Menstruation

FRÅGA:
Jag undrar om det är farligt eller på något sätt skadligt för livmodern att bada utan tampong när man har mens. jag var inne och kollade på fliken TONÅRING eftersom det är just det jag är. Där stod det någonting om att det är okej att bada när man har mens om man är noggrann med hygienen, men jag förstod inte om det bara var när man hade tampong. När man badar utan att ha mens så använder man ju ingen tampong, kommer det in fler bakterier i slidan när man har mens? Jag undrar också om alla kan använda tampong, eller finns det de som inte kan? Jag har nämligen inte förstått hur man ska bära sig åt, men vill väldigt gärna kunna bada under sommaren.
16 år
Badälskare


SVAR:
Hej Badälskare!
Bada på!  Naturen ordnar detta så otroligt bra. Du får inte in vatten i någon nämnvärd mängd i slidan när du badar och absolut inget vatten kommer upp i livmodern. Alla har inte jättelätt att lära sej tampong och det är säkert en och annan som aldrig riktigt fördrar det hela men de flesta brukar få det att fungera efter kortare eller längre ”prövotid”. Det brukar gå lättare efter det att man haft sex några gånger.

Hälsningar Ingela
080921

FRÅGA:
Hej! Jag är en tjej på 29 år som lever i fast förhållande med kondom som p-metod. Jag har inte haft oskyddat sex på flera år. I normala fall har jag  en något varierande menscykel på omkring 26-30 dagar, dock oftast 28. Nu till min fråga:  på dag 14 har jag nu fått en liten mörkbrun blödning som hållt i sig cirka ett dygn. Har även väldigt svag, molande, mensvärk. Jag har annars nästan aldrig mensvärk, kanske någon gång per år. Är det onormalt med mellanblödningar av denna typ? Kan det vara en s k nidationsblödning eller en cysta ? Kan det i övrigt tyda på något att jag så sällan har mensvärk? Tack på förhand!
29 år
Christina


SVAR:
Hej Christina!
Jag skulle tro att den blödningen som du beskriver är en sk ägglossningsblödning. Både tidpunkten och den vaga mensvärken är typisk för just detta. Fenomenet är inget att oroa sig för, det är inget tecken på sjukdom och är inget som skall behandlas.En nidationsblödning är en blödning som kan uppstå i tidig graviditet när det befruktade ägget sätter sig i livmodern.

Hälsningar Maud
080809

FRÅGA:
Hej! Jag har ett problem som tynger mig en hel del. Jag är 21 år och min mens började när jag var runt 15. Jag hade mensen stabilt i cirka 1 år men efter det slutade mensen. Det dröjde nästan exakt ett år innan den kom igen, men bara vid ett tillfälle och sen dröjde det cirka året igen innan mensen kom. Vid denna andra gång var jag alltså i 18-års åldern, sen dess har jag inte fått någon mens. Jag har aldrig haft mensvärk eller några andra känningar varken när jag haft mens eller nu i efterhand. Jag är oskuld och har aldrig vart hos en gynekolog. Jag har även flytningar som luktar illa, dessa har besvärat mig så länge jag kommer ihåg. Jag misstänker att min vikt har något med detta att göra också då jag är vädligt överviktig. Jag har inte direkt bekymmrat mig över detta förrän på senare tid, då tanken över att aldrig kunna få barn skrämmer mig. Tanken slår mig många gånger att jag måste gå till en gynekolog men jag vågar inte då jag dels är rädd för vad svaret kommer att bli och även för själva undersökningen. Jag behöver verkligen hjälp med detta då det tynger ner mig något otroligt.
Tezz1987
21 år

SVAR:
Hej Tezz1987
Du beskriver att du har ett problem som verkligen tynger dej. Funderingar kring orsaker till din uteblivna mens, om det är något som kommer att påverka din möjlighet att få barn. Det finns egentligen bara ett sätt för dej att bli av med din oro. Prata med en läkare på en gynekologisk mottagning. Du behöver få reda på om dina besvär med flytningar skall behandlas. Du behöver få reda orsaken till dina uteblivna menstruationer. Detta kan du få svar på av en gynekolog. Din oro och rädsla för både undersökning och resultat är helt begriplig och inget ovanligt för en ung kvinna som aldrig gjort en gynekologisk undersökning tidigare. Detta är något som man är väl medveten om på alla gynekologiska mottagningar. Låt inte den rädslan avhålla dej från att ringa och beställa en tid. Berätta för sköterskan om din oro när du beställer tiden, hon kan göra en notering om detta så att du får extra omsorg vid undersökningstillfället.
Hälsningar Maud
080518

FRÅGA:
Hej. Jag är 38 år och har två barn. Men mens har förut haft tendens att dröja lite, men nu sen några månader blir det mindre och mindre tid mellan gångerna ocn nu senast bara 2 veckors mellanrum. Ibland har jag också mellanblödningar och ibland blödning efter samlag. Jag har aldrig haft specilell stor sexlust men nu är den totalt borta. Jag svettas fruktansvärt under en del nätter, det rinner verkligen från hela kroppen. Har testat allt men inget verkar hjälpa. Detta har pågått under ca 2,5 år. Jag är orolig, rädd. Kan allt detta ha nån sorts samband eller vad tror du? Jättetacksam för svar.
enelpe..
38 år

SVAR:
Hej enelpe..
Den här typen av frågor är svår att svara på utan att samtidigt undersöka dej. Du beskriver symtom som en gynekolog skulle kunna beskriva som klimakteriebesvär men frågor du en distriktsläkare så kanske hon säger överproduktion av sköldkörtelhormon. Det behövs tas lite blodprover och göras en undersökning för att veta helt enkelt. Men jag har svårt att tro att det skall vara något som är riktigt farligt.
Hälsningar Ingela
080221

FRÅGA:
Hejsan! Jag är en kvinna på 40 som inte har haft min mens på 17 veckor men har "mensvärk" när det ska vara dags men ingen blödning.. Har jobbat skift i många år och då har det varit ibland 14 dagar emellan och ibland 27. Jag har haft blödning även vid samlag.. Har nu dagtidsarbete och då försvann mensen helt. Har inte tagit cellprov på 7 år. Jag är orolig men har varit i kontakt med barnmorska som sa att omställningen från skift med nätter, förmiddag och eftermiddag påverkar kroppen mycket men att jag inte ska vara orolig. Men det är jag!
Women
40 år

SVAR:
Hej Women
Jag håller med din barnmorska, du behöver inte vara orolig. Du verkar ju vara en person som har oregelbunden mens som grund. Förändringar kan absolut påverka mensen på detta sätt. Men oro brukar kunna botas om man blir ordentligt undersökt och därför tycker jag att du bokar tid hos en gynekolog. Huvudskälet till det är inte att mensen trasslar utan att du inte varit på cellprovskontroll på 7 år. Nu är det dags. Samtidigt får du en ordentlig koll och din gynekolog kan kontrollera t.ex. dina sköldkörtelhormoner så att det inte är en underfunktion av den som gör att mensen försvunnit.
Hälsningar Ingela
080214

FRÅGA:
Hejsan! Jag är en kvinna på 40 som har haft utebliven mens i 4 månader.. Har mensvärk men inget händer. Jag har visserligen varit mycket på jobbet och har läst att det kan förekomma utebliven mens vid stress. Vad kan man göra för att "återfå" mensen igen? Kan det ha med sjukdom t ex cancer eller? Undrar så vad som sker med min kropp..
Kvinna
40 år

SVAR:
Hej Kvinna
Nästan alla kvinnor har någon gång en cykel där ägglossningen hoppat över. Då fungerar inte hormonutsöndringen på det sättet det brukar och då kan mensen bli förskjuten ett kortare eller längre tag. Är det bara några dagar så kanske man inte ens tänker på det. Detta att ägglossningen ”hoppar över” blir vanligare ju äldre vi kvinnor blir. Och precis som du påpekar så kan stress förstärka detta ytterligare. Vanligtvis sparkar en blödning igång vad det lider och då kan den bli ganska kraftig. Dröjer det väldigt länge (6-10månader) och du inte förväntar dej att vara nära klimakteriet så kan det vara bra att träffa din gynekolog. Då kollar man troligtvis dina sköldkörtelprover som ett led i en utredning. Underfunktion av sköldkörteln är en vanlig kvinnosjukdom och kan yttra sej som allt glesare menstruationer. I så fall behöver man medicinera. I andra fall hittar man inga fel alls men kan hjälpa kvinnan med det som du beskriver som ”mensvärk” så att hon får medicin att komma igång att blöda. Då lättar besvären. Utebliven mens är inte något du skall koppla ihop med cancer i de kvinnliga könsorganen.
Hälsningar Ingela
080204

FRÅGA:
Hejsan. Om man har en regelbunden mens som fungerar som den ska, kan man då bli gravid under pågående menstruation?
Nyfiken
26 år

SVAR:
Hej Nyfiken
Tvärsäker kan man aldrig vara, men har du helt regelbunden mens så är sannolikheten att bli gravid under pågående menstruation väldigt liten. Det förutsätter förstås att du haft oskyddat samlag under den tiden.
Hälsningar Ingela
080204

FRÅGA:
Hej jag är 14 år och undrar en sak. Jag fick min mens när jag var 12 år och jag har alltid fått den varje månad som man ska tills nu i somras då jag fick körtelfeber. Min mens har inte kommit nu på snart 5 månader och jag undrar vad det kan bero på. Jag är oskuld så jag kan inte vara gravid. Skulle vara tacksam för svar.
lisa93
14 år

SVAR:
Hej lisa93
I samband med sjukdom kan mensen försvinna under en period. Detsamma gäller om man går mycket upp eller ner i vikt. När allt normaliserats så brukar den som normalt har en regelbunden mens få tillbaka den. Så vänta du lugnt ut den.
Hälsningar Ingela
071226

FRÅGA:
Hej! Jag har kopparspiral och skulle vilja skjuta fram min nästa mens med en vecka. Kan jag tillfälligt äta p-piller i en månad trots att jag har spiral? Om inte, finns det andra sätt att skjuta upp mensen på när man har kopparspiral?
pick
37 år

SVAR:
Hej pick
Visst kan du skjuta på mensen med hjälp av p-piller fast du har en kopparspiral. Förutsättningen är förstås att det inte finns några medicinska skäl för dej att inte äta p-piller som t.ex. blodpropp i familjen.
Det går också att skjuta upp mensen med hjälp av ett gulkroppshormon. Det är receptbelagt och en läkare på vårdcentralen kan skriva ut det till dej.
Hälsningar Maud
071104

FRÅGA:
Hej!
Jag undrar varför mina besvär med svullnad strax före mens har blivit värre det senaste halvåret. Jag äter Levaxin på grund av hypothyreos och har gjort det sedan 1991- finns det något samband? Jag blir 39 i år, kan det ha med att jag blir äldre som jag får större besvär? Vad kan jag göra åt det?
Mia 38
38 år

SVAR:
Hej Mia 38
Om du är välinställd i din medicinering vilket jag får anta att du är, så har inte din sköldkörtelsjukdom med din svullnad att göra. Det låter som om du har PMS-liknande besvär i form av ökad svullnad innan mens. Om du inga andra symtom har så kan en liten dos urindrivande kanske hjälpa dej. Prata med din gynekolog!
Och har du inte kollat sköldkörtelvärdena på länge då tycker jag att du börjar med det.
Hypothyreos = underfunktion av sköldkörteln
Hälsningar Ingela
070917

FRÅGA:
Jag har ett problem. Jag är 19 år och har ända sedan min första menstruation haft den väldigt oregelbundet. Ena gången kommer den snabbt och andra gången kan det dröja upp till 6 månader. Jag vet ej vad jag ska göra. Jag försökte ta upp detta med familjen. Men de säger att det är normalt. Jag vet inte vad jag ska göra. Mitt "kill-liv" blir påverkat då jag inte velat träffa någon eller gå ut på grund av detta. Vad kan jag göra? Med vänlig hälsning.
Carro
19 år

SVAR:
Hej Carro
För en del kvinnor kommer menstruationerna aldrig regelbundet en gång i månaden. Det beror så gott som aldrig på någon sjukdom. För en del kvinnor kan det kännas osäkert att inte veta precis när mensen skall komma men för de allra flesta är inte detta något större problem. Man ser alltid till att ha med sig mensskydd ifall...Du skriver att ditt "kill.liv" blir påverkat. Jag är inte säker på att jag förstår vad det innebär. Kan det vara så att du inte vill gå ut med någon kille för att du plötsligt skall börja blöda. Varför inte då lägga ett trosskydd i trosan? Killar vet att tjejer har mens...de slutar inte dejta för det.
För att få en mer regelbunden mens kan man äta p-piller. Det kanske är ett alternativ för dig?. Ta kontakt med Ungdomsmottagningen där du bor och diskutera detta med dem.
Hälsningar Maud
070917

FRÅGA:
Hej. Jag har en fundering kring min menstruation. Jag har en hyfsat regelbunden mens på cirka 31 dagar. Någon dag före mens känner jag på mig att den skall komma, det brukar ömma lite nertill i magen. Sen har jag en sparsam mens i ca 2-3 dagar, för att sedan få lite rikligare och smärtsam mens. Den är smärtsam men inte så att jag behöver ta något smärtstillande (bara ibland och då räcker det med alvedon). Är detta normalt?
derlady
23 år

SVAR:
Hej derlady
Du beskriver ett fullständigt normalt menstruationsmönster. Det vanligaste är att intervallet mellan blödningarna är 21-35 dagar, antalet blödningsdagar 2-7 och de flesta kvinnor har måttligt ont och behöver som du kanske något receptfritt smärtstillande.
Hälsningar Maud
070917

FRÅGA:
Hej. Jag har haft mens för cirka 3 veckor eller så. Nu har jag fått mens igen. Samtidigt så är mensen brun i konsistensen. Jag har aldrig gått på undersökning. Jag är oskuld och hela processen med gynundersökning känns lite obehagligt. Hoppas ni kan ni kan hjälpa mig med detta.
mg
22 år

SVAR:
Hej mg
Du behöver inte oroa dig. Ibland kan intevallet mellan mensblödningarna variera. Det innebär inte att något är fel eller att man skall göra någon undersökning. Att blödningen är brun beror på att den är liten.
Hälsningar Maud
070917

FRÅGA:
Hej. Ungefär 1-2 veckor före mens brukar det hugga (som en kramp) till i nedre delen av ryggen eller nere i magen, men oftast i ryggen. Känner jag av ägglossningen eller vad kan det vara?
yxan
21 år

SVAR:
Hej yxan
Jag tror nog att det är din ägglossning som du känner av precis som du anar själv. En del kvinnor kan känna av sin ägglossning på det sätt som du beskriver. Det är lika vanligt att inte känna av den. Eftersom det är en åtekommande känsla som inte förvärras låter det inte som en infektion utan mer hormonellt betingat.
Hälsningar Maud
070917

