlivet som sen orsakar ljud när det åker ut. Det är inte roligt. Jag kniper och tränar men det blir inte bättre. Vad kan man göra?
joasol4

SVAR:
Hej joasol4
Fler kvinnor än du har beskrivit samma problem för mig så du är inte ensam. Om detta problem oftare drabbar de som har en förslappning i sin bäckenbotten känner jag inte till, men du kniper och tränar och det är bra. Jag kan bara ge det rådet att du försöker undvika ställningar och rörelser som åstadkommer denna olägenhet. Du kan också fösöka att knipa innan du gör rörelsen för att undvika luftinsug. När luften väl är där hjälper inget knip i världen, luften kommer ut.
Lycka till med yogan, Maud
061018

FRÅGA:
Hej. Jag har som bölder mellan benen. Inte alls som vårtor eller något, men dom försvinner ibland och ibland kommer det upp nya! Vissa går att klämma ut men inte som finnar. Dom är synliga, och jag tycker det är jättejobbigt men vågar eller vill inte gå till gynekologen och kolla upp det så därför frågar jag här om ni vet vad det kan vara! Jag är oskuld så det kan inte komma därifrån. Kan man få könsjukdommar utan att ha haft sex?
Umeåbo

SVAR:
Hej Umeåbo
Om du inte vågar gå till gynekologen så kanske du kan tänka dig att prata med och bli undersökt av en barnmorska på ungdomsmottagningen. De besvär som du beskriver är inte alls särskilt ovanliga och ofta mycket besvärande. Det är inflammationer i huden som gör att det bildas ömmande bölder. Oftast lindras besvären om man lägger på Alsolspritomslag. Tyvärr är det bökigt att få omslagen att sitta kvar, bäst är att ha dem över natten. I besvärliga fall kan man behöva äta antibiotika en tid, men det måste en läkare skriva ut. Det är inte någon könssjukdom.
Frågan om man kan smittas av någon könssjukdom utan att ha haft sex måste besvaras med ja. HIV är en sjukdom som sprids både via sex och blod. Kontakt med HIV infekterat blod kan innebära smittrisk. Med kontakten menas att få blod på slemhinnor eller öppna sår, inte på hel hud.
När det gäller herpes, kondylom och klamydia kan de smitta vid sexuell kontakt utan samlag. Smeksex och oralsex kan överföra smittämnen. Mer osannolikt är smitta via handdukar, toalettstolar för definitivt inte smitta vidare.
Hälsningar Maud
061018

FRÅGA:
Hej
Jag måste fråga er för jag får inget svar från gyn alls. Jag äter Provera (gulkroppshormon) nu för jag har oregelbundna blödningar och troligtvis ingen ägglossning. Jag och min man försöker få mig gravid (med 3dje) har försökt i 3 år nu men inget händer och det beror på mej. Jag verkar inte ha någon ägglossning och är överviktig. Fick Provera och sen kalla handen för kravet var att gå ner 10 kg för att få hjälp med barnlöshet. Jag försöker verkligen att gå ner i vikt och har försökt förklara detta på gyn också men jag har ingen styrka att hålla mej. Kan dom verkligen neka mej, till exempel Pregotime, bara för vikten? Finns det inget läkemedel som gör att sötsuget försvinner eller något annat som man kan ta för att lättare gå ner i vikt och stanna där? Jag går ner 4 kg och går upp 4 kg lika fort. Jag har nu ätit Provera sen maj och jag gjorde ett uppehåll som jag var tillsagd att göra. Gick till gyn sen, cirka en månad efter uppehållet, hade inte mens så dom tog ett graviditetstest som var negativt och sa åt mej att fortsätta med Provera. Har gjort det nu och tog sista tabletten i söndags men har fortfarande inte fått min mens (är lördag nu). Ska jag ta ett nytt gravidetstest eller bara vänta för jag kan väl inte vara gravid när jag äter Provera? Snälla svara så snabbt ni kan.
gaja75a

SVAR:
Hej gaja75a
Det finns risker med att vara överviktig och att vänta/föda barn, både för mor och barn. Därför har man på många kliniker den principen att inte försöka stimulera kvinnor till ägglossning om BMI är för högt. För många kvinnor kan det dessutom vara så att om man går ner i vikt så kan man bli spontant gravid d.v.s. utan hjälp av läkemedel.
Jag kan inte riktigt se varför du skall behöva äta något läkemedel alls i dagsläget. Det finns en liten risk att medicinen stimulerar din aptit och det är ju inte precis vad du behöver hjälp med.
Om du vill vara mamma för ett tredje barn så behöver du ta hand om dej själv för att "hålla" i 25 år framåt. Du är bara 31 år. Lägg barnönskan på hyllan under ett år och lägg ordentligt med krut på att ge dej själv en godare livsstil. För din och dina barns skull! Se till att börja röra på dej minst 30 minuter om dagen (så du blir svettig). Regelbundna mattider. Lite mindre portioner av allt. Skippa godis och kakor eller vad det nu är som är just din "akilleshäl". Krångla inte till det med för mycket special bantningsmetoder. Det vi stoppar i oss måste vi också göra oss av med. Men DU måste bestämma dej. Ingen annan kan göra det! Det är ett tufft och kämpigt arbete men för din framtida hälsa är det mycket, mycket viktigt. Sen tar du upp tråden om flera barn....
Något läkemedel som vi kan skriva ut och som dämpar hungerkänslorna känner inte jag till.
Hälsningar Ingela
061018