FRÅGA:
Hej! Jag är 37 år gammal och har en dotter på 3,5 år. Jag har gjort abort en gång år 2001, och i oktober 2005 fick jag missfall i 3:e veckan. Därefter gjorde man en skrapning. Sedan dess har jag inte lyckats bli gravid. Jo, så har jag en sk uterus subseptus, eftersom jag just nu är bosatt i Tjeckien, vet jag inte vad det heter på svenska. Jag har ganska regelbunden mens, men jag blöder mer än tidigare, och blodet innehåller stora (ibland som en vindruva) mörka klumpar. Jag undrar vad detta beror på, och om detta kan vara orsaken till att jag inte blir gravid. Tack på förhand!
Pippi
37 år

SVAR:
Hej Pippi
Uterus subseptus innebär att livmodern har ett hjärtformat utseende. Ibland så är det så uttalat att det befruktade ägget har lite svårt att fästa. Du har dock fått barn en gång tidigare och därför torde detta inte vara förklaringen. Sanningen ligger nog snarare i det faktum att du är 37år och det är inte alltid så lätt att bli gravid då. Föreslår att du tar kontakt med en gynekolog för en undersökning så att det inte är något enkelt skäl till utebliven graviditet (som du kan få hjälp med).
Hälsningar Ingela
070909

FRÅGA:
Sedan slutet av maj har min mens strulat jättemycket. Under sommaren blödde jag varannan vecka ungefär. Sedan hade jag en menscykel på 29 dagar och jag trodde så klart att allt var ok, men så började jag blöda, "spotta", lite igen. Min riktiga mens (som jag tror i alla fall) varade mellan 18-25 augusti, sedan kom det blod 29-30 augusti och nu blöder jag sedan 3 september. Suck! Jag har ringt och beställt tid hos gyn, men fick ingen tid förrän 3/10. Vad jag förstår kan det vara en polyp (och jag tror faktiskt att jag kan känna en liten knuta på livmodertappen, men inte vet jag...) eller någon form av inflammation. Det här är jobbigt och jag oroar mig lite, dels för att jag hade cellfärändringar i vintras som dock ska vara borta nu, men också för att jag inte vet om detta påverkar min ägglossning = mina chanser att bli gravid. Jag vill så gärna bli med barn, helst med en gång. Är det ingen idé att försöka ens, så länge jag har så här mycket mellanblödningar?
Barnsugen med mellanblödningar
28 år

SVAR:
Hej Barnsugen med mellanblödningar
Det är klart att du skall fortsätta försöka bli med barn. Det svåra blir ju bara att veta ungefär när du har ägglossning men egentligen kan du släppa det också. Försök har kul när ni har sex oavsett när det blir. Mensen kan vara så här lite strulig periodvis och det behöver inte vara några stora bekymmer som måste åtgärdas.
Hälsningar Ingela
070909

FRÅGA:
Hejsan!
Jag antar att man kanske borde veta detta, men jag undrar vad som egentligen räknas som "regelbunden mens"? Har hört så många olika svar. För mig kan det variera 27-31 dagar mellan (max 32, min 26) Oftast kommer den med 28-30 dagars mellanrum, men intervallet kan som sagt vara längre/kortare också. Räknas det som regelbundet?
Frågetecken
17 år

SVAR:
Hej Frågetecken
Regelbunden mens innebär att blödningarna kommer med i stort sett sammma intervall varje gång. Hos dig skiljer det på ca 2-4 dagar, det är normalt. Oregelbunden mens är större differensen, veckor-månader.
Hälsningar Maud
070829

FRÅGA:
Jag är steriliserad sedan 2 år men nu har min annars så punktliga mens uteblivit. Vad kan detta bero på? Jag mår även illa.
fundersam
32 år

SVAR:
Hej fundersam
Sterilisering är ingen 100% preventivmetod trots allt. Det finns beskrivet kvinnor som blivit gravida efter steriliseringsoperation. Risken är förstås väldigt liten men ta och kolla med en graviditetstest. Utebliven mens kan ha många andra orsaker, tex extrem träning elller viktnedgång, stark psykisk stress eller påverkan. Ibland kan blödningen utebli utan att man kan finna någon orsak men det betyder praktiskt taget aldrig att man har något allvarligt fel.
Hälsningar Maud
070829

FRÅGA:
Jag har problem med blödningar trots att jag opererat bort livmodern. Vid en läkarundersökning under narkos (undersökning av vävnadsprov) framkom det att jag hade inflammatoriskt retningstillstånd, som kan orsaka blödningstrassel. Vad innebär detta, och vad kan man göra åt det? Har haft dessa besvär i flera år nu och vill bli av med dem.
Tacksam för hjälp
blödningsfri????
54 år

SVAR:
Hej blödningsfri????
Sannolikt har du inte opererat bort hela livmodern utan delar av livmoderhalsen finns kvar. I den finns det slemhinna som kan reagera hormonellt precis som tidigare och därför blir det blödningar. Sen kan det också vara så att man får inflammation i livmodertappen precis som de kvinnor som har hela livmodern kvar kan få. Förhoppningsvis försvinner dessa besvär när du kommer in i klimakteriet.
Hälsningar Ingela
070818

FRÅGA:
Hej!
Jag har haft oregelbunden mens hela livet - kan ibland gå 3 månader eller mer mellan menstruationerna. Jag har väl egentligen inte oroat mig så mycket över det utan mest tyckt att det varit skönt att slippa ha mens. Men nu börjar jag fundera på om det kan vara något som är fel? Till och från har jag även rikliga flytningar som oftar luktar väldigt starkt. Men detta kan komma och gå och ibland luktar det inte alls, utan verkar helt normalt. Borde jag uppsöka en gynekolog?
Menslös
23 år

SVAR:
Hej Menslös
Att ha långa mensintervall som du har brukar inte bero på någon sjukdom som behöver behandlas. Det kan förstås bli ett problem den dagen du vill skaffa barn. Men då kan en gynekolog hjälpa dig att få igång ägglossningar med hormonbehandling. Dina flytningar är däremot något som du bör kontrollera. De kan bero på en oskyldig störning i den normala bakteriefloran men också vara symtom på en könssjukdom som bör behandlas.
Hälsningar Maud
070619

FRÅGA:
Hej!
Jag är en tjej på 25 år som tillsammans med min man har tagit beslutet att försöka skaffa barn. För snart fyra månader sedan slutade jag med mina p-piller för att påbörja bebisverkstaden. Jag har dock fortfarande inte fått tillbaka min vanliga mens (fick en blödning fyra dagar efter p-piller stoppet men inget mer). Jag känner mig mycket frustrerad över detta och börjar undra om det är något fel på mig. Jag vet att jag inte är gravid då jag har testat mig flera gånger. Jag har även börjat drabbas av jobbiga svettningar och har ofta ont i magen. Finns det någon hjälp att få så att mensen kommer tillbaka? Vill så gärna bli gravid..
felisa
25 år

SVAR:
Hej felisa
Det låter som mensen är på gång när som helst. Det är inte ovanligt att det tar ett tag för mensen att sparka igång efter det att man använt p-piller en tid. Skulle mensen utebli ytterligare tre-fyra månader är det dags att söka gynekolog.
Hälsningar Ingela
070612

FRÅGA:
Hej,
Jag gjorde en medicinsk abort för cirka 3 år sedan. Det tog ungefär en månad innan blödningarna upphörde. Efter det fick jag mycket kraftigare blödningar vid mens än vad jag hade före aborten.
Nu till min fråga. För två år sedan började jag äta antidepressiv medicin (cipramil). Jag fick mens som vanligt men sedan hade jag småblödningar upp till 2 till 3 veckor innan det slutade. Samtidigt hade jag starka menssmärtor. Dessa smärtor blev värre och värre ju längre tid jag åt medicinen. I slutet av min medicinering fick jag så ont vid mens att jag blev yr och kräktes. Jag slutade med medicinen och smärtorna upphörde men fortfarande har jag "mellanblödningar". Min läkare säger att det finns inte en sådan känd biverkan på antidepressiv medicin som jag beskrivit ovan. Vad kan det bero på då?
9732
32 år

SVAR:
Hej 9732
Det finns många skäl till mellanblödningar. Besök en gynekolog så att man kan utesluta inflammation på livmodertappen eller någon liten ofarlig slemhinnepolyp som ställer till besvär för dej. Det behöver inte alls ha med din medicinering att göra.
Hälsningar Ingela
070603

FRÅGA:
Hej, jag är 17 år gammal och har haft mens sedan jag var 13 år. Den har alltid varit lite oregelbunden, den kommer någon vecka sent ibland, men nu har jag inte haft mens på 3,5 månader. Jag är frisk i övrigt, oskuld men har blivit väldigt orolig för detta. Vad kan det här bero på? Måste jag undersökas? Jag vill helst inte det.
talaren
17 år

SVAR:
Hej talaren
Om du haft oregelbunden mens i flera år så kan du nog räkna med att det kommer så förbli. Ditt hormonella mönster ser ut på det sättet att mensen kommer sannolikt aldrig vara helt regelbunden. Att mensen förskjuts betydligt längre än vanligt kan ha flera orsaker. Stress, övervikt, undervikt, snabba viktförändringar är vanliga orsaker till förändrad menscykel. Jag tycker gott du kan avvakta och se om inte mensen dyker upp rätt var det är. Känner du dej bekymrad så tar du kontakt med en gynekolog så kan ni prata igenom det hela. Så länge man är oskuld brukar vi avstå gynundersökning.
Hälsningar Ingela
070603

FRÅGA:
Hejsan! Jag har börjat ta Trionetta 28 efter en abort och är inne på min tredje karta nu. Under påsken glömde jag att ta 2 tabletter, vilka jag tog igen på den tredje dagen. Samma kväll fick jag väldigt ont i magen och måste kräkas, plus att jag fick en blödning. Denna blödning liknar från och till menstruation, men blodet är mer ljusrosa oftast. Det kommer varierande mängd, men nu har det hållit på i snart 10 dagar. Vad kan detta bero på och vad kan jag göra åt saken?
Kajan
23 år

SVAR:
Hej Kajan
Troligtvis var magsmärtan och kräkningar en reaktion på att du tog 2 tabletter samtidigt. Blödningen var en reaktion på att du hade glömt två tabletter. Det är inte ovanligt att få blödningstrassel om man glömmer p-piller. Du kan nu antingen göra ett uppehåll på sju dagar och sedan börja på en ny karta eller fortsätta och äta slut på kartan och se om inte blödningen upphör. Det första alternativet är lämpligt om du befinner dig på slutet av kartan. Tänk på att ditt skydd mot graviditet kan vara betydligt försämrat nu när du har glömt två tabletter.
Hälsningar Maud
070523

FRÅGA:
Hej!
Jag är 37 år och har alltid haft oregelbunden mens, ända sedan jag fick det vid 11 års ålder. Redan då fick jag äta någon slags tablett för att inte behöva gå med småblödningar månader i sträck. Sen kom ofrivillig barnlöshet med många år av hormoner i form av spray, sprutor med mera. Till och från har jag småblödningar jämt och ständigt mellan själva mensen. Har också så ont i brösten upp till ett par veckor varje månad, det känns som om de ska explodera. Arg och irriterad blir jag också, tråkigt är det! Kanske är detta en fråga för ett annat forum - men hur ska man "orka" med sin man :-)? Vad ska jag göra? "Proppa" i mig ännu mer hormoner i form av p-piller eller finns det någon annan lösning? Jag har gjort en skrapning och varit och undersökt mig emellanåt och det är inget fel på mig.
Ellu
37 år

SVAR:
Hej Ellu
Det låter som du har det vi brukar kalla PMS. Då menar jag inte detta med småblödningar utan humöret och bröstspänningarna. Den som brukar hamna mest i blåsvädret är förstås partnern som får ta en hel del av detta. Det finns hjälp att få! P-piller brukar inte vara förstahandsaltenativet men man brukar satsa på att "stänga av" ägglossningen på något sätt. Detta blir någon form av hormonbehandling.
Ett annat alternativ kan vara låg dos av ett antidepressivt läkemedel, vanligtvis under 14 dagar före mens men ibland väljer man att behandla hela tiden. Brukar kunna hjälpa väldigt bra!
Så beställ tid hos din gynekolog innan du tröttnar helt på mannen därhemma ;-)
Hälsningar Ingela
070516

FRÅGA:
Hej! Kan menstruationen rubbas på grund av depression och att man mår psykiskt dåligt?
Och kan man blöda under ägglossningen?
JÅL
21 år

SVAR:
Hej JÅL
Det är vanligt att mensen förändras under en depressionsperiod. Ibland blir mensen oregelbunden men den kan till och med försvinna helt.
Under en normal menscykel (regelbunden, inga hormonmediciner) så blöder man i regel inte vid ägglossning. Blöder man vid "ägglossning" så finns ofta en förklaring på annat sätt till det.
Hälsningar Ingela
070506

FRÅGA:
Hej,
Min mens hoppade över en månad och då hade jag graviditetssymtom med spända bröst och rikligt med klara flytningar men nu har mensen kommit igen med konstigt förlopp. Den började med lite blödningar som har blivit lite rikligare och har hållit på i cirka 9 dagar. Jag har ringt och pratat med sköterskan hos gynekologen som sa att det var vanligt med sådana symtom i min ålder är det så?
EVS
45 år

SVAR:
Hej EVS
Ja det stämmer bra. Efter 40 så får man inte alltid ägglossning varje månad och mensen kan hoppa över flera veckor utan att det är onormalt. Ofta blir man då väldigt spänd i brösten innan mensen kommer igång och man kan känna lite obehag och svullnadskänsla i buken. Sen när mensen väl kommer igång kan den hålla på betydligt längre än vanligt.
Händer detta ofta så att det blir störande är det klokt att göra ett besök hos en gynekolog så att du dels får en undersökning för att stämma av att allt är okej men det kan också vara så att du kan bli erbjuden någon form av hormonell behandling för att detta blödningstrassel inte skall upplevas alltför besvärligt.
Hälsningar Ingela
070506

FRÅGA:
Jag arbetar i ett land i Asien och det är svårt att få gynundersökningar, men nu är jag riktigt orolig. Min mens har förändrats den sista tiden. Den är mer slemmig med blödningar. Kan förstå att det är klimakteriet, men nu dyker det upp oregelbundet. Senast nio dagar efter förra mensen och fyra dagar efter att blödningen slutade. Samtidigt har jag fått ont i nederdelen av ryggen och värk i musklerna. Är mycket trött. Förra året i augusti hoppade mensen över en månad helt så jag fick göra ett gravidetsprov. Det är nu mars 2007. Jag har en spiral och har haft det i sju år. Är det vanligt för min ålder? Här finns ingen att fråga. Det är två år sedan min senaste gyn-undersökning och då var allt bra. Mycket tacksam för ett svar.
summa
45 år

SVAR:
Hej summa
Mensen kan förändras ganska mycket åren innan klimakteriet. Kortare intervall, ibland oregelbundet samt rikligare blödningar är inte ovanligt. Blöder man mer än vanligt sjunker så småningom blodvärdet och det är inte ovanligt att man då blir trött. Sen finns förstås mängder av andra förklaringar till trötthet!!! Blöder man ofta och mycket är det heller inte ovanligt med smärta/obehag i ländryggen. Så dina symtom låter på intet sätt alarmerande men det är klart att om det fortsätter, så vore det bra att du gjorde en undersökning när du får en möjlighet. Om inte annat för att du ska slippa oroa dej.
Hälsningar Ingela
070413

FRÅGA:
Under en komplicerad förlossning för sju år sedan sprack min livmoder och urinblåsa. Efter lång tid och en hel del krångel började min menstruation fungera normalt. Nu har jag sedan 1-2 år tillbaks haft en kraftig ökning av levrat blod (klumpar) vid varje menstruation. Dessa klumpar kan vara så stora som ½ knytnäve. Dock endast vanliga menstruationssmärtor. Är detta ofarligt eller bör jag söka läkare? Övergångsbesvär?
Mammamia
41 år

SVAR:
Hej Mammamia
Mensen kan med åldern bli rikligare. Ibland beror det på att man utvecklat muskelknutor i livmodern, ibland är det hormonella orsaker. Det är aldrig fel att göra en kontroll och undersökning hos en gynekolog för att få bekräftat att det hela är ofarligt. Kanske kan du också få lite goda råd och ett recept på läkemedel som minskar blödningen. Det kan ha det goda med sej att du slipper blöda så kraftigt och därmed få känna dej betydligt piggare. Stora blödningar brukar göra kvinnor trötta p.g.a. ett sjunkande blodvärde.
Hälsningar Ingela
070410

FRÅGA:
Jag har haft regelbunden mens i över tio års tid men de senaste åren har längden på menscykeln varierat. Det kan skilja någon vecka. Även blödningarna har ändrats och jag blöder några dagar extra. Jag känner inte igen blödningsmönstret längre. Jag har alltid haft mycket mensvärk och kraftiga blödningar. Nu känner jag mig orolig för att något ska vara "fel" och det känns inte riktigt som gynekologer lyssnar på detta. Kan jag göra något för att stilla min oro? Eller är allt bara normala förändringar?
nellis
28 år

SVAR:
Hej nellis
Menstruationsmönstret kan förändras med åldern. Det är inte helt ovanligt. Andra saker som påverkar blödningsmönstret är viktförändringar, stress och förändring i träningsintensiteten. Om du har gått på cellprovtagningen och dessutom varit hos gynekolog för undersökning bör du kunna känna dej lugn att det inte rör sej om någon cancer, vilket jag misstänker är det du egentligen är rädd för. Men är du fortsatt orolig så förslår jag att du talar om för din gynekolog vad du är orolig för så bör han/hon kunna ge dej ett ordentligt svar.
Hälsningar Ingela
070410

FRÅGA:
Hej,
Jag undrar om man kan använda Primolut Nor när man har Levonova. Har använt Levonova i många år med bra resultat (helt utebliven menstruation) då jag tidigare haft långa och rikliga menstruationer. I höstas fick jag operera bort en äggledare då den hade "trasslat till sig". Sedan dess har blödningarna kommit tillbaka och är både rätt oregelbundna samt pågår många dagar. Funderar på om Levonovan inte sitter som den ska, vilket jag ska kontrollera. Men jag ska fira min 40-årsdag om några veckor med bad och spabehandlingar mm. Skulle kännas jättetråkigt att ha blödningarna då också. Mycket tacksam för råd...!
kvinna39
39 år

SVAR:
Hej kvinna39
Klokt av dej att fundera på spiralens läge. Det bör förstås kontrolleras. Är det kanske dags att byta spiralen, är en annan fråga man kan ställa sej. Den skall bara sitta i fem år för att garantera god effekt av hormonerna.
Primolut Nor brukar inte vara särskilt lyckat tillsammans med Levonova. Primlut Nor innehåller också gulkroppshormon så det blir liksom ”tårta på tårta”.
En undersökning hos gynekolog vore det bästa för att utesluta andra anledningar till nyuppkomna blödningstrassel. Så beställ tid direkt..
Hälsningar Ingela
070410

FRÅGA:
Jag har under en längre tid haft problem med blodiga flytningar före och efter mens. Totalt cirka två veckor inklusive mens. Under två månader fick jag också mellanblödningar 1 gång per månad. Nu har jag fått p-piller av min gynekolog som inte hittade något fel på mig. Första månaden med piller hade jag blodiga flytningar varje dag. Nu är jag på den andra månaden och det har fungerat bättre och haft 5 dagar utan blödning. Dock upptäckte jag idag en rosa flytning när jag var på toaletten. Jag är orolig att det kan vara något farligt som orsakar alla mina blödningar. Vad skall jag göra?
emmut

SVAR:
Hej emmut
Du har varit hos en gynekolog som jag förmodar har undersökt dig och tagit prov för klamydia och cellprov vilket innebär att du inte behöver tro att det är något allvarligt fel på dig.Det är vanligt att ha mellanblödningar i början när man startat med p-piller. Fortsätt och ät dina p-piller, minst tre kartor. Om du då fortfarande har problem med blödningar bör du prata med din gynekolog för att eventuellt byta sort.
Hälsningar Maud
070404

FRÅGA:
Hej. Jag födde en son med akut kejsarsnitt för en månad sedan. Vi mår båda två bra nu efteråt. Min tanke är att sätt in en p-stav för jag och min partner vill vänta några år till nästa barn. När brukar man återfå sin mens efter en förlossning? Och när rekommenderar ni mig att sätta in p-staven?
Lejonet

SVAR:
Hej Lejonet
Du kan sätta in en p-stav sex veckor efter förlossningen. Det varierar när kvinnor återfår sin mens efter att ha fått barn. En del kvinnor får inte tillbaka blödningarna förrän de slutat amma helt andra kan börja menstruera inom bara någon/några månader. Det är inte nödvändigt att ha återfått mensen för att använda preventivmedel efter förlossning. Det är viktigt att veta att ägglossningen sker före första blödningen. Även om amningen motverkar ägglossning så är det inte helt säkert som preventivmetod.Om man inte vill bli gravid igen är det alltså klokt att använda preventivmedel från det man tar upp det sexuella samlivet igen.
Hälsningar Maud
070404

FRÅGA:
Jag är 33 år gammal och har spiral. Jag har sedan tidigare haft oregelbunden menstruationscykel men med långa intervaller i mellan. Nu har jag sedan 20:e december haft mens varannnan vecka. Jag har sen dess dessutom känt mig nedstämd och tappat sexlusten utan någon riktig anledning. Jag går inte på regelbundna kontroller hos någon gynekolog och nu är det strax tre år sedan jag sist var där. Kan det vara så att jag drabbats av någon form av hormonrubbning? Måste jag söka vård eller kan detta vara övergående?
Beata

SVAR:
Hej Beata
Du skriver inte vad för slag av spiral du bär. Har du en hormonspiral är det ju normalt med oregelbundna blödningar. En kopparspiral påverkar inte blödningarna på annat sätt än att de kan bli rikligare och hålla på någon dag extra. Att blöda varannan vecka som du har gjort i drygt tre månader bör ge dej anledning att ta kontakt med en gynekolog för undersökning.
Hälsningar Maud
070404

FRÅGA:
Hur känns det när man har ägglossning? Ömmar brösten då?
sunshine

SVAR:
Hej sunshine
De kvinnor som känner av sin ägglossning, alla gör inte det, brukar känna det som en lätt mensvärk. De finns tom en del kvinnor som får en liten blödning också. Att få ömma bröst är inte det vanligaste men kan säkert förekomma också.
Hälsningar Maud
070404

FRÅGA:
Hej! Jag är 34 år gammal och har 3 barn. Ända sedan jag fick min mens i tonåren så har den varit oregelbunden. Jag har haft mens högst 3-4 gånger per år. När jag fick mitt första barn så minns jag ej hur lång tid det tog innan den kom tillbaka men minns att när han var 5-6 år gammal så fick jag blödningar flytningar som var blodiga och det höll i sig i flera månader. Jag gick då till en gynekolog och fick tabletter utskrivet att ta ett visst antal dagar och efter det så kom mensen igång på en gång. Den var aldrig regelbunden efter det heller men de långdragna blödningarna slutade i alla fall. Efter mitt andra barn hade jag kanske mens någon enstaka gång och inget mera. Blev ändå gravid med 3:e barnet och när han var 3 år gammal fick jag tillbaka min mens. Den kom kanske 2-3 gånger och sen inget mera igen. Nu i december började jag få små blödningar som kanske varade 1 dag av 7 och sen i januari har jag haft mer eller mindre blödningar varje dag! (med visst uppehåll på 2-3 dgr) Så nu känns det som att samma sak händer igen som det gjorde då för 14 år sedan! Jag är så livrädd för gynekologen och för att det ska vara något farligt. Jag inte vågar besöka gyn! Vad tror du om detta? Varför är det så här nu? Det är inga stora blödningar alls utan det räcker med 1 binda/dag typ. Vissa dagar är det väldigt ljust blod och vissa dagar mörkare, vissa dagar lite klumpiga flytningar(blodklumpar) som jag brukar få då jag får mens. Jag har mensvärk ibland och det känns som att nu minsann kommer det äntligen igång! Men nej, inte mera än "vanligt". Jag får liksom "mens humör" i slutet av varje månad och är jättelätt irriterad och sugen på godis mm. Vad är detta? Är det farligt? Finns det något man kan göra åt detta själv?
Lintott

SVAR:
Hej Lintott
Har man den här typen av oregelbundet mensmönster som du normalt sett har, så är det inte helt ovanligt att det här inträffar. Ibland går det över av sej själv och ibland behöver man hjälp med lite gulkroppshormon ett par veckor för att få lite ordning på det. Av din berättelse misstänker jag absolut ingenting farligt!!!
Om du nu tycker att det är besvärligt att gå till gynekolog så är mitt förslag att du faktiskt lägger ner lite energi på att skaffa dej en gynekolog som du känner förtroende för och som du kan vända dej till när det trasslar till sej.
Dina humörssvängningar låter lite grand som PMS. Börja med hälsokostaffären och testa något av deras preparat. De brukar rekommendera rosenrot t.ex. Motion regelbundet, minst 30 minuter per dag (promenader och liknande) har också e gynnsam effekt på humöret. Fungerar inget av detta så ska du diskutera vidare med en gynekolog.
Hälsningar Ingela
070306

FRÅGA:
Hej. Jag har haft min mens sedan augusti 06. När jag får jag mens på dag ett så får jag jag mens igen prick på dag 21. Jag blöder rikligt men varför så tätt? Är jag sjuk? 21 dagar är kort tycker jag men min mamma säger att det är normalt.
ERIKA

SVAR:
Hej ERIKA
I din ålder (14) är det mer regel än undantag att mensen kommer lite hur som helst. Det kommer att förändras så att cyklerna blir längre vad det lider. Sen är vi förstås olika så några kommer att få väldigt långt mellan sina menstruationer medan andra får 4 veckors cykler. Så jag håller helt med din mamma. Detta är normalt det först 1-2 åren.
Hälsningar Ingela
070306

FRÅGA:
Min mens har uteblivit i snart 1,5 månad. Eftersom att jag inte äter p-piller så har jag självklart tagit ett graviditetstest, vilket jag gjorde när min mens var en månad försenad. Testet visade negativt. Jag har haft mensvärkar, men inte fått min mens än. Jag känner mej inte illamående eller är öm i brösten heller. Vart har min mens tagit vägen?
6922

SVAR:
Hej 6922
Att mensen uteblir kortare eller längre perioder kan vi alla råka ut för. Ägglossningen kan utebli och därmed mensen. Vid viktförändringar, vid stress och vid extrem fysisk träning påverkas hormonerna så att ägglossningarna uteblir och mensen förskjuts. Är så fallet så får man försöka ta tag i de bitarna. Så ta det lugnt. Den dyker säkert snart upp! Är den inte åter om 6-12 månader, är det dags att söka gynekolog.
Hälsningar Ingela
070306

FRÅGA:
Hej!
Jag är 46 år och har en "hormonrubbning" som innebär att jag har haft mens och sedan mycket små blödningar under ca tre veckor. Har gått på täta gynundersökningar sista året. Min gynekolog förklarade att gulkroppshormonet inte är tillräcklig och att livmodern inte töms av blod. Inget farligt. MEN min gynekolog sa att det är bra att ta gulkroppshormon. Annars blir slemhinnan svullen och detta i sin tur kan ge cellförändringar. Jag vill dock inte ta hormoner. För ett år sen hände precis samma sak. Jag tackade nej till hormonbehandling. Mensen normaliserades och slemhinnan blev normal igen. Nu, efter ett år hände samma sak. Efter ca en månads små blödningar bestämde jag mig för att ta hormoner (primolut-Nor 5 mg) under bara 10 dagar. Jag ska fortsätta diskussionen med min läkare. Men min fråga till er är: Finns det alternativ till hormonbehandling? Måste jag ta dem? Hur farligt är det med "svullen slemhinna", hur stor är risken att detta leder till cellförändringar? Jag vill verkligen göra vad jag kan för att undvika hormoner och låta kroppen själv "ordna det". Oregelbunden mens och täta undersökningar är bättre än hormoner för min del. Har min gynekolog lätt för att rekomendera hormoner, eller är detta en vanlig form av behandling?
Hälsningar,
Atena-2

SVAR:
Hej Atena-2
När man närmar sej klimakteriet är det vanligt att ägglossningen uteblir och gulkroppshormonproduktionen blir då inte precis som tidigare. Slutresultatet blir att mensen blir oregelbunden, många gånger med långvariga blödningar som följd. Detta betyder inte att det är stor risk för cellförändringar. Det är mest trassligt och besvärligt. Det kan avhjälpas med gulkroppshormon i 10 dagar per månad precis som du beskriver.
Cellförändringar kan uppstå i slemhinnan inne i livmodern men är inte något som är överhängande vid blödningstrassel i största allmänhet. Om du har haft cellförändringar inne i livmodern som man vet om är det mycket viktigt att förebygga en försämring av dessa genom att använda gulkroppshormonet. Då skall du absolut följa din läkares ordination. Om din läkare endast ordinerat gulkroppshormon för att minska blödningstrasslet så kan du sannolikt strunta i det helt och hållet. Ett annat alternativ kan också vara hormonspiralen Levonova (en väldigt låg dos hormon) som gör slemhinnan inne i livmodern tunn och minskar dina blödningar.
Hälsningar Ingela
070306

FRÅGA:
Hej hopp!
Jag äter Cerazette och har gjort nu i cirka 2 månader eller mer. Igår började jag småblöda fast det är 2.5 vecka kvar till "riktiga" mensen. Är det riktigt eller är nåt fel??
sahra

SVAR:
Hej sahra
Det är riktigt. Cerazette är ett p-piller som endast innehåller gulkroppshormon. Alla preventivmedel av det slaget brukar förändra blödningsmönstret. En del kvinnor blir helt utan blödningar medan andra kan få småblödningar helt kaotiskt.Förhoppningsvis blir ditt blödningsmönster med Cerazette sådant att du tycker att det fungerar.
Hälsningar Maud
070305