FRÅGA:
Hej!
Min syster har fått cancer i ändtarmen, hon är 51 år. Vår far har haft problem med magen i alla år med bland annat magsår. Nu till min fråga: Jag får ibland kraftiga smärtor i magen efter toalettbesök. Ser att min avföring är väldigt smal och har en tryckande känsla i ändtarmen. Var till gynekologen för en vecka sedan för min oregelbundna mens, (jag är 49 år). När han kände med fingrarna trodde han att han kände en myom. Vid ultraljudet syntes ingenting. Kan han ha känt till exempel en tumör på ändtarmen det han trodde var myom?
Tack på förhand!
Mallan49

SVAR:
Hej Mallan49
Om din gynekolog misstänkt att det fanns en tumör skulle han sannolikt skickat iväg en remiss till en kirurg på direkten ifall han misstänkt en tumör i ändtarmen. Men eftersom du nu känner dej orolig så är det en tillräcklig anledning för att du skall bli ordentligt undersökt. Det är din distriktsläkare som du skall vända dej till. Förklara dina symtom och att din syster haft en ändtarmstumör så tror jag du får en tid relativt snabbt.
Hälsningar Ingela
061018

FRÅGA:
Jag är en kvinna på snart 60 år. Sedan några månader tillbaka har jag molande menssmärtor, som återkommer oregelbundet. Jag tycker mig se ett samband med stress. Kan detta stämma? Ibland har jag också något färgade flytningar, för det mesta dock helt ofärgade. Tror ni det finns något samband med stress?
Hyperaktiv 60-åring

SVAR:
Hej
Flytningar som uppträder efter klimakteriet skall alltid undersökas. Är de dessutom mörkfärgade så att man kan misstänka att det finns blod i flytningen så stärker det anledningen till en undersökning. Först när man låtit undersöka sej gynekologiskt kan man börja spekulera i om magvärken kan ha med stress att göra. Visst kan det vara så! Tarmarna finns runt hela livmodern och det är många som reagerar med magsmärtor på stress. Men i ditt fall skall du beställa en tid hos din gynekolog och du ska berätta när du ringer att du haft mörkfärgade flytningar.
Hälsningar Ingela
061018

FRÅGA:
Hej!
Jag har, efter att fött barn 2004, fått väldigt ont i äggstockarna/äggledarna i samband med ägglossningen. Precis de dagar jag vet att jag har ägglossning, har jag ofta så skärande och molande smärtor att jag får ta alvedon eller citodon. Någon nämnde att det är cystor eller blåsor som spricker...? Är det så? Något jag bör kolla upp? Jag förlöstes med akut kejsarsnitt och fick en stor livmodersinfektion i samband med detta, kan det inverka på något vis? Efterkoll har varit utan anmärkning.
Shadowb

SVAR:
Hej Shadowb
Vi vet inte varför vissa kvinnor får ägglossningssmärta. Ägglossning är just att äggblåsan spricker så att ägget slungas ut och fångas upp av äggledaren. Om smärtan klingar av spontant så finns ingen anledning att undersöka detta närmare. Möjligtvis kan mediciner som Iprén eller Diklofenak ha bättre effekt än Citodon. Jag tror inte detta har att göra med den livmoderinflammation du tidigare drabbats av.
Hälsningar Ingela
061008

FRÅGA:
Jag kissar väldigt ofta. Jag vet inte om det är normalt men jag känner mej kissnödig väldigt ofta. Kissar ungefär 6-8 gånger om dagen och då kommer inte lite kiss utan de är nästan som att man druckit flera liter vatten. Jag kan väl inte vara gravid heller jag äter p-piller regelbundet (Cerasette).
pinkis

SVAR:
Hej pinkis
Om du kissar mycket varje gång så har du sannolikt stoppat i dej minst lika mycket i andra ändan. Det brukar räcka för oss kvinnor att dricka 1,5-2l om dagen. När man idrottar hårt kan det ju behöva fyllas på lite ytterligare förstås. Så prova att dra ner på vätskeintaget i första hand. MEN om du samtidigt gått ner i vikt sista tiden och känt dej väldigt törstig så tycker jag du ska gå till skolsköterskan och be att hon tar ett prov på blodsockret.
Hälsningar Ingela
060928

FRÅGA:
Hej! Jag har hört att en sterilisering kan ge skador på tarmen. Gjorde själv en sterilisering för cirka 3,5 år sen, och cirka ett år efter det har jag haft mycket blödningar i ändtarmen. Min läkare kan inte hitta något direkt fel och jag har provat olika sorters medicin utan resultat. Ska så småningom få en remiss till kirurgen för vidare undersökning. Tror du det har något samband med mitt tidigare ingrepp??
camilla