FRÅGA:
Hejsan
Min fråga är; får man alltid mens 2 veckor efter ägglossning? Kan man gå till mödravården och ta graviditetstest dagen efter beräknad mens?
ankan1122

SVAR:
Hej ankan1122
14-16 dagar efter ägglossningen brukar menstruationen komma igång. Dagens tester är så känsliga så det är oftast, men inte alltid, möjligt att göra ett graviditetstest redan dagen efter förväntad mens.
Hälsningar Maud
070305

FRÅGA:
Jag har sedan jag slutade med p-piller för 4 månader sedan haft blödningar till och från i stort sett varje dag. Har ätit Mercilon 28 i ungefär 8 år och då alltid haft regelbunden mens. Men vad jag minns var det just på grund av dessa täta blödningar som jag började med p-piller. Jag och min sambo vill nu skaffa barn och min fråga är nu om dessa blödningar kommer att hindra mig från att bli gravid? Kan man i så fall göra något åt detta?
Den lidande människan

SVAR:
Hej Den lidande människan
Du bör ta kontakt med en gynekolog för att utreda varför du har haft blödningar nästan varje dag i 4 månader. Om det har någon betydelse för din förmåga att bli gravid är svårt att säga utan att veta vad blödningarna beror på.
Hälsningar Maud
070304

FRÅGA:
Hej
Jag har ett problem med blödningar som jag inte riktigt vet vad det beror på. Jag hade nyligen haft mens, när jag bara en vecka senare fick mens igen. Nu har jag blött i ca en vecka, och det känns inte som om det blir mindre vilket det brukar när mensperioden börjar ta slut. Jag föstår inte varför mensen kommer med bara en veckas mellanrum. Det har den aldrig tidigare gjort. Min förhopping är att min mens har blivit rubbad den senaste tiden eftersom jag varit utsatt för mycket stress, lunginflammation och även magkatarr, allt detta samtidigt. Är detta en möjlig förklaring?
Snälla hjälp mig!
Monilea

SVAR:
Hej Monilea
Stress är en orsak till att en del kvinnor får ett annorlunda blödningsmönster än de är vana vid. En enstaka extra blödning finns det ingen anledning att oroa sig för. Skulle det däremot upprepa sig att du får extra blödningar bör du kontakta läkare för att få reda på om orsaken är annan än stress.
Hälsningar Maud
070304

FRÅGA:
Hej för ett år sedan fick jag mitt första barn. Jag ammade i 10 månader och fick äntligen mensen tillbaka efter 11 månader. Mitt problem är att jag har mens nästan hela tiden och länge. Den pågår i 7 dagar och återkommer var 10-15 dag. Är detta normalt? När kommer min kropp att hitta tillbaka till sin vanliga rytm? Eller är det något fel? Jag har tagit minipiller i 11 månader. Tack för hjälpen
Maja 79

SVAR:
Hej Maja 79
Jag skulle tro att du reagerar på minipillren. Det är en vanlig biverkan med mellanblödningar eller oregelbunden mens när man äter den typen av piller. Det kan bli bättre om du byter till en annan sort av minipiller eller kanske till kombinerade p-piller. Ta kontakt med din barnmorska och diskutera saken.
Hälsningar Maud
070304

FRÅGA:
Hej! Jag slutade med P-piller (Yasmin) för snart 6 månader sedan och har fortfarande inte fått min mens! Vad är det för fel på mig? Har gjort graviditetstester men de visade negativt.
Madde26

SVAR:
Hej Madde26
Om mensen var oregelbunden innan du startade med p-piller kommer den bli det igen så fort du slutar med pillren. Vi är olika sorter och alla kvinnor har inte regelbunden mens!
Om mensen var regelbunden innan p-piller tiden så kanske ditt liv ser lite annorlunda ut just nu? Hur är det med vikten, har den ökat eller minskat så kan det vara det som är svaret? Har du det stressigt eller tränar du extremt hårt så kan det vara skälet till att mensen uteblir. Känner du inte igen dej i detta så kan det vara anledning tilll att söka gynekolog för en undersökning och kanske lite provtagning.
Hälsningar Ingela
070221

FRÅGA:
Hej Hej.
Det senaste halvåret så har min mens blivit lite oregelbunden. Förra gången var den en vecka för tidigt. Det här i kombination att jag har blivit mycket hårigare oroar mig. Är det något jag borde kolla upp, eller har det bara att göra med att jag blivit äldre. Jag använder inga preventivmedel.
Paks

SVAR:
Hej Paks
Sannolikt är det så att du har en benägenhet till oregelbunden mens. Med viktuppgång/viktnedgång eller stress av olika slag kan detta bli mer uttalat. Hårigheten kan precis som du säger påverkas lite av åldern men i regel är det också en benägenhet man har och om det förändras väldigt mycket så är det väl klokt att få det bedömt av någon professionell. Många gånger slutar detta dock med att allt ser helt normalt ut och att behöver man hjälp med generande hårväxt så får man vända sej till hudterapeuter eller kosmetologer.
Hälsningar Ingela
070220

FRÅGA:
Kan tampongen "vandra" upp, min har varit borta i 4 dagar. Jag kan ha tagit ur den, vet inte för jag var inte nykter under natten. Jag känner ingen smärta eller liknande och min mens kom på en gång jag skulle kissa cirka 14 timmar efter jag satte i tampongen och upptäckte att den var borta.
HJÄLP

SVAR:
Hej HJÄLP
En tampong kan inte försvinna ut i bukhålan från slidan. Om den har suttit inne i 4 dagar borde den gett upphov till illaluktande flytningar. Känn efter noga med ett finger runt i slidan och upp mot livmodertappen om du kan hitta den. Är det svårt föreslår jag att du kontaktar ungdomsmottagningen och får hjälp av dem. det är viktigt att inte ha tampong inne för länge då den kan ge upphov till sk. tampongsjuka. Det är en infektion som kan påverka hela kroppen och ge allvarliga symtom.
Hälsningar Maud
070220

FRÅGA:
Jag hade mens i oktober och sedan i december. Är det normalt att menstruationen kommer glesare i min ålder (42)? Bör jag uppsöka en gynekolog?
mm

SVAR:
Hej mm
Menopaus dvs upphörandet av menstruationerna infaller i genomsnitt vid en ålder av 51 år. Det är en genomsnittsålder så det finns kvinnor som slutar menstruera redan före 40 års ålder och de som håller på och blöder regelbundet ända upp i 60 års ålder. Visst kan det vara så att du hamnat i klimakteriet. Naturligtvis måste du utesluta graviditet om den möjligheten finns. Om du inte är gravid och om du mår bra finns ingen anledning att du skall söka läkare för att dina menstruationer glesar ut. Om du absolut vill ta reda på om du befinner dig i klimakteriet går det att ta blodprover för att mäta hormonhalter. det är något som du kan prata med en doktor om.
Hälsningar Maud
070219

FRÅGA:
Hej jag har en fråga som kanske inte går att få svar på. Jag undrar varför symtomen på mens och graviditet är så lika, t.ex. ömma bröst, molande värk, lätt illamående osv. Jag gissar ju att det har med hormonerna att göra, men man tycker ju ändå inte att de borde vara så lika eftersom de egentligen är tvärtom, om ni förstår vad jag menar!
Ella

SVAR:
Hej Ella
Du gissar alldeles rätt. Det handlar om hormonpåverkan. De hormoner som finns i ökande mängd strax före menstruationen, östrogen och gulkroppshormon, påverkar också kroppen framförallt under tidig graviditet.
Det är egentligen inte alls tvärtom. Kroppen förbereder sig på att ett befruktat ägg skall sätta sig fast i livmodern. Denna förberedelse startar redan vid ägglossningen med att gulkroppshormon utsöndras från äggstocken i ca 12-14 dagar. Gulkroppshormonet påverkar livmoderslemhinnan som vuxit till under påverkan av östrogen så att den inte degenererar och lossnar. När det befruktade äggat har fastnat i livmodern tar den begynnande moderkakan över produktionen av gulkroppshormon.Om ingen befruktning skett upphör påverkan av gulkroppshormon och slemhinnan bryts ner och blöder ut som en mens. Samma hormoner påverkar alltså under tiden strax före mens och under tidig graviditet.
Hälsningar Maud
070219

FRÅGA:
Hej
Jag har inte fått min mens sedan i slutet av november, alltså jag är inne på andra månaden och ingen mens har kommit. Har tagit 3 graviditetstest som var negativa. Vad kan felet vara?
Skruttan

SVAR:
Hej Skruttan
Antingen är du en sådan "sort" som inte har en alldeles regelbunden mens och då kommer detta inträffa flera gånger under ditt liv. Det är ganska vanligt.
Stress av olika slag kan påverka att mensen plötsligt blir oregelbunden. Övervikt och undervikt tenderar att minska regelbundenheten i mensen. En snabb viktförändring åt endera hållet är också en faktor. Mycket hård fysisk träning ger vanligen långa uppehåll i menstruationerna. Under de första åren sedan man fått sin menstruation kan också mensen vara lite mer oregelbunden än vad den senare blir.
Hälsningar Ingela
070129

FRÅGA:
Jag har under cirka ett halvårs tid haft problem med menstruationen. Den är väldigt oregelbunden och vissa månader kan jag blöda mer än andra. Den luktar väldigt illa också, vad kan vara fel?
AF

SVAR:
Hej AF
Många kvinnor har under perioder en oregelbunden mens och blöder också olika mycket. Det brukar inte vara tecken på sjukdom eller att något är fel. Du skriver att det luktar illa också. Är det blödningen som luktar eller är det annars också? Mensblod har en karaktäristisk lukt,som blir mer intensiv när blodet kommer i kontakt med luften,det är normalt. Och ju längre tid man har samma binda desto mer luktar det förstås . För att undvika lukt är det bästa att byta binda ofta och tvätta sig om det behövs. Om du tycker att det luktar illa vid andra tillfällen bör du ta kontakt med barnmorska eller gynekolog för att få reda på orsaken.
Hälsningar Maud
070129

FRÅGA:
Jag födde min son 29/3-06 och i juni satte jag in Levonova spiral. Den fungerade jättebra fram tills nu. Jag är nedstämd och har ingen sexlust. Eller rättare sagt, jag har lust men det känns som jag har en bedövningssalva mellan benen och jag känner inget. Det ömmar rejält snett nedåt på vänstra sidan, äggstocken? Jag opererade bort höger äggstock på grund av en tvillingcysta och jag har en likadan på vänstra. Jag går på kontroller av den och ska in snart igen. Kan spiralen påverka mig så mycket? Jag åt trinovum p-piller innan jag blev gravid och mådde inte bra med dem men min läkare sa att spiralen skulle vara så mycket mildare. Finns det något annat alternativ? Kopparspiral vill jag inte ha då jag har kraftiga menser. Åtminstone hade jag det före hormonspiralen i allafall.
Tack för svar
fundersam26

SVAR:
Hej fundersam26
Levonova är ett hormonellt preventivmedel ochäven om det är en mycket låg dos kan den påverka kroppen generellt. Din bristande lust och nedstämdhet kan bero på spiralen. Men du har ganska nyligen fått barn och det är en stor livshändelse som för många påverkar både lust och sinnesstämning. Vad tror du själv? Är dina problem en biverkan av spiralen eller kan det ha att göra med den stora händelse som du har genomgått? Du kan förstås prova och dra ut spiralen för att se om det sker någon förändring. Visst kan du pröva en kopparspiral, alla får inte en kraftigare mens.
Hälsningar Maud
070129

FRÅGA:
Jag har använt P-stav i cirka ett år men var tvungen att ta ut den på grund av enorm viktökning och konstant menstruation. Efter det har min mens varit väldigt oregelbunden. För två veckor sen hade jag skyddat sex, och min mens har ännu inte kommit. Den är tre dagar försenad och jag börjar bli orolig att skyddet (kondomen) inte fungerat. Livet i allmänhet är ganska jobbigt för tillfället, stressigt psykiskt, och jag undrar om det kan påverka mensen.
Tacksam för svar
orolig

SVAR:
Hej orolig
Hos en del kvinnor kan mensen bli oregelbunden eller helt enkelt uteblir som en reaktion på stress. Det är viktigt att du fortsätter att använda kondom som preventivmedel om du inte vill bli gravid. Om du har gått några dagar över tiden kan du göra ett graviditetstest för att se om du mot förmodan blivit gravid. Tycker du att kondom är en för osäker preventivmetod bör du prata med en barnmorska om något alternativ.
Hälsningar Maud
070129

FRÅGA:
Hej!
Min dotter är 16 år och har inte fått mens än. Finns det anledning att oroa sig eller ska vi vänta med att söka hjälp hos gynekolog.
Hälsning
bettan

SVAR:
Hej bettan
Du behöver sannolikt inte oroa dej men passerar man 16 år så brukar vi föreslå en första kontakt med gynekolog. Då kan vi göra en första kontroll och finns det anledning så kan vi så småningom börja utreda lite mera.
Hälsningar Ingela
070129

FRÅGA:
2003 hade jag mens i 2 månader i sträck med endast en till någon dags mellanrum. Blödde rikligt under hela den tiden. Var då och gjorde en gynundersökning med ultraljud och inget visade sig vara fel. Doktorn undrade dock om jag varit med om något traumatiskt, vilket jag just då inte varit. Följden av denna blödningsperiod blev naturligtvis dåligt blodvärde. Sen 2003 har allt varit som vanligt tills nu. Har nu varit trött en längre tid, i någon månad. Jag har tillfälligt haft svullna lymfkörtlar i halstrakten (om det nu kan ha någon samband). Jag hade mens över jul vilken var normal. Hade sedan några dagar blödningsfria dagar men började på att blöda igen och då med mycket levrat blod (stora klumpar). Först idag har detta avtagit. Är nu rädd att det ska börja på igen.
Min fråga är: Borde inte läkaren gjort en skrapning inne i livmodern redan 2003 och kollat upp detta? Bör jag göra det nu? Kan det ha med klimakteriebesvär att göra, trots min ringa ålder? För det kan väl inte vara något farligt..?
Tacksam för svar!
viska

SVAR:
Hej viska
Den vanligaste orsaken till en lång blödningsperiod som du beskriver är att du inte ägglossat den aktuella månaden, vilket gör att hormonerna inte fungerar riktigt normalt under perioden därefter. Blöder man mycket blöder man med klumpar och ibland innebär det att blodvärdet sjunker så kraftigt att man blir ordentligt trött. Upprepas dessa blödningsepisoder ofta så att du ofta går runt med ett lågt blodvärde finns skäl att fundera ut en fungerande behandling som innebär att man minskar ner menstruationernas storlek. Helt enkelt för att du ska må så bra som möjligt. Det låter inte som du är på väg in i klimakteriet.
Skrapning är inte det man förordar i första hand. Finns det skäl att misstänka cellförändringar inne i livmodern (vilket inte din historia ovan gör)kan man ta prov genom att med ett smalt rör suga ut lite slemhinna och skicka på undersökning (endometetriebiopsi). Finns det misstanke om slemhinnepolyper(=godartade) eller muskelknutor inne i livmoderhålan så kan man behöva kika in i livmodern och bränna bort dessa förändringar då de många gånger ställer till trassel motsvarande det du beskriver. Denna typ av förändringar syns bra på ultraljud.
Utifrån vad du berättar här får jag inte intryck av att det skulle röra sej om någonting farligt.
Hälsningar Ingela
070124

FRÅGA:
Hej!
Jag ska resa utomlands och gifta mig i mars och skulle vilja slippa mens då. Jag har alltid haft oregelbunden mens och vet aldrig när den ska komma. Jag använder inga preventivmedel och vill helst inte ha p-piller på grund av hormoner. Jag kan reagera negativt på det enligt min läkare (pga depression). Jag kommer att vara borta cirka 2 veckor. Finns det nån lösning för mig?
Mvh Little fairy

SVAR:
Hej Little fairy
Hör av dej till en kvinnomottagning eller vårdcentral så kan de hjälpa dej att antingen blöda innan resan eller förskjuta den så att den kommer först efteråt. Man använder då ett läkemedel som heter Primolut-Nor som man tar morgon och kväll i 10 dagar. När kuren är slut brukar man komma igång att blöda efter 4-5 dagar.
Hälsningar Ingela
070113

FRÅGA:
Hej! Jag har inte haft min mens sedan den 18 september -06 då jag fick mycket vita flytningar och värk i livmodern. Så jag åkte in och de tog olika prover, bland annat cellprov som nu visade att det var bra, ultraljud gjorde de också. Det visade sig att jag hade en infektion, så jag fick äta Flagyl 3 gånger dagligen i sju dagar. Jag är lite bättre i värken men har fortfarande besvär med flytningar och jag får ingen mens. När det verkar vara ägglossning så får jag mensvärk och när jag skulle ha haft mens så får jag mensvärk som jag brukar ha men ingen blödning. Jag har mycket oroligt och stressigt omkring mig kan det påverka mensen? Jag är nu 39 år så jag undrar om det kan vara klimakteriet? Men har läst om det och har inga sådana symtom som svettningar eller något annat. Jag har gjort tre graviditetstester men de visade sig negativa. Jag gjorde även ett för en månad sedan då jag var på besök på gyn. Är orolig varför mensen uteblir och jag kan tillägga att jag är svälld i magen. Vore jätte-tacksam för svar.
AKB

SVAR:
Hej AKB
Stress kan påverka mensen i allra högsta grad. Den kan bli oregelbunden men också hoppa över helt precis som du beskriver. Viktförändringar i olika riktningar kan ha samma effekt. Att du svullnar vid tiden för mens är inte så ovanligt. Så länge den inte bara ökar och ökar i storlek utan blir som vanligt dessemellan är det inget att vara orolig för. Sannolikt får du mens rätt var det är.
Eftersom du är undersökt och det inte var något annat än den infektion som nu är behandlad så kanske man kan tro att omgivningsfaktorerna har en betydelse? Kan du påverka detta på något sätt så att du får det lite lugnare? Sen tar det kanske ett tag även sen det lugnat ner sej innan kroppens hormonsystem hittar in i sina vanliga "rutiner".
Hälsningar Ingela
070111

FRÅGA:
Jag är en tjej på 30 år som har 4 barn. Alla har kommit till helt naturligt. De senaste 2 har dock varit svårare att få och tagit längre tid. Har varit hos en läkare nu då min mens krånglar, är oregelbunden osv.. Han tittade med hjälp av ultraljud och tog cellprov. Han hittade inget konstigt mer än att mina äggstockar innehar små hål där äggen kan hoppa runt som han förklarade det, vilket innebär att chanserna att bli gravid är sämre. Han rekommenderade mig att äta p-piller för att styra blödningen. Nu har jag ätit en karta men efter det bestämde vi oss för att vi nog vill ha en 5:e vilket läkaren nu avråder från då jag 2 veckor efter att jag avslutat kartan fick en oregelbunden väldigt sparsam blödning. Jag blev nu jätteorolig då han nämnde många faktorer som kan bidra till en sådan blödning men fortsatte tycka att vi hade 4 barn så det räckte väl.
Varför blir jag avrådd från att skaffa en till? Är det farligt?
Finns det inget man kan få som styr ägglossning och mens?
Tacksam för svar omgående.
FiaLotta

SVAR:
Hej FiaLotta
Jag kan utifrån din beskrivning inte klura mej fram till varför din läkare avråder dej från ytterligare graviditet. Att det tar lite längre tid att få barn nummer tre och fyra kan troligen förklaras med att du blivit lite äldre. Dina bästa år ur fruktsamhetssynpunkt kan ha varit när dina första barn kom till. Men är du fruktsam så blir det sannolikt barn förr eller senare då ni ju redan har fyra barn ihop.
Antingen går du tillbaka till din läkare och frågar om det finns medicinska skäl till att avstå ytterligare graviditet. Fråga två skulle bli om det finns saker han/hon ser som gör att det finns anledning att tro att det kan vara svårt för dej att bli gravid en femte gång.
Du kan också söka upp en gynekolog på en fertilitetsmottagning för att få ytterligare en synpunkt på dina möjligheter till graviditet.
Hälsningar Ingela
070111

FRÅGA:
Hej!
Vi försöker få ett syskon till vår son som är född januari 2006. (9 1/2 månad gammal) Men när det inte ville "ta sig" så köpte jag ägglossningsstickor denna månaden. Jag har haft regelbunden mens sedan sonen var 3 månader, alltså i över ett halvår. Men denna månaden fick jag först blödning mellan 4-12 oktober och sen kom den igen den 21 och den har fortsatt (idag är det den 25:e). Varför kom inte ägglossningen? Vad kan ha hänt? Hur ska jag räkna nu? När ska jag börja med stickorna igen för de visade aldrig ägglossning. Med sonen blev jag gravid på dag 21 efter första mensdag. (positivt utslag på ägglossningssticka sticka) Det är ju idag men nu kan jag väl inte ha ägglossning när jag blöder?
Syskonlängtan

SVAR:
Hej Syskonlängtan
Så här kan det bli ibland och ägglossningen uteblir. Då blir det i regel en del strul i blödningsmönstret. Men det brukar ordna sej alldeles av sej själv. Särskilt om det varit så att du tidigare haft en helt regelbunden mens. Du kan vara alldeles lugn.
Blev du lätt gravid förra gången och du är så ung som 23 år så är faktiskt mitt förslag att du helt skippar ägglossningsstickorna!! Se till att ni får tid för varandra och har roligt tillsammans så ordnar det sej tror jag. Stickor och tidsplanerat sex i en relation där det finns småbarn har så lätt en tendens att ta död på kärleken och passionen. Har ni inte blivit gravida när sonen fyllt två år så söker ni i stället på närmaste kvinnoklinik. Men till dess.....ha kul!
Hälsningar Ingela
070111

FRÅGA:
Jag har haft mens i ca 10 år nu och de har alltid varit regelbundna förutom under ett par månader efter att jag tagit hormomer för ett par år sedan. Jag har också under alla dessa år haft väldigt kraftig mensvärk och rikliga blödningar. Min senaste mens varade i sju dagar (emot 4-5 som är normalt) och jag hade nästan ingen mensverk (vilket aldrig hänt förut) sen gjorde den uppehåll i två dagar och sen fick jag en relativt kraftig men kortvarig blödning vid elvatiden på förmiddagen tre dagar i rad. Nu de två senaste dagarna, har jag haft "småblödningar" med långa uppehåll emellan hela tiden. Vad kan detta bero på? Jag har inte haft samlag sedan i oktober, så jag borde inte vara gravid. Jag har aldrig haft oskyddat sex med någon som inte var oskuld när vi träffades, så jag borde inte ha nån könsjukdom..
ednardnu

SVAR:
Hej ednardnu
Ägglossningen kan rubbas tillfälligt och det är faktiskt mera regel än undantag att det drabbar de flesta någon gång då och då. Det får till följd att mensen "strular" eller uppfattas som annorlunda än normalt. Om inget annat ändrats som t.ex. din vikt så kommer sannolikt mensen nästa gång att vara precis som vanligt.
Hälsningar Ingela
070111

FRÅGA:
Jag har troligtvis fått "spotblödning". Har precis börjat med Yasmin. Är detta vanligt? Jag har nu haft blödning i 2 veckor och känner att nu till helgen vill jag att detta ska upphöra. Finns det nåt man kan göra?
VL

SVAR:
Hej VL
Det är ganska vanligt att få spotting dvs småblödningar i början av p-pillermedicinering. Det är en biverkan som i de flesta fall uppträder under de första månaderna.Om problemet fortsätter kan man försöka med att byta preparat. detta förutsatt att man kontrollerat att det inte är någon infektion som orsakar mellanblödningarna. Om du vet att det inte är någon infektion som orsakar dina småblödningar skulle jag rekommendera dej att avvakta ett tag till för att se om det inte ger med sig. För att bli blödningsfri inom några dagar krävs nog att du slutar helt med tabletterna men då har du inget skydd mot graviditet och det alternativet kanske är sämre än en övergående blödning.
Hälsningar Maud
070103

FRÅGA:
Hej
Jag undrar hur jag med hjälp av Diane kan flytta fram mensen. Jag skulle vilja flytta fram den 1 vecka. Kan jag göra det, och kommer den för alltid att vara framskjuten? Min menstruation kommer mycket olägligt.
Alltså, kan jag förflytta mens med Diane? Kommer den alltid att vara framskjuten?
Med vänlig hälsning M, tacksam för svar!
Smaragd

SVAR:
Hej Smaragd
Diane är en medicin för behandling av svår acne. Det fungerar dessutom som ett p-piller och hämmar ägglossning och påverkar livmoderslemhinnan och sekretet i livmoderhalskanalen. Man äter Diane i 21 dagar och har sedan en tablettfri period på 7 dagar. Under tablettuppehållet kommer en mensliknande blödning. Det går att skjuta upp blödningen genom att senarelägga den tablettfria perioden, dvs du fortsätter att äta tabletter så länge som du önskar fördröja blödningen. Så länge du äter tabletter så blöder du inte. Om du äter 7 extra tabletter och sedan gör ett uppehåll på 7 dagar kommer en blödning under uppehållet. Efter de tablettfria dagarna fortsätter du på kartan och äter de resterande 14 tabletterna för att sedan göra ett nytt 7 dagars uppehåll då du får blödning igen. Alternativt kan du starta på en ny karta och äta som vanligt, en treveckors period följd av en veckas uppehåll.
När det gäller behandling med Diane rekommenderas att behandlingen sätts ut 3-4 månader efter att acnen har försvunnit/förbättrats och medicinering med Diane skall inte fortsätta enbart i syfte att förhindra graviditet.
Hälsningar Maud
070103

FRÅGA:
Hej! Jag är en tjej på 23 år och har under hela min menstruerande tid (fick första mensen vi 15 års ålder) haft oregelbunden mens. Ibland kom den 5 ggr/år och ibland oftare och mer sällan. På Ungdomsmottagningen tog de tester som visade att jag hade ojämn hormonbalans. Då fick jag äta några tabletter som skulle påverka hormonerna under en eller två veckor. När jag var 18 år fick jag min första pojkvän och jag fick rådet av Ungdomsmottagningen att äta p-piller. Dessa piller åt jag under nästan 4 år och hade då regelbunden mens, men för drygt ett år sedan ville jag sluta för att se hur min mens skulle bete sig utan pillerna. Mensen kom med lite olika mellanrum, ibland med 1,5 månads mellanrum men under sommaren med 3 månaders mellanrum. Under denna höst har det dock varit med 1,5 månads intervall och den senaste var det endast en månad. Vad kan detta bero på? Jag är lite orolig för hur det ska gå med att skaffa barn i framtiden om jag inte exakt kan förutse när jag har ägglossning. Dessutom har jag hört att man kan ha mestruation utan att ha ägglossning och detta är jag väldigt orolig för då jag inte har blivit gravid under det år då jag inte ätit p-piller och inte använt annat preventivmedel heller. Vad kan detta bero på och vad kan jag göra?
Tacksam för svar!
Orolig 83:a

SVAR:
Hej Orolig 83:a
Är du en kvinna som har oregelbunden mens då kan du nog räkna med att det förblir så under ditt liv. Möjligtvis kan den bli lite mer regelbunden när du blir äldre. Vi är helt enkelt olika sorter och vi har olika hormonbalanser i kroppen och det är det inte mycket att göra åt. Det är normalvarianter. Allt har både sina för- och sina nackdelar. När du äter p-piller har du en blödning varje månad men du har inte ägglossning. När det är dags för dej att skaffa barn så kan du ha tur och lätt bli gravid men det kan också vara svårt att "träffa rätt". Det finns hjälp att få för att få ägglossning så därför kan det vara bra att söka en gynekolog om det inte blir barn när ni försökt ett tag. Läs gärna vidare under rubriken Behandling av barnlöshet, ägglossningsstimulering. Men så länge du inte vill ha barn så bör du skydda dej på ett bra sätt.
Hälsningar Ingela
061230

FRÅGA:
Hej
Jag har haft Levonova spiral i fyra år, i början av september kände jag av den, den skavde och jag var öm. Jag gick till barnmorskan som tog ut den, den satt inte fast alls. Så efter det har jag inget skydd då jag är ensam. Det tog nästan två månader innan jag fick min mens igen, den var mycket riklig och med koagler. Varade en vecka. Fick sen mens igen den 4:e dec, lite mindre och varade en vecka, sen fick jag återigen mens nu den 18:e dec och jag blöder ännu nu den 25:dec. Kan det bli så här efter spiralen då kroppen håller på att återställa sig eller. Jag har under åren med spiral haft blödningar ca var tredje månad, de var mycket små. Tog även ett cytologprov vid uttagandet av spiralen och det var ok.
mia39

SVAR:
Hej mia39
Visst kan mensen krångla lite. Det kan ha flera orsaker. Din ägglossing bör kunna vara igång på ett normalt sätt inom de närmste månaderna om det enbart beror på att du haft en hormonspiral. Vad ingen av oss vet är ju hur din ålder påverkat din mens under tiden du haft spiral. När du satte in spiralen var kanske mensen helt regelbunden?! Nu närmar du dej 40 år och då kan en del kvinnors äggstockar tappa en del av sin förmåga till regelbundna ägglossningar. Enstaka menstruationer kan komma "fel" i tid eller mensen blir mer långvarig än tidigare.
Så avvakta och se. Fortsätter mensen att krångla så tycker jag du ska kolla med din gynekolog. Visar det sej att det är en viss sviktande funktion i äggstockarna då kan just Levonova vara ett bra alternativ för att slippa blödningstrassel av olika slag.
Hälsningar Ingela
061230

FRÅGA:
Jag slutade med p-piller för en dryg månad sen. Jag fick min mens som vanligt när jag åt sockerpiller sista gången och 14 dagar senare är jag ganska säker på att jag hade ägglossning. Därför förväntade jag mig att jag skulle få min mens som vanligt, men nu har den ännu inte kommit. (Det har gått 22 dagar sedan ägglossning.) Jag och min pojkvän har använt kondom. Kan jag ändå vara gravid eller är det bara att jag slutat med piller? Innan jag började äta p-piller var min mens regelbunden. Tack på förhand!
Mia