SVAR:
Hej camilla
Skador på tarmen i samband med en sterilisering uppkommer i regel i samband med själva ingreppet och har att göra med hur själva ingreppet görs. Det är en av riskerna med ingreppet. Dessa skador ger akuta besvär i efterförloppet. Antingen läker de av sej självt eller så måste man öppna buken med en ny operation och laga tarmskadan. I regel ger det kraftiga symtom.
Skador uppkommer dock inte på tarmen och ger symtom först efter flera år utan dina nuvarande besvär hör sannolikt ihop med något annat.
Hälsningar Ingela
060921

FRÅGA:
Jag vet inte hur jag ska formulera min fråga! Jag är gift sedan 4 år tillbaka, vi har otroligt sexliv och vi försöker att skaffa barn, men dom två sista gångerna vi har haft samlag så har det fastnat någon vit klumpig gegga/massa på min mans penis efter samlaget och detta trots att jag duschat innan för att känna mig ren. Nu har jag börjat kolla detta under en dusch genom att föra upp fingret i slidan och när jag tagit ut den så finns det någon form av grynig vit massa, men inte lika mycket som när vi har sex??? Det ser grynigt ut, men det kliar inte eller något så jag tror inte att det är svamp, det luktar däremot lite konstigt..går inte att förklara...
Vad tror ni att det är??
jemima 75

SVAR:
Hej jemima
En kvinnas utsöndringar, flytning, förändras under menstruationscykeln. Vid ägglossningstid 14-16 dagar före mens brukar den vara slemliknande som rå äggvita. Efter mens är flytningen mer kort i konsistensen och vit till ljust gul. Det du beskriver, en vit gryning massa kan mycket väl vara en svampflytning. Många kvinnor har en sådan flytning i slidan utan att för den skull ha symtom som klåda och irritation. Det är inte farligt och behöver inte behandlas om du eller din partner inte är besvärad av det. Är det besvärande går det att behandla med receptfria preparat som finns att köpa på apotek.
Hälsningar Maud
060912

FRÅGA:
Hej!
Jag har under några dagars tid haft en knöl till höger om mitt klitoris som gör väldigt ont. Började som en liten knöl men är nu som två ärtor och lite oval. Det känns som den bara blir större och nu börjar det även klia lite. Jag har kollat runt lite i böcker och internet och vet varken in eller ut. Jag har aldrig haft något liknande och jag är faktiskt lite rädd. Vad ska jag göra?
Tack på förhand!
Nil_Lamm

SVAR:
Hej Nil_Lamm
Har du besvär av den knölen du beskriver så är det bara en sak att göra: beställ en tid hos din barnmorska eller gynekolog så att du blir undersökt. Sannolikt rör det sej om en infektion i en hårsäck t.ex. Oftast kan du med lite goda råd få det hela att läka ut alldeles av sej självt.
Hälsningar Ingela
060910

FRÅGA:
hej! sedan några månader har jag haft en "knopp" inbäddad i skinnet precis till höger om slidmynningen.
Det jag undrar är vem man vänder sig till för att ta bort den?
knoppen87

SVAR:
Hej knoppen87
Jag tycker du ska beställa tid på ungdomsmottagningen eller på närmaste kvinnomottagning för att bli undersökt. Då kan du få höra om det är aktuellt att ta bort förändringen eller om den sannolikt försvinner ändå av sej självt.
Hälsningar Ingela
060904

FRÅGA:
Jag har frågor om prolaktinvärdet hos kvinnor. Vad jag förstått anses prolaktinvärde över 25 som förhöjt enligt de flesta medicinska källor. Mitt låg på 81, för några år sedan var det ännu högre, 389. När jag frågade om provsvaren fick jag svaret att det det var ok så länge det inte var över 400. Detta stämmer inte alls med det mesta man läser.
Anledningen jag frågar är att jag har andra symptom som kan vara relaterade till högt prolaktinvärde.
Mio

SVAR:
Hej Mio
Referensvärden på prover kan skilja sej mycket beroende på vilken metod laboratoriet använder. Och ibland byter man metod och siffrorna blir plötsligt helt annorlunda. Om din läkare anser att ditt prov ligger inom referensintervallet så kan du lita på det.
Där jag arbetar är ett värde under 400 att betrakta som ett helt normalt prov om man är kvinna och i fruktsam ålder.
Hälsningar Ingela
060904

FRÅGA:
Hej
Har under över ett års tid lidit av svampinfektioner och blivit behandlad med flukoronazol 150 mg varannan vecka. I början lättade besvären men under det senaste 6 mån har behandlingen endast lindrat besvären som nu mest består av sveda i vagina, klåda från yttre genitalia (som lindras av beh med salva med kortison o antimykotiskt medel), samt en då och då förekommande vattnig flytning. Har provat att använda vagifem vilket möjligen lindrat besvären. Svedan har även lättat då jag använt Lactal. Har under de två senaste månaderna även börjat läcka urin vid samlag.
Loppan

SVAR:
Hej Loppan
Det låter på din beskrivning som om svampinfektionen inte är det dominerande besväret längre?! Kanske är den borta sen ett bra tag?? Klådan kan vara ett resttillstånd som tar längre tid att bli av med än själva svampinfektionen. Den vattniga flytningen talar för att bakteriebalansen emellanåt är störd och det medför ofta en svidande känsla.
Gå tillbaka till din ordinarie läkare och bli undersökt för att se hur det resonemanget stämmer. Klådan stillas i så fall med en tvättregim med olja samt lite cortisonsalva när det är extra besvärligt. Störningen i bakteriefloran kan avhjälpas med Lactal men ibland behövs ett preparat som förskrivs på recept.
Hälsningar Ingela
060904

FRÅGA:
Hej! Jag hittade idag en liten knöl på den ena av mina inre blygdläppar. Den är lite mindre än en ärta och sitter ca. en cm. ner från klitoris sett. Aningen oval form. Den sitter under huden och den gör inte ont. Visst känns den lite, men det är nog för att jag kännt rätt mycket på den idag. Min mamma tror att det kan vara en igenkapslad talgkörtel eller en liten bit brosk från min labiaplastik jag gjorde i sept. förra året.
Jag undrar om det kan vara så och om det kan vara så att det är något annat. Jag är sexuellt aktiv och har haft oskyddat sex men har testat mig med negativa resultat. Var är det bäst att gå om jag vill ha den kollad ordentligt, ungdomsmott. eller gynmott. på Gävle sjukhus?
Tack på förhand!
Greddelin

SVAR:
Hej Greddelin
Detta låter helt ofarligt även om jag inte kan säga precis vad det skulle kunna vara. Vill du ändå ha den kollad är ungdomsmottagningen alldeles utmärkt att ta kontakt med.
Hälsningar Ingela
060902

FRÅGA:
Jag brukar få knölar runt underlivet (ljumskarna) ofta och har haft det så enda sen jag var 11-12 år (oskuld). 2 eller 3 stycken knölar brukar jag ha samtidigt, helst efter jag har rakat mej. Men dom dyker upp även om jag inte rakar mej. De kan ju inte vara någon könssjukdom? Jag är lite överviktig också.Jag kanske har jätte känsliga svettkörtlar eller hårsäckar? Jag vet inte och jag vill inte gå till någon gynekolog.
skamsen

SVAR:
Hej skamsen
Ja det är nog så som du tror, du har känsliga hårsäckar. När du rakar dej irriterar det hårsäckarna och de blir infekterade med hudbakterier. Sådana inflammationer kan uppkomma även om man inte rakar sig. Det är ingen könssjukdom och det smittar inte. Det bästa du kan göra är att undvika rakning för att förhindra uppkomsten av bölderna. Om de kommer ändå kan du lägga på alsolspritomslag. Det brukar lindra smärtan och göra att de läker ut fortare. Om du har stora besvär tycker jag att du skall söka läkare, detta är ett ganska vanligt problem, du har ingenting att skämmas för.
Hälsningar Maud
060827

FRÅGA:
Jag får ganska ofta såna här "knölar" på ljumskarna runt underlivet alltså,. Oftast gör dom ont och ibland går sönder och ibland kan de börja svida. och det blir fula ärr efter dom. Va kan de vara? Och vad finns det att göra åt dom?
Orolig

SVAR:
Hej Orolig
Jag tror att de knölarna du beskriver är infekterade finnar eller hårsäckar. Problemet är inte alls ovanligt, jag har mött många kvinnor med samma problem som du. Infektionen gör att det bildas som små bölder som ömmar rejält. Ibland går de tillbaka av sig själv, ibland brister de och då svider det förstås innan de läker. Det finns inte någon mirakelmetod som gör att bölderna försvinner. Många tycker att smärtan lindras något och att bölden läker fortare om man lägger på alsolspritomslag. Använd löst sittande trosor och byxor. Tryck och tätt sittande kläder kan gynna uppkomsten. Undvik att raka underlivet, det bildas alltid små sår efter rakning där bakterier kan få fäste. Om inget av detta hjälper tycker jag att du skall söka läkare för dina besvär.
Hälsningar Maud
060827

FRÅGA:
Hej! Historien bakom min fråga: för 14 år sedan (1992) fick jag fick jag för första gången en inflammerad körtel på högra sidan om slidmynningen, tror det kallas Bartholoit cysta eller något sådant? Då opererades jag och blev bra.
Något år senare kände jag att den växt till sig igen (dock utan att vara inflammerad eller ond) och rådfrågade på gyn - fick då svaret att man ogärna gör något åt dessa så länge de inte är till besvär. 1996, fyra år senare började jag dock känna att den började ömma och svullna upp igen. Sökte vård och fick då veta att man helst inte vill göra något åt den i inflammerat tillstånd (!) på grund av den bakteriella risken. Jag hade ju dock hur ont som helst och läkaren öppnade körteln under lokalbedövning, vilket gjorde vanvettigt ont. Det sattes ett dränage och jag fick penicillin. Det funkade dock inte och några dagar senare var inflammationen ett faktum igen. Jag fick denna gång träffa en annan läkare som gjorde mig så fruktansvärt illa när hon skulle åtgärda detta, något jag aldrig vill utsätta mig för igen. Saken är nu den att körteln åter växt sig ganska stor, ungefär som en stor vindruva eller ett mindre plommon. Den gör inte ont eller så i nuläget men jag lever med oron att den åter ska bli inflammerad och jag ska hamna i samma situation som tidigare. Min fråga till Dig är således: Kan och bör man göra något åt detta i nuläget, innan inflammation eventuellt uppträder? Vad gör man i så fall? Vad finns det för alternativ om den blir inflammerad? Är normalt inte särskilt smärtkänslig, men fasar för att genomleva den hemska behandlingen som det innebar sist. Tacksam för råd!
Charlothe