SVAR:
Hej Mia
För att ta reda på om du blivit gravid, vilket är möjligt, bör du göra ett graviditetstest. Det är inte ovanligt att mensen kan bli oregelbunden eller komma med längre intervaller än man är van vid under perioder i livet. Du som har ätit p-piller har ju haft extremt regelbundna blödningar och det kan bli annorlunda nu när du har slutat med dom.
Hälsningar Maud
061218

FRÅGA:
Hej! Jag har problem med blodiga flytningar före och efter mens. De kommer flera dagar innan den riktiga mensen kommer igång och håller på flera dagar efter. Totalt kan det handla om cirka 2 veckor inklusive mens. Vad kan detta bero på?
fia

SVAR:
Hej fia
Hos många kvinnor börjar mensen lite mer tveksamt, med blodiga flytningar. Efter några dagar har blödningen kommit igång och blir mer riklig för att sedan avslutas på samma tveksamma långdragna sätt. Blödningsmönstret är vanligt bland de som bär kopparspiral. Ofta är det ett blödningsmönster som kommer med åren.Det brukar inte vara ett tecken på någon sjukdom utan bara en variant på hur mensen kan vara. För dej handlar det om ca 2 veckor som du har märkbar blödning vilket förstås kan vara påfrestande. Om du är intresserad av att använda något preventivmedel, p-piller eller hormonspiral kan det förändra blödningsmönstret, ta i såfall kontakt med en barnmorska och resonera om saken.
Hälsningar Maud
061218

FRÅGA:
Hejsan
Jag har läst om menskoppar på internet och alla som provat verkar eld och lågor. Eftersom jag har ett ganska känsligt underliv, har irritation och klåda runt slidöppningen av och till, undrar jag om menskoppar kan orsaka inflammationer. Är de bättre eller sämre än tamponger ur irritationssynpunkt? Varför kan man ej köpa dem på apoteket?
Tack på förhand
manjastar

SVAR:
Hej manjastar
Jag känner till att menskoppen existerar men har inte någon praktisk erfarenhet av den. Eftersom menskoppen samlar upp blodet borde ju risken rimligtvis minska för att det skall bli någon irritation pga av torrhet i slidan och kring slidöppningen. En del kvinnor kan tycka att tampongen suger upp blodet så effektivt att det blir väldigt torrt i området, vilket kan orsaka irritation. Samma regler som för tampong gäller för hur länge man kan ha inne en menskopp i slidan. Sitter den för länge kan den orsaka en inflammation precis som om en tampong sitter inne för länge. Läs bruksanvisningen noga. Varför den inte saluförs på apotek kan jag inte svara på.
Hälsningar Maud
061218

FRÅGA:
Jag fick en dotter den 23 augusti. Jag har inte ammat eller pumpat utan hon är en glad tjej uppväxt på tillägg. Jag undrar hur lång tid det kan ta innan mensen kommer tillbaka. Detta är mitt andra barn och jag har alltid haft regelbunden mens. Jag åt p-piller innan min första förlossning och även mellan.
Boris

SVAR:
Hej Boris
Vanligtvis återkommer menstruationen 4-6 veckor efter att man fått barn om man inte ammar någonting. Det kan förstås finnas individuella variationer. Det viktiga för dej att vara medveten om är att du kan bli gravid även om inte mensen kommit igång. Vill du inte bli gravid igen bör du använda något preventivmedel. Anledningen till att mensen upphör för en tid kan bero på olika saker tex, stress, extrem viktnedgång och träning. Men många gånger finner man inte orsaken till en tillfällig frånvaro av mensen. Tycker du att du har ett problem med att vara utan blödningar bör du kontaklta en gynekolog.
Hälsningar Maud
061218

FRÅGA:
Jag är 50 år och har fått längre mensperiod, över en vecka, och har efter 2 dagar ont. Jag har spiral, mensen kommer forfarande regelbundet. Kan det vara början till klimateriet?
ki

SVAR:
Hej ki
Om mensen börjar krångla i din ålder så kan det förstås vara början av klimakteriet men egentligen är det alldeles för tidigt att efter endast en förlängd mensperiod spekulera kring detta. Sannolikt hade du inte någon ägglossning förra menscykeln och därför blev mensen större och längre när den väl kom. Men det säger ingenting om hur dina menstruationer kommer att vara närmsta halvåret framöver. Det är bara att vänta och se!
Hälsningar Ingela
061217

FRÅGA:
Jag har fått smärta i nedre delen av buken på ena sidan just efter min mens. Det är nu två dagar sedan mensen slutade och jag har fortfarande en huggande smärta på vänster sida i buken. Vad kan det vara?
råttansanna

SVAR:
Hej råttansanna
Det är förstås svårt att veta utan att undersöka dej men något som inte är helt ovanligt är att en mindre cysta går sönder och lite vätska kommer ut i buken. Detta kan göra ont fram för allt vid hastiga rörelser och samlag. Det brukar vara som värst under ett par dagar och sakta klinga av under ett par veckor.
Smärta på vänster sidan kan också ha sitt ursprung i åkommor i tarmen tex tarmfickor men det är inte så väldigt vanligt i din ålder.
Blir smärtan förvärrad är mitt råd att söka gynekolog akut.
Hälsningar Ingela
061217

FRÅGA:
Hej! Jag är en tjej på 26 år som försöker bli gravid. Jag oroar mig dock för mina möjligheter att bli gravid. Jag åt trionetta 28 i 7 år och bytte sedan till nevoletta efter att jag diskuterat bytet med min barnmorska. Jag ville byta för att jag hade bruna flytningar och sparsam mens. (Har testat för klamydia och det var inget.) Eftersom min sparsamma mens och de bruna flytningarna fortsatte, kontaktade jag gynekolog. De gjorde ett vaginalt ultraljud och allt såg bra ut. Min oro gjorde dock att jag slutade med p-piller. Min mens har sedan dess kommit varje månad men cykeln har varierat mellan 30-34 dagar och när mensen kommer är den otroligt sparsam. Jag behöver endast använda jättetunna trosskydd. Min fråga är, är så sparsam mens ett tecken på minskad chans att bli gravid?
Kopman 44

SVAR:
Hej Kopman 44
Nej jag känner inte till att en sparsam mens skulle ha någon betydelse för fruktsamheten. Det är inte ovanligt att det tar lite tid att bli gravid. Chansen att bli gravid inom ett år är ca 80%. Först efter att du försökt bli gravid i ett år utan att lyckats är det ide att söka läkare för en ev. utredning.
Lycka till, Maud
061211

FRÅGA:
Hej!
Jag har inte fått min mens som jag ska, skulle ha haft den för ca 4-5 dagar sen. Jag hade ett oskyddat samlag precis efter förra menstruationen, men tog då ett så kallat dagen-efter-piller (har ej tagit det tidigare). Jag har som mensvärk/ägglossningsvärk nu, i stort sett hela tiden. Har de senaste dagarna även fått flytningar, som är tjock och vit. Är det så att jag ändå kan vara gravid? Jag gjorde ett graviditetstest för två veckor sen som var negativt och har inte haft sex sedan dess. Eller är det något annat?
Anjo

SVAR:
Hej Anjo
Om jag har räknat rätt så tog du dagen efter piller för en månad sedan. Du bör nog göra ett graviditetstest nu för att ta reda på om du är gravid eller inte. De tester du gjorde för två veckor sedan var för tidiga för att ge ett svar. Det är vanligt att mensen kommer antingen något senare eller ibland något före väntad tid när man tagit dagen efter piller.
Hälsningar Maud
061211

FRÅGA:
Hej!!
Det är så att jag har slutat med p-piller i slutet av september. Omkring den 26 oktober 06 skulle min mens ha kommit men den kom två veckor försenad, alltså i förra veckan. Den tog slut för fem dagar sedan. Nu är det så att igår och idag så har jag haft mellanblödningar, eller bruna flytningar och blev orolig. Det har pågått i två dar men det är ganska lite. Är det för att jag har slutat med p-piller? Jag åt p-piller oavbrutet i cirka 13 år. Jag gjorde klamydiatestet i början på året och det var negativt. Just nu är det liksom känsligt inne runt äggstockarna, så som man känner när man har mens, vad kan detta vara?
Smalisen77

SVAR:
Hej Smalisen77
Det är svårt att säga precis vad det är som orsakar din mellanblödning. Mellanblödning kan bero på tex ägglossning eller en infektion. Ibland kan en mellanblödning uppstå utan att man kan förklara varför. Du har nyss slutat med dina p-piller och kanske har blödningen med det att göra. Jag tycker att du kan avvakta ett tag och se om det går över förutsatt att du inte tror att du har en infektion. Skulle du fortsätta att småblöda mellan menstruationerna skall du söka gynekolog.
Hälsningar Maud
061203

FRÅGA:
Har svår värk och riklig mens. Har prövat Ponstan när jag var i Australien. Jättebra! Finns Ponstan här eller något som är lik den.
TCB

SVAR:
Hej TCB
Ponstan finns inte i Sverige men det är ett preparat som tillhör gruppen NSAID och där finns ju många preparat som är bra mot mensvärk. Det preparat som jag uppfattar ligger närmast Ponstan skulle kunna vara Indomeé eller Confortid. Båda receptbelagda. Prata med din läkare så kan du säkert få prova.
Hälsningar Ingela
061123

FRÅGA:
Jag undrar om det är vanligt att det förekommer svullnader runt slidöppningen vid mens?
isen

SVAR:
Hej isen
Många kvinnor upplever en känsla av svullnad av kroppen vid menstruation. Tyngdkänsla i underlivet är också något som en del beskriver och jag tror att det är det du känner. Det är helt normalt.
Hälsningar Maud
061120

FRÅGA:
Hej!
Jag får inte min mens regelbundet! Det kan dröja 2-3 månader mellan gångerna! Är det något fel på mig?
tingeling

SVAR:
Hej tingeling
Det är absolut inget fel på dej om det enda är att mensen är oregelbunden d.v.s. du känner dej frisk, äter och väger normalt, tränar inte som en elitidrottare och mår mentalt bra.
Kvinnor är helt enkelt olika sorter därför att vi är födda med olika typer av äggstockar och har lite olika hormonbalans. Alla kvinnor har mycket av det kvinnliga könshormonet östrogen men sen har vi en komponent av manligt könshormon som skiljer lite i omfattning. Det är bara så det är. Och beroende på vilken sort man är så kommer mensen regelbundet eller mer oregelbundet. Vissa kvinnor har nästan aldrig mens.
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Jag var hos gynekologen tidigare i år på grund av länge utebliven menstruation. Jag genomgick då en gynekologisk undersökning som sa att jag hade mini knutor på äggstockarna. Nu undrar jag vad den medicinska termen är för detta felet. (Jag tar provera för att få menstruation.)
Ellie GS

SVAR:
Hej Ellie GS
Jag känner inte till det begreppet, men utifrån vad du berättar att du inte har mens så ofta så kan jag misstänka att dina äggstockar har ett utseende som i litteraturen betecknas PCO vilket är en förkortning av Polycystiska ovarier. Det är i sej ingen sjukdom utan vanligtvis bara en variant av kvinnlig hormonbalans. Utseendet på äggstockarna är väldigt typiskt med många små äggblåsor. Denna kvinnliga variant brukar alltså vara förknippat med glesa oregelbundna menstruationer.
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Hej! Jag undrar huruvida det är normalt att menstruationen rubbas när man lägger om sina kost- och motionsvanor? Jag har börjat motionera mer och äter mer bönor och baljväxter istället för kött, men jag äter kött också. Har överlag en balanserad kost för viktminskning med mycket frukt och grönt, fiber och måttligt med fett. Min mens var fördröjd 2 veckor förrförra gången, jag hade sedan mens som vanligt, men två veckor senare var den tillbaka. Och nu är den fördröjd över två veckor igen. Kan detta ha med kost och motion att göra? Vad kan jag göra åt det?
johannapanna

SVAR:
Hej johannapanna
Vår menstruationscykel och vår hormonbalans kan i högsta grad påverkas av olika saker. Viktförändringar är vanligt att det ger blödningsrubbningar men det brukar stabiliseras när vikten legat oförändrad en tid. Övervikt och undervikt i sej kan ge blödningsrubbningar som i förlängningen kan ge helt bortfall av mestruationen. Motion i vanlig bemärkelse ger nog knappast någon påverkan på mensen men viss typer av träning på elitnivå har en tendens att ge totalt bortfall av menstruationen.
Din kropp mår bra av en regelbunden, klok träning och en balanserad kost så fortsätt som du börjat. Är din grundförutsättning att ha en regelbunden menstruation så kommer din mens att stabiliseras framöver. Så lycka till med dina goda föresatser.
Hälsningar Ingela
061112

FRÅGA:
Hej! Jag äter Trionetta 28 sen 5 år tillbaks och har alltid haft regelbunden mens. Men sedan 3-4 månader får jag mittemellan mensperioderna en mellanblödning som varar upp till max en dag. Vad kan detta vara och vad beror det på?
Emma

SVAR:
Hej Emma
Om man får en mellanblödning vid samma tillfälle på kartan under flera månader kan det bero på att p-pillrena inte riktigt passar. Då kan det vara ide att byta sort.
De vanligaste orsakerna till oregelbundna mellanblödningar när man äter p-piller är tablettglömska och infektion. Det kan alltså rätta till sig om man är mer noggrann med tablettintag eller behandlar infektionen.
Hälsningar Maud
061106

FRÅGA:
I maj slutade jag med p-piller. Efter det har jag haft mens 3 gånger, varje gång med 28 dagar mellan varje period. Nu har jag inte haft mens på 40 dagar. Jag har tagit graviditetstest 2 gånger men båda har visat negativt. Jag slutade med p-piller för att jag vill bli med barn.
Kan det bli så att mensen blir oregelbunden, eller borde jag gå till en mottagning och ta ett graviditetstest? Förutom lite yrsel, ständigt kissnödig och känsliga bröstvårtor (vanliga besvär vid mens alltså) så tyder inget på att jag är med barn.
LaLu

SVAR:
Hej LaLu
Visst är det så att mensen kan bli oregelbunden vid vissa tillfällen i livet. Vad jag förstår är det första gången du har ett långt intervall mellan menstruationerna. Det är ingenting som man brukar behandla om det inte förorsakar stora problem. Dina symtom är som du själv skriver typiska vid väntad mens och också vid tidig graviditet. Du kanske har gjort graviditetstest för tidigt? Vänta några veckor till, gå sedan till en barnmorskemottagning och gör ett graviditetstest om du inte fått någon blödning.
Hälsningar Ingela
061105

FRÅGA:
Min mens slutade för 1 vecka sen, nu ikväll upptäckte jag att jag har som mens igen. Ganska så mycket, ganska ljust blod. Jag slutade med p-piller i juli och har sedan dess haft mens 1 gång/mån sen i aug. Vi försöker få barn, men nu blir jag orolig istället. Vad kan det vara?
Mia som vill ha barn