SVAR:
Hej Charlothe
Bartholonit är en varböld. Bölder ska öppnas och tömmas för att läka. I den akuta situationen kan det vara en befrielse att någon sätter in en liten nål så att var rinner ut och trycker lättar (smärtan minskar direkt). Sen brukar åtminstone jag planera in en operation inom närmsta dygnet, (i en kortvarig narkos) där jag öppnar bölden rejält så att infektionen lägger sej och bölden inte kan byggas upp igen. Ibland krävs antibiotika.
Det du beskriver är en viss ansamling av vätska i körtelgången men där ännu ingen infektion fått fäste (du är inte röd eller har ont). Det finns förstås goda chanser att det hela lugnar ner sej av sej självt. Så därför bör man vänta! Och är den lite för liten så är det dessutom svårt att skära upp rätt körtel! Så därför ska man inte öppna den i förebyggande syfte!
Att den ska skäras upp i lokalbedövning är inget jag rekommenderar då bedövning tar dåligt i infekterad vävnad. Men så fort du får ont och du känner den där svullnaden ska du förstås söka gynekolog. Kanske skulle det hjälpa dej att ha en och samma gynekolog så att du vet vem du kommer att träffa och slipper oroa dej i förväg.
Hälsningar Ingela
060814

FRÅGA:
Hej! Jag fick för ett par veckor sedan veta att jag har PCO syndrom, jag fick även se genom ultraljud att jag hade en cysta på ena äggstocken. Jag var på återbesök för några dar sedan och cystan hade då inte försvunnit. Min Gyn läkare sa att hon trodde det var en sk tvillingcysta och att det skall tas bort. Den är ganska stor och kompakt så det lutar nog åt att den måste opereras bort dvs inte genom titthål.
Undrar vad kommer ordet tvillingcysta i från, är det pga min PCO som jag fått den?
Tea

SVAR:
Hej Tea
PCO och tvillingcysta är inte tillstånd som är sammanlänkade på något sätt. Tvillingcysta, även kallad dermoid, är en godartad cystliknande förändring som i regel brukar tas bort därför att de kan ge symtom som besvärar. PCO är egentligen ingen sjukdom heller utan en normalvariant hos kvinnan som i regel innebär oregelbunden mens (eller ingen mens alls). Om man är överviktig brukar man dock beteckna den som "sjukdom", PCO syndrom, för då har man en större risk att utveckla diabetes och högt blodtryck. Det första som man brukar söka för när vikten går upp är vanligen en ökad behåring, det andra kommer mer med tiden.
Hälsningar Ingela
060814

FRÅGA:
62 årig kvinna som har fått problem med en långvarig urinvägsinfektion. Inga bakterier finns trots två odlingar. Känner ständiga trängningar och tryck över blåsan. Använder vagifem. Vad mer kan jag göra. Urinproven helt okej.
Tryckare

SVAR:
Hej Tryckare
Ja detta med urinvägsinfektioner kan ibland vara besvärligt. En ordentlig gynundersökning hos gynekolog är på sin plats för att se att allt ser ok ut så att det inte är något annat som ger upphov till tryckkänslan och de täta trängningarna. Ett framfall, en förstorad livmoder eller en cysta t.ex. kan ge symtom som liknar det du beskriver. Funktionen i urinblåsan kan också förändras med åren och trängningsbesvär kan uppkomma utan att något urinläckage förekommer. I samtliga fall finns bot/behandling att erbjuda. Men så mycket mer som du kan göra själv i detta läge tror jag inte att det finns.
Hälsningar Ingela
060803

FRÅGA:
Vad är en muskelknuta (myoma) och vad innebär det att ha sånt...i livmodern?
MM

SVAR:
Hej MM
Cellerna i livmodern kan växa till rent generellt eller bara på en plats. I det första fallet blir livmodern allmänt förstorad, i det andra fallet blir det som en hårdare "knuta" på ett eller flera ställen i livmodern.
Det är i grunden helt ofarligt men kan ibland ställa till besvär:
Riklig menstruation kan vara förknippat med muskelknutor.
Sitter en muskelknuta inne i livmoderhålan kan det ibland vara svårt för ett befruktat ägg att fästa.
Blir muskelknutan väldigt stor trycker den på omgivande strukturer, t.ex. urinblåsan, och man kan känna sej kissnödig väldigt ofta.
Vanligast är dock att man ser en muskelknuta vid en ultraljudundersökning och att kvinnan inte har några som helst besvär av den.
I samband med klimakteriet minskar muskelknutan ofta i storlek.
Hälsningar Ingela
060803