SVAR:
Hej Mia
Även om du för det mesta har regelbunden mens så kan den någon månad krångla och då blir det lätt så här. Mår du bra i övrigt d.v.s. inte någon feber, annorlunda buksmärta som du inte känner igen eller nåt annat som inte är som vanligt så tycker jag du lugnt skall vänta ut denna blödning. Har du däremot någon form av sjukdomssymtom jag då ska du förstå traska iväg till en gynekolog.
Hälsningar Ingela
061105

FRÅGA:
Hej, jag har ätit p-piller i 3 år, Cerasette, och har inte haft någon mens. För 3 veckor sedan slutade jag och då uppstod mens i ca 3 dagar. Jag har sedan haft ont i magen i snart 1 vecka, i livmodern känns det som. Det gör ont när jag tar i och när jag åker bil så gör det ont i guppen. Det gör även ont när jag kissar, känns som en sammandragning när sista dropparna kommer.
Ps. Har 2 barn.
hubbabubba

SVAR:
Hej hubbabubba
Jag tror inte att dina besvär har ett direkt samband med att du slutade med Cerazette för tre veckor sedan. Dina symtom tyder på att du skulle kunna ha någon infektion i urinvägarna eller i livmodern. Det kan röra sig om en urinvägsinfektion eller en klamydiainfektion.Det bästa vore om du uppsökte läkare på vårdcentral eller en gynekolog för att bli undersökt och eventuellt få behandling.
Hälsningar Maud
061018

FRÅGA:
Hej! Jag är 22 år och fick min mens när jag var 13 år. Jag har under åren haft en hyfsat regelbunden mens, men ibland, ca 1 gång om året har mensen hoppat över en månad. Senaste gången som jag hade mens var i slutet av juni, börjar bli lite orolig. Vad kan det bero på och vad ska jag göra eller tänka på? Jag kan helt och hållet utesluta graviditet.
Stella W

SVAR:
Hej Stella
Att mensen hoppar över någon gång då och då är alldeles normalt. Det beror på att vi inte alltid har en riktig ägglossning och då blir inte heller hormonsvaret det vanliga, varför mensen kan utebli. Vissa kvinnor har större benägenhet för detta. Sen är mensen ofta en god indikator på hur vi mår. Är vi stressade, olyckliga, kära, tappar i vikt etc. så svarar ofta kroppen med att mensen uteblir. När det lugnar ner sej igen kommer så småningom mensen igång igen men det kan ta ett tag.
Hälsningar Ingela
061018

FRÅGA:
Hej!
Jag har sedan ett par år diagnos endometrios. Det som läkare har funnit är chokladcystor i bägge äggledarna, men inte stora nog att operera bort. Min mens kommer regelbundet MEN väldigt sparsamt den senaste tiden. Hänger detta ihop med cystorna eller är detta vanligt "med åren" att mensen blir sparsammare? Jag blev behandlad med bindvävsmassage för 3 månader sedan vilket fick igång mensen tillfälligt. Skall man eftersträva riktig mens eller låta kroppen ha sin gång? Om mensen är sparsam innebär det att mer samlas upp i cystorna i äggledarna?
tintin

SVAR:
Hej tintin
Om man har endometrios kan mensen vara riklig eller sparsam men den är ofta förknippad med mensvärk och buksmärtor överhuvudtaget. Jag tror du ska acceptera att mensen är som den är. All behandling av endometrios går ut på att lindra smärta och se till att man har ett så bra liv som möjligt utan symtom om möjligt. Mensen samlas inte i äggledarna eller i cystorna utan är mensen sparsam beror det hur regleringen fungerar i livmoderslemhinnan.
Hälsningar Ingela
060928

FRÅGA:
Hej. Jag var hos en gynekolog för cirka ett halvår sedan eftersom mina menstruationer har blivit så jobbiga, både i form av smärta, blödningar och PMS innan. Han kollade med ultraljud över livmoder och äggstockar och kunde inte hitta något fel. Då var jag orolig för myomer eftersom min mamma tvingades operera bort livmodern på grund av svåra blödningar orsakade av myomerna. Men enligt honom såg min livmoder bra ut. Men menstruationerna fortsätter att bli värre. Sedan cirka tre måndader kan jag ha menssmärtor även i slutet av mensperioden och sedan fortsätta mer eller mindre fram till nästa mensperiod. Fick min mens idag och då hade jag svåra menssmärtor i tre dagar INNAN den startade. Och även nu när den är igång så klart. Detta inte bara hämmar min tillvaro fruktansvärt, det gör mig också väldigt orolig. Något måste vara FEL. Vad ska jag göra?
Snälla hjälp mig. Till saken hör att jag och min pojkvän försöker bli med barn och har nu försökt i tre månader utan att lyckas. Vet att det inte är lång tid men mina smärtor gör att jag känner litet hopp till att överhuvudtaget kunna bli gravid och detta gör mig fruktansvärt ledsen och deprimerad. Snälla, snälla hjälp mig.
Kira

SVAR:
Hej Kira
Menssmärtor kan däcka den tuffaste! Om du har så svåra smärtor måste man ju fundera lite till. Kan det vara någon annan sjukdom som ger dej smärtor? Har du ont vid samlag t.ex? Det finns en sjukdom som heter endometrios som kan ge mycket besvärlig mensvärk. Behandlingen är att ge läkemedel som förhindrar ägglossning/blödning d.v.s. nåt som fungerar som preventivmedel. Många blir bättre i sin sjukdom sen de varit gravida!! Pröva ett par månader till att bli gravida. Har inget hänt då så ska ni söka hjälp hos din gynekolog eller på en fertilitetsklinik. Gå inte och vänta för länge!
Hälsningar Ingela
060928

FRÅGA:
Hej,
Jag är 29, slutade äta p-piller (trionetta) för 3 år sedan och fick efter detta en mycket mer oregelbunden samt rikligare mens. Jag fick också mycket mer acne än jag någonsin hade haft och min rygg och nacke blev helt grovkornig. Dock, tyckte jag att jag märkte en skillnad att jag mådde bättre psykologiskt och blev gladare. Mensen fortsatte att vara mkt rikligare än när jag tog p-piller. Det senaste halvåret har jag haft nästan kontinuerliga blödningar som startar med en veckas mellanrum och håller på mellan 2 och 3 veckor. Den första veckan är det mest koagulerat blod, i små mängder, men detta följs alltid av en vecka med mycket riklig mens, jag måste gå upp en eller två gånger på natten och byta binda. Jag har inga smärtor och mår bra annars. Jag vet inte om detta bara är något som jag måste leva med ett tag till, tills kroppen kommer i balans. När jag var hos gynekologen senaste gången sa hon att jag borde börja med p-piller igen, for att undvika besvär som akne och riklig mens, men jag vill inte ta p-piller. MVH,
ppiller?

SVAR:
Hej
Det är alltid du som avgör om dina besvär är så stora att du behöver hjälp! Blöder du mycket så att blodvärdet blir påverkat kan det vara anledning att fundera på om du kan minska blödningsmängden. Antigen genom att använda cyklokapron under de dagar du blöder mycket eller genom att använda ett preventivmedel kontinuerligt. Gillar du inte p-piller p.g.a. hur humöret påverkas kanske hormonspiralen skulle kunna hjälpa dej? Mensen blir då ofta påtagligt mindre och kan helt försvinna. Hormonmängderna i den spiralen är låga och påverkar inte humöret för de flesta. Men vill du undvika acne så är ett östrogendominerat p-piller att föredra.
Hälsningar Ingela
060927

FRÅGA:
Jag börjar bli orolig för min mens eller vad man ska kalla det. Jag har en riklig mens som vanligt men efter den så har jag en hel del blödningar ända fram till nästa mens. Vad är/kan det vara? Mår inte bra av detta.
Orolig Kvinna

SVAR:
Hej
Småblödningar blir i längden väldigt störande. I din ålder (28 år) är det ändå ovanligt att det rör sej om någon farlig åkomma!
En irritation på livmodertappen, en liten slemhinnepolyp, ett dåligt fungerande minipiller eller en störning i bakteriefloran i slidan är möjliga förklaringar. Orsakerna kan vara många och alla är lätt avhjälpta om du går och träffar din gynekolog!
Hälsningar Ingela
060927

FRÅGA:
Ibland vid menstruation kommer en stor tjock mörkröd klump ut (ca 7 centimeter lång och några centimeter bred). Är det normalt?
Jag har "ovanligt många" cystor på äggstockarna (var på en gynundersökning idag). För några år sedan blev jag inlagd för att en blodcysta gick sönder. Har detta något samband? Jag har oregelbunden mens 30 dagar till flera månader mellan. Kan det vara svårt för mig att bli gravid med tanke på cystorna?
Shanti

SVAR:
Hej Shanti
När man har mens och blöder ganska kraftigt samlas blod i slidan. Där levrar sej blodet och kommer sen plötsligt ut som "klumpar". Det är alltså helt normalt vid en kraftigare menstruation.
Ovanligt många cystor kan vara en beskrivning av en av de normalvarianter av äggstockar som finns, nämligen PCO (polycystiska ovarier). Har man det utseendet på äggstockarna och en väldigt oregelbunden mens då är det helt enkelt svårare att veta när man är i ägglossningstid och på så vis svårare att "träffa rätt". Men det är på intet sätt omöjligt. Och där kan vi inom sjukvården hjälpa till på flera sätt. Läs gärna vidare om ägglossningsstimulering under kapitlet Barnlöshet.
Hälsningar Ingela
060926

FRÅGA:
Hej. Jag är kvinna på 46 år som har börjat äta Femal mot PMS svettningar och irritation mm sedan ca 3 veckor tillbaka. Nu har jag fått mellanblödningar vilket jag aldrig haft tidigare. Är det pga Femal som jag nu fått det? Har annars alltid haft regelbunden mens.
tt

SVAR:
Hej tt
Jag har inte lyckats hitta några uppgifter om vilka substanser som ingår i Femal och kan därför inte heller spekulera i om blödningar kommer av detta. Men jag föreslår att du slutar som ett försök. Slutar blödningarna så skulle jag tro att blödningarna haft en relation till tablettintaget. Slutar inte blödningarna så skall du söka gynekolog för en undersökning.
Hälsningar Ingela
060912

FRÅGA:
Hej!
Jag fick min första mens när jag var 12 år. Min mens har alltid varit väldigt oregelbunden, det har varierat mellan en gång i månaden till en gång i halvåret. När jag var 18 år gick jag till en gynekolog. Jag blev undersökt med både ultraljud och blodprov. De kunde inte hitta något direkt "fel" på mig men jag fick heller inget riktigt svar på vad det kunde bero på. Men jag fick intrycket av att det inte var någonting att oroa sig för. Om problemet fortfarande var kvar efter två år skulle jag uppsöka gynekolog igen. Det har nu gått två år och min mens är fortfarande inte regelbunden. Ibland har jag mens en gång i månaden, sen blir kommer den ibland var tredje månad. Vad kan detta bero på? Jag har nu tänkt börja äta p-piller, eller det blir förmodligen mini-piller (min mor har haft blodpropp). Skulle det kunna få ordning på min mens? Kommer jag i framtiden ha svårt att bli gravid? Finns det fler som har samma oregelbundenhet i sin menstruationscykel som jag? Ingen av mina väninnor har samma problem. Vad kan det bero på? Jag känner mig inte ovanligt stressad.
Tack på förhand
Anna854

SVAR:
Hej Anna854
Det är nog så att du är en av de många kvinnor som alltid har oregelbunden mens. Det beror på att vi har lite olika hormonprofil och det är något som vi ärvt. Inget att göra åt alltså. Är mensen oregelbunden betyder det att det kan vara lite svårare att "träffa rätt" när man ska försöka bli gravid eftersom du aldrig riktigt vet när ägglossningen skall inträffa. Detta kan en gynekolog hjälpa dej med när det blir aktuellt.
Med minipiller blir knappast din mens regelbunden. Minipiller fungerar inte så. P-piller däremot ger upphov till en månatlig blödning.
Hälsningar Ingela
060911

FRÅGA:
Hej!
Jag har ploblem med menstruation. Min mens kommer varje dag från början av förra månaden och fram till nu. Totalt nästan 2 månader nu. Är det nånting allvarligt för min kropp.
Mvh
hm

SVAR:
Hej hm
Blödningstrassel av det slaget du anger kan förstås bero på flera saker. Infektioner kan ge blödningstrassel t.ex. Om ägglossningen uteblivit vilket det normalt kan göra på en trettioårig kvinna någon gång då och då, blir ofta mensen långdragen och sträcker sej över lång tid. I båda fallen finns hjälp att få om det nu besvärat dej under två månader. Beställ tid hos en gynekolog är mitt förslag.
Hälsningar Ingela
060911

FRÅGA:
Sedan jag fick mina barn -88 så har jag haft kopparspiral. De 2 senaste åren har blödningarna tilltagit o jag tömde mina järndepåer 2 ggr på 1 år. I mars i år satte jag in en levonova för att komma tillrätta med blödningarna. (Hade då hb 126). Hade mycket ont i magen de 3 första månaderna, smärtorna ökade gradvis under denna tid, värst var 3:e mån när jag tom vaknade nattetid av smärtor. Jag var på kontroll i slutet av juni då allt såg bra ut, blödningsmönstret såg lovande ut o hb 132 (ätit ca 50 mg järn sedan mars). Nu den 27 aug fick jag 6:e mensen efter insättandet, de 3 första dagarna var normala sedan ökade de kraftigt, jag var nästan blödningsfri dagtid men kvällstid o tidiga mornar blödde det kraftigt o stora koagler kom ut. Jag ringde mvc på måndagen, fick prata med en barnmorska (inte den jag brukar ha kontakt med) och fick lugnande besked. På onsdagen ringde jag "min" barnmorska o jag fick tid samma dag, vi tog hb, vilket var 118 och gjorde en gynus. Det visade sig att spiralen höll på att stötas ut så hon drog ur den. Efter det har det kommit ytterst lite blod, klarar mig med trosskydd. Nu är frågan den: barnmorskan tycker att jag skall säta in ny levonova i slutet av nästa mens och jag frågar mig själv om det är så klokt. Jag menar om kroppen har stött ut spiralen så måste det väl finnas en anledning till det.
Uppskattar att få en synpunkt på detta.
Krabban

SVAR:
Hej Krabban
Jag kan hålla med om att lite tveksam blir man förstås med den långa historien med blödningstrassel, buksmärtor och påverkat blodvärde. Jag tror inte det är fel att prova en Levonova igen men å andra sidan kanske ni ska resonera om något annat alternativ? Särskilt nu om du känner dej tveksam? Beror förstås på vilka alternativ som är möjliga för dej. P-piller, p-ringen är bra alternativ om du inte röker och är normalviktig. Ett modernt minipiller typ Cerazette borde kunna fungera annars. Ta en ny diskussion med din barnmorska tycker jag.
Hälsningar Ingela
060910