FRÅGA:
Hej! Jag undrar hur länge jag måste vänta med att börja springa efter mitt 3:dje kejsarsnitt. Det har läkt bra och jag har inte ont på något sätt (det har gått 7 veckor). Jag har promenerat långa promenader sedan dag 4 utan problem och gick hela graviditeten 8 km /4 ggr i veckan i rask takt. Tacksam för svar då jag längtar efter att springa men inte vill ha framfall.
Kristin@

SVAR:
Hej Kristin
Det finns inget rätt eller fel här. Du får helt enkelt prova dej fram. Fungerar det redan bra med raska promenader så kan du alldeles säkert snart prova att jogga lite försiktigt. Känns det bra så är det bara att öka tempot och sträckan allt efter hur det fungerar. Det är nämligen långt ifrån säkert att du förebygger framfall genom att ta det lugnt!! Det finns mycket tro och tyckande i denna fråga men väldigt lite vetenskap. Återfår du kraften i bukmuskulatur och rumpa så hänger snart bäckenbotten också med. Och desto bättre tränade dessa muskler är desto större är chansen att du slipper framfall. Så mitt råd är att du börjar jogga så fort det känns ok.
Hälsningar Ingela
060713

FRÅGA:
Jag får kraftiga blödningar när jag och min kille har sex. Jag ringde och fick en tid för undersökning av detta. Barnmorskan jag pratade med trodde att det kunde bero på ytliga blodkärl, hur åtgärdar man det? Innebär det operation, eller är det något som gynekologen kan göra själv?
Mia

SVAR:
Hej Mia
Den vanligaste orsaken till blödningar är faktiskt infektion eller inflammation på livmodertappen. Så gå du iväg på en undersökning så kanske det hela är väldigt lätt åtgärdat.
Ytliga blodkärl på livmodertappen är inte alls lika vanligt och kan ibland åtgärdas genom pensling med ett etsande ämne på det aktuella kärlet så att det drar ihop sej. I sista hand kan man förstås behöva gå vidare med någon slags operation men det är väldigt ovanligt!!!
Hälsningar Ingela
060708

FRÅGA:
Hej. Jag finner att mina blygdläppar är onormalt stora/långa och får mycket flytningar hela tiden. Det är även som många små vita prickar på insidan. Jag har aldrig haft sex då detta har stoppat mig. Vad är det för något?
Lena

SVAR:
Hej Lena
Utseendet på vulva, det kvinnliga könsorganet, kan variera lika mycket som människors utseende. Om storleken på dina blygdläppar har något samband med de rikliga flytningar du upplever är svårt att säga. De vita prickarna på insidan av blygdläpparna låter som helt normala talgkörtlar. Med de uppgifter du har lämnat bedömer jag att du är en normalt skapad kvinna. Du kan vända dig till närmaste ungdomsmottagning om du med en undersökning vill förvissa dig om att allt är ok.
Hälsningar Maud
060627

FRÅGA:
Jag är sannolikt väldigt känslig i underlivet och tycks ha svårt att hålla ph-balansen. Mellan 20 och 30 hade jag svamp många och långa perioder, sista åren är det istället vaginos som ständigt besvärar mig. Nästan varje månad efter mens måste jag använda Lactal för att förebygga/behandla. Har gått på regelbundna kontroller men just i samband med kontrollerna har jag varit besvärsfri och även om jag berättat om mina problem har man inte kunnat göra mycket åt det då jag, som sagt, varit symtomfri vid besöket.
Svissan

SVAR:
Hej Svissan
Ge inte upp. Försök få tid till en gynekolog för att få en diagnos. Det finns inga bra råd att ge någon som haft långvariga besvär utan att först gjort en ordentlig undersökning i en period då du faktiskt har besvär.
Hälsningar Ingela
060627

FRÅGA:
Hej jag undrar en sak. Jag har inte haft sex på 5år snart och undrar om jag kan blöda när jag kommer ha sex?. En fråga till: Hur ska jag gå till väga om jag ska bli "oskuld" på nytt igen?..
chica 84

SVAR:
Hej chica 84
Visst kan det hända att man blöder lite om man inte haft samlag på väldigt länge men eftersom du är ung så är det inte så troligt. Alla blöder ju inte heller första gången de har samlag!!!! Det är en gammal tro att det måste vara så. Oskulden kan upplevas som en trång öppning som ska vidgas men oftast finns ingen hinna alls som skall brista!! För det mesta är det bara som ett litet slemhinneveck i kanten. Det är därför det också är svårt att återskapa en oskuld. I Sverige har de flesta gynekologer bestämt sig för att inte medverka i den typen av ingrepp.
Hälsningar Ingela
060601

FRÅGA:
Hej!
Jag är svullen och öm på höger yttre blygdläpp, man kan även känna det inifrån. Jag började cykla för några veckor sedan för 1:a gången på ca 20 år och då blir man ju ganska "öm" i baken. Kan det vara något som kommer därifrån?
Jag och min sambo har inte haft samlag på flera månader pga av att jag har tappat lusten, så det kommer då inte från något sådant. Jag är så orolig för vad det kan vara. Tacksam för ett svar.
I.B

SVAR:
Hej I.B
Det är lätt att bli svullen på blygdläppar av precis som du beskriver ett tryck från en cykelsadel. Man kan tänka sig då att blygdläppen/läpparna blir allmänt svullna. Är det mer som en knöl som känns både från in och utsidan så är det med all sannolikhet en körtel av något slag som blivit tilltäppt i sin utförsgång. Vi har rikligt med svettkörtlar, talgkörtlar och sekretionskörtlar i området. En sådan här liten knöl ska man inte ha besvär av. Börjar den växa till eller ömma ska du gå till gynekolog så att du får tömma ut det som finns inne i den ömmande körteln. Dyker det upp ett sår som inte läker på några dagar så ska du också gå iväg till gynekologen. Och fortsätt cykla förstås!! Det är härlig motion. På sportaffärerna finns gelkuddar som är avsedda för cykelsadlar. Ska du fortsätta kan det vara värt att lägga några kronor på en sådan.
Hälsningar Ingela
060530

FRÅGA:
Jag födde mitt första barn i september 2005 och började efter ca fyra månader träna lite lätt, främst mamma-barngympa. Efter ytterligare någon månad gick jag på ett pass där man jobbar med skivstång, men upplevde att jag fick väldigt ont i bäckenbotten. Detta höll i sig i ett par veckor så jag avvaktade med denna typ av träning. Provade nu att jogga, men fick åter ont. Dock inte lika mycket och det gick över på några dagar. Varför får jag ont? När kommer det att gå över? Förlossningen gick bra och inget ovanligt noterades på efterkontrollen.
J

SVAR:
Hej
Det är förstås svårt att svara på utan att undersöka dig. Min gissning är ändå att fogarna inte riktigt hämtat sig och så fort du ökar belastningen så smärtar det. Men ligament och muskler runt fogarna mår bra att komma igång och kan stabilisera runt fogarna.
Börja träna men minska belastningen så att du inte får så ont. Promenader i allt högre tempo och allt längre sträckor. Lägg gärna till ett par stavar så att du sakta börjar få upp flåset. Sträck ordentligt på ryggen när du går så att du under tiden håller in magen och rumpan. Då tränar du också bäckenbotten samtidigt. Först när det känns riktigt bra att gå stavgång kan du prova att jogga lite försiktigt och tids nog tror jag att skivstångsträning går bra. Men just din kropp behövde lite mer tid på sig denna gång.
Hälsningar Ingela
060515

FRÅGA:
Hej jag har fått några knölar runt underlivet en del blir större när jag har mens men en del byter ej storlek ibland har jag fler ibland färre de kliar ibland o det kliar även i underlivet.
Cherry

SVAR:
Hej Cherry
Du behöver nog visa upp dina knölar för en barnmorska eller läkare för att få reda på om det är något som behöver behandlas. På din beskrivning skulle det kunna vara kondylom. Det är ett virus som smittar sexuellt och kan yttra sig som vårtor som kliar och svider. Men det är som sagt vad omöjligt att bestämt säga utan att undersöka dig. Så beställ en tid hos barnmorska eller gynekolog.
Hälsningar Maud
060514

FRÅGA:
Hej jag är en mamma till en snart 16 årig tjej. Hon vill gärna använda tampong men får inte in den det är något ivägen säger hon, får inte upp tampongen alls långt det blir liksom stopp med en gång det är något ivägen och det gör ont. Hon har aldrig haft samlag men hennes kompisar som heller ej har haft samlag har tampong? Kan det vara mödomshinnan kan man isåfall göra något åt det???
En annan fråga är hon säger att hon läcker något som är vattnigt ej flytningar??
Tack för svar.
undrande mamma

SVAR:
Hej
Det är vanligt att det kan vara svårt att få upp en tampong under de första åren efter mensdebut. Det vanliga är att man har en felaktig teknik och för tampongen alldeles för mycket rakt upp istället för snett bakåt. Då fastnar tampongen som du beskriver på halva vägen och upplevs obehaglig. Om det mot förmodan skulle vara en trång mödomshinna brukar man inte få in tampongen mer än ett par tre mm. Jag brukar föreslå att de provar att föra upp ett finger (utan vass nagel) för att hitta riktningen. Och sen när det fungerar prova med minsta tampongen.
Föreslå din dotter att ta kontakt med ungdomsmotagningen. Barnmorskorna där kan säkert hjälpa henne om hon absolut vill börja använda tampong.
När det gäller den andra delen av frågan så behövs mer information för att jag ska kunna råda kring detta. Be henne ta upp det med barnmorskan också.
Hälsningar Ingela
060422

FRÅGA:
Jag luktar illa från underlivet. Tvättar mig dagligen med Lactacyd. Har hormonspiral. Har inga flytningar. Har ibland klåda. Vad kan det bero på? Vad kan jag göra?
Mia

SVAR:
Hej Mia
Om det luktar illa på ett sätt som är besvärande och om det gjort det ett tag så tycker jag du ska försöka träffa en gynekolog. Med en undersökning är det lätt att konstatera om du har en störning i bakteriefloran eller ej. Och det är behandlingsbart!
Lactacyd är inte alltid det bästa alternativet även om det för många fungerar bra för det mesta. Prova gärna med apotekets tvättolja t.ex. nu när du har besvär. Det kan underlätta för den egna bakteriefloran att återhämta sig.
Hälsningar Ingela
060412

FRÅGA:
Hej, jag har slutat med p-piller och fick en blödning 2 veckor innan mensen skulle komma, (först var det mycket men nu är det mindre, vanligen brukar jag ha enormt lite blödning) beror detta på att jag slutat med dem och att menscykeln kommer i en annan rytm eller kan jag vara gravid och fått en nidationsblödning?!
S.a

SVAR:
Hej S.a.
En nidationsblödning brukar beskrivas som sparsam men det beror ju på vad man menar med sparsam. Om den blödning du hade var en nidationsblödning eller en störning i din menstruationsrytm visar ju tiden, det är svårt att säga bestämt nu. Om du inte fått någon menstruation en månad efter den beskrivna blödningen bör du göra ett graviditetstest.
Hälsningar Maud
060409

FRÅGA:
Hej! Har varit och tagit cellprov, och då upptäckte barnmorskan en cysta i slidan. Har varit hos gynekologen och han tog ultraljud och sa att cystan satt ganska högt upp på höger slidvägg och att den var blå, lila och var stor som en vindruva, men den var mjuk och fin och att jag inte behövde ta bort den om jag inte har några besvär. Men när jag gick där ifrån började jag fundera, hur kan han veta att cystan är ofarlig utan att ta prov i från den? Och så går jag och oroar mig att den finns där och tänk om det blir cancer?
Vad tycker du jag skall göra, en orolig kvinna på 38 år.
orolig kvinna

SVAR:
Hej
Gynekologer har stor vana att titta på och bedöma olika förändringar. Är vi det minsta tveksamma så tar vi förstås prov på en förändring och skickar på mikroskopisk undersökning.
Den typen av förändring du beskriver låter inte heller för mig som något som jag skulle oroat mig för. Att den är blå kan betyda att den håller på att gå under och då försvinner den av sig själv eller så är den ett uttryck för en ganska vanlig sjukdom som heter endometrios. I så fall innehåller cystan lite slemhinna av samma sort som inne i livmodern. I båda fallen så tycker jag din gynekolog gjort en bedömning som sannolikt även jag hade gjort. Nämligen så länge du inga besvär har av cystan så är det bättre att låta den vara.
Cancer i slidan, som för övrigt är mycket ovanligt, ser inte ut som en cysta alls. Det kan ju vara bra att veta. Just släta cystbildningar är så gott som alltid ofarliga. Elakartade tumörer är elakartade redan från början. En godartad cysta övergår alltså inte till att bli en elakartad helt plötsligt. Ibland tar vi bort förändringar som du beskriver just pga att oron inte går att hantera, men då finns ingen medicinsk grund till ingreppet! Fundera lite och känner du deig inte lugnad så tycker jag du ordnar så du får ett samtal med din gynekolog igen, kanske per telefon.
Hälsningar Ingela

FRÅGA:
Är man som kvinna, inom gynekologin, ute efter fyllda 75? Min gynekolog sa vid senaste besöket, nu behöver du inte komma mer. Efter mammografin i veckan måste jag ha remiss för att komma tillbaka. Varför undrar jag?
Lillgumman

SVAR:
Hej Lillgumman!
Nej du är absolut inte ute! Men synen på kontroller hos gynekologen ändras.
Har du varit gynekologiskt frisk och nu nått upp till 75 år är risken att drabbas av många gynekologiska sjukdomar liten. Att göra en kontroll bara för säkerhets skull är egentligen till väldigt liten nytta för en kvinna. Men det är en sak som är verkligt viktig!!! Om du får ett symtom som t.ex en brun flytning, en blödning, smärta eller att magen blir större trots att du inte går upp i vikt - då ska du genast höra av dej och bli undersökt.
Samma gäller för mammografi. Man kan inte visa i några studier att det är till nytta att leta efter tumörer i brösten när man kommit en bit upp i åren. Risken är betydligt större att sjukvården åsamkar kvinnan oro och besvär i onödan. Om kvinnan däremot upptäcker en knöl i bröstet ska hon omedelbart ta kontakt med sin läkare så att man noggrant får undersöka knölen med mammografi och provtagning.
Hoppas detta var svar på din fråga annars bör din gynekolog kunna vidareutveckla detta resonemang.
Hälsningar Ingela

FRÅGA:
Jag har en knuta ca 1 cm upp i slidan vad kan det vara?
mp

SVAR:
Hej!
För det första kan jag inte säkert säga någonting utan undersökning. Så rådet blir; beställ tid hos en gynekolog och få en riktig undersökning.
En knuta en bit upp i slidan kan vara en liten, ofarlig cysta. Det kan också vara en liten körtelgång som blivit tilltäppt eller förkalkad och därför känns som en knöl. Dessa tillstånd som jag beskrivet brukar vara oömma och inte ge nämnvärda besvär. Slidans väggar är normalt mycket veckiga och i främre väggen nedanför urinröret kan den ibland vara så veckig att de upplevs som en liten knöl.
Det är mycket ovanligt med tumörer i det området du beskriver.
Hälsningar Ingela

Tillbaka

ANNONSER

Giraffinerat