FRÅGA:
Hej! Har läst lite om den nya menskoppen och tycker den verkar intressant och är lite sugen på att prova den. Jag har inte fött barn och har en kopparspiral sedan 2,5 år tillbaka. Finns det något som gör att jag bör avstå från att prova menskoppen?
Nyfiken

SVAR:
Hej Nyfiken
Nej det finns ingen anledning till att du inte skall prova menskoppen. Läs instruktionerna och följ anvisningarna bara. Eftersom menskoppen är ett mensskydd som man bär inuti slidan för att samla upp menstruationsblodet är det viktigt att den inte sitter inne för länge. Det är precis som när man använder tampong.
Hälsningar Maud
060827

FRÅGA:
hej.
Jag är en tjej på 14, snart 15 år, och jag fick min mens för ca 2 år sedan. I början så var den regelbunden, men nu har jag inte haft mens på över ett år. I och med att min mens slutade komma så började jag träna, men jag tränar inte för mycket eller så. Jag är även oskuld.
Är det onormalt eller är det vanligt?
jordgubbsmarmelad

SVAR:
Hej jordgubbsmarmelad
Jag får nog säga att det är ganska vanligt att mensen krånglar en del under de första åren. Viktförändringar kan påverka mensen så den försvinner periodvis, liksom stress och hög träningsnivå. Väger du som tidigare, tränar på motionsnivå och livet är ganska lugnt ikring dej just nu, så kanske du ändå ska beställa en tid hos gynekolog för i första hand ett samtal och kanske blodprovstagning. Detta just för att du beskriver att mensen varit regelbunden tidigare och det kan vara bra att kolla upp det. Sen kanske det visar sej att du kommer ha en oregelbunden mens i ditt liv och att det är normalt för dej men då har du ju i alla fall fått en koll och slipper oroa dej.
Hälsningar Ingela
060810

FRÅGA:
Jag började med minipiller för en månad sen plus att nu har jag slutat. Och jag har även fått en mens som varat i 9 dagar och blir bara värre. Hur kan jag få stop på den??? Undrande.
Tamara

SVAR:
Hej Tamara
Den vanligaste biverkan när man äter minipiller är oregelbundna blödningar. Oftast är blödningarna mer sparsamma men kan pågå mer eller mindre lång tid. Du har haft riklig blödning i 9 dagar och det verkar inte minska. Jag tycker nog att du skall kontakta gynekolog för att få hjälp.
Hälsningar Maud
060807

FRÅGA:
Har riklig menstruation med mycket blodklumpar. När det inträffar måste man nästan sitta på toaletten. Detta inträffade 2 ggr förra året och 1 gg nu. Ska jag ta receptfritt läkemedel för detta problem eller ska jag gå för kontroll.
stampen

SVAR:
Hej stampen
Blöder du mycket endast enstaka gånger kan du mycket väl köpa receptfria preparat på apoteket (t.ex. Cyklo-F och Ipren) och använda enligt doseringen på förpackningen. Blir det ett återkommande bekymmer så är det bra att göra en koll hos en gynekolog så att du får en undersökning gjord och kan diskutera hur du bäst i så fall skall hantera dina blödningar.
Hälsningar Ingela
060803

FRÅGA:
Slutade med Cerazette för 5 dagar sen och bara 1 dag efter jag slutat med dom så fick jag en blödning som fortfarande håller i sej. Om det nu är min mens som kom igång vet jag inte för den brukade jag bara ha i 3 dagar nämligen =/. Hur länge kan denna blödning hålla i sej?:(
Lizzie

SVAR:
Hej Lizzie
Den blödning som du fått sedan du slutat med Cerazette är inte någon menstruation utan vad som kallas bortfallsblödning. Blödningen håller sällan på mer än max 10 dagar. Om den skulle bli riklig och inte vilja gå över efter en vecka-10 dagar tycker jag att du skall kontakta gynekolog.
Hälsningar Maud
060722

FRÅGA:
Jag har i hela livet haft en väldigt regelbunden mens. Satte in spiral i april 2005 och tog ut den i augusti 2005 pga blödningsproblem. Men sedan ett halvår tillbaka har mensen blivit oregelbunden 28-50 dagar.
Jag har även tidigare haft mycket mensvärk vid mens men under denna hoppiga tiden har jag inte haft det. Vad beror det på? Är det farligt?
Jag fick i januari reda på att jag har cellförändringar (måttliga) som jag skall ta bort efter semestern. Kan mensproblemen hänga ihop med cellförändringarna? Jag är orolig för detta. Tack på förhand!
Liten på jorden

SVAR:
Hej liten på jorden
Först och främst, cellförändringar orsakar inte oregelbunden mens. Det händer att kvinnors regelbundna menstruationer ibland kan bli oregelbundna en tid. Ibland kan man komma på orsaken, tex kraftig viktnedgång, preventivmetod som minipiller, men många gånger hittar man inte orsaken. Du skriver att du tidigare haft mensvärk men att du nu inte har det. Det kan vara tecken på att dina blödningar inte föregås av ägglossning. Det är inte farligt. Det är inte farligt att ha oregelbunden mens men om du besväras av detta så prata med gynekologen som du skall träffa efter semestern.
Hälsningar Maud
060722

FRÅGA:
Hejsan.
Jag äter P-piller, och för ca 2 veckor sedan skulle jag ha haft mens, men jag hoppade över tabletterna där man ska få mens. Har hoppat över mensen många månader nu. Men mensen kom ändå, och nu har jag haft den i ungefär 2 veckor, inga rikliga blödningar, bara små men det kommer varje dag. Kan det vara för att jag har varit slarvig med p-pillerna och glömt ta vissa dagar och tagit två tabletter dagen efter? Eller vad är det som är fel? Det verkar inte som att mensen tänker sluta. Och jag äter p-piller som vanligt efter kartan.
Börjar bli väldigt orolig, har aldrig haft mens så här länge, och aldrig så här lite.
Hoppas på ett tydligt svar så fort som möjligt.
Mvh/H
Orolig

SVAR:
Hej orolig
Vad jag kan utläsa av ditt brev så har du ätit över, dvs inte haft någon hormonfri period/ätit sockerpiller på flera månader. Du har nu fått en sparsam långdragen blödning fast du äter p-piller. Orsaken är förmodligen att du inte gjort något uppehåll/ätit hormonfria tabletter på flera månader och då har slemhinnan i livmodern vuxit till. Jag tror att det bästa för dej vore att göra ett uppehåll med p-pillren i 7 dagar och blöda ut den förtjockade slemhinnan. Starta sedan upp med p-piller som vanligt. Fortsättningsvis kan det vara lämpligare att göra uppehåll/hormonfria tabletter efter max 2 kartor.
Det är också så som du skriver vanligt med extra blödningar om man tar tabletterna oregelbundet eller till och med glömmer dem.
Hälsningar Maud
060722

FRÅGA:
Hej! Jag skulle vilja skjuta upp min mens som kommer i slutet av juli. Vilket preparat anv. för det och hur ska det tas för att det ska fungera? Har letat efter info, men hittar ingen.
MVH/Eva,
Kär och galen

SVAR:
Hej kär och galen
Mensen förskjuts med gulkroppshormon som är receptbelagt men ofta går att beställa av distriktsläkare eller gynekolog per telefon. Primolut Nor 5mg x2 i 10 dagar eller Provera 10mg x1 i 10 dagar är två vanliga preparat. Står man på p-piller kan man prata med sin barnmorska så berättar hon hur man kan förkjuta mensen genom att hoppa över en del av sin p-piller karta.
Hälsningar Ingela
060722

FRÅGA:
Hej! Min 13-åriga dotter tog i senare delen av juni menstruationsförskjutande tabletter p.g.a. en Greklandsresa. Hon ska nu göra en annan resa i slutet av juli och vi funderar nu när hon kan förvänta sig sin nästa mens? Den "ordinarie" mensen i juni skulle ha kommit omkring den 22:a - nu blev det i stället 7/7. Förskjuts hela menstruationscykeln så att nästa mens kommer i början av augusti, eller går den tillbaka till tidigare mönster och kommer omkr 20/7? Vill också passa på att fråga om man kan förskjuta mensen två ggr i rad eller är det skadligt?
Ewa

SVAR:
Hej Ewa
Sannolikt kommer mensen, om den brukar vara regelbunden, ca 4 veckor efter det att förra mensen startade. Men vid tretton års ålder är det väldigt vanligt att mensen är lite oregelbunden så säker kan man inte vara. Så det blir i så fall lite av en chansning att försöka förskjuta den igen. Jag ser inga farligheter med att förskjuta mensen två månader i rad.
Vill hon vara någorlunda säker på att inte få mens före den 7 aug så är det lämpligt att börja med tabletterna någonstans mellan den 22 och 26 juli och ta dessa enligt föreskrift.
Hälsningar Ingela
060722

FRÅGA:
Hej! Har inte haft mens på ett år nu, sen uppehåll med p-piller. Tog blodprov hos läkaren och hade förhöjt värde av prolaktin. Var in på magnetröntgen där förstorad hypofys kunde ses. Fick då Privadel åt det i ca 5 veckor och tog nytt blodprov vilket visade normala prolaktinvärden. Läkaren sa då i ett brev "Vi avvaktar och ser om dina menstruationer återkommer". Hur lång tid brukar det ta innan mensen och ägglossningen sätter igång?
/En som försöker bli gravid
Alexandra

SVAR:
Hej Alexandra
Det är förstås lite svårt att svara på men om du innan du började med p-piller hade en alldeles regelbunden mens så borde det inte ta så lång tid. Men om du däremot alltid haft viss oregelbundenhet på mensen (när du är utan preventivmedel vill säga) så är det ju inte säkert att mensen kommer tillbaka så snabbt. I så fall ska du ta upp det med din gynekolog och diskutera det eftersom det kan vara nödvändigt att hjälpa din ägglossning på traven något med t.ex. tabletter (Pergotime). Ni kanske kan komma överens om en återbesökstid efter låt säga sex månader och har du inte återfått mensen så är det dags att hjälpa dej och din partner på traven lite för att ni ska kunna bli gravida. Alternativt om du bor i en större stad så söker du direkt till en fertilitetsklinik.
Hälsningar Ingela
060708

FRÅGA:
Hej. Jag äter Desolett 28 sedan länge. Nu finner jag att om jag och min sambo har samlag veckan före sockerpillsveckan så tycks det "locka" fram menstruationen som sedan fortsätter två veckor till dess att jag börjar med hormonpillrena igen. Jättejobbigt. Har ni hört talas om detta förut?
Valerie

SVAR:
Hej Valerie
Ja, jag har hört fler beskriva samma sak. Det kan löna sig att byta p-pillersort. Eventuellt bör du ta ett cellprov från livmodertappen för att se om det är cellförändringar som orsakar blödningarna. Ta kontakt med en barnmorska för rådgivning angående cellprov och byte av p-piller.
Hälsningar Maud
060706

FRÅGA:
Jag har alltid haft regelbundna menstruationer men har märkt att den mängd blod som kommer vid mensen har minskat från hur det var förut och jag frågade min gyn för något år sedan om detta var normalt och hon sa ja, men jag undrar ändå vad det kan bero på, är det normalt, ska/kan man göra någonting åt det?
ina (32 år)

SVAR:
Hej ina
Detta med mängden blod kan variera över tid och bero på saker som hur mycket du rör på dig t.ex. Ju mer fysisk aktivitet desto mindre blödning i regel. Kanske går man ner kraftigt i vikt vilket gör att blödning kan bli både mindre och komma mindre ofta. Kraftig stress minskar i regel blödningarna och kan också skapa oreda på regelbundenheten.
I din ålder fungerar många gånger hormonsystemet väldigt bra. Det är balans helt enkelt. Med ökande ålder sviktar många gånger systemet och blödningarna kan bli rikligare och längre. Ibland drabbas man av muskelknutor etc med åren vilket också gör att blödningarna ökar. I yngre åldrar är ofta systemet lite "osäkert" och blödningarna kan hoppa över ibland och dessemellan bli rikligare.
Jag tycker inte du ska vara bekymrad med anledning av att blödningsmängden minskat.
Hälsningar Ingela
060706

FRÅGA:
Hej! Är en kvinna på 38 år som steriliserade sig i början av april 06. Min frågor är den; förändras menstruationcyklen efter en sterilisering? Kan man få smärtor när man har samlag? Har alltid fått min mens regelbundet med 28 dagars mellanrum, innan jag började äta p-piller och också under tiden jag åt. Nu efter steriliseringen så kommer den efter 21 dagar. Skall det vara så? Har även ont när jag har samlag.
Frågetecken

SVAR:
Hej
Sterilisering ger ej upphov till menstruationsrubbningar, i alla fall har man inte lyckats bevisa det i några studier. Men eftersom man oftare steriliserar sig runt 35 år eller därefter då det är vanligt att menstruationsrubbningar börjar uppträda, kan förstås detta sammanfalla.
Kortare menscykel är vanligtvis ett tecken på att ägglossningen inte alltid fungerar lika bra längre. Helt enkelt ett tecken på att hormonnivåerna är annorlunda än under den tid man är mest fruktsam. Så visst kan det vara så och det kan vara alldeles normalt.
Att du däremot har ont vid samlag är något annat. Jag tycker du ska söka en gynekolog och bli ordentligt undersökt.
Hälsningar Ingela
060620

FRÅGA:
Hej! Jag är väldigt orolig. Mitt problem är det att jag har haft min mens i åtta dagar. Jag har försökt hitta i böcker och på internet men där står det att det är ungefär upp till 6 dar. Är det något fel på mig?
Det vore snällt om ni svarade: Tack på förhand..
Orolig tjej

SVAR:
Hej orolig tjej
Det är inget fel på dig. Det vanligaste är att mensen håller på i 4-6 dagar men det innebär bara att det är så för de flesta kvinnor men inte alla.
Sedan finns det kvinnor vars mens pågår 3 dagar eller som hos dig, 8 dagar utan att det är något fel eller onormalt.
Hälsningar Maud
060615

FRÅGA:
Min dotter är 15 år och har haft sin mens sedan 3 år tillbaka, men väldigt oregelbundet. Förra sommaren fick hon p-piller för att hon skulle få ordning på den och hon blödde mycket och länge. Hon skulle äta p-pillren i fyra månader, vilket hon också gjorde, men mensen blev oregelbunden igen sedan.
Nu till min fråga. Det är nämligen så att hon har det nu och vi ska åka till Grekland i dagarna. Om det nu varar i ett par veckor vilket det gör ibland finns det då något som kan få blödningaen att sluta. Det är ju inte så kul om hon inte kan bada en enda gång när vi är där. Tacksam för snabbt svar!
Kia

SVAR:
Hej Kia
Nästa gång ni ska resa ska ni ta kontakt med närmaste kvinnomottagning så kan hon få hjälp att förskjuta mensen med tabletter. Det kräver en viss framförhållning. Man måste starta minst fem dagar före förväntad mens. Preparatet heter Primolut Nor.
Denna gång gäller det att ladda med receptfria preparat. Cyklo-F 500mg. Ta 2 tabletter 3-4 gånger dagligen så fort mensen startar för att minska blödningsmängden, och fortsätt tills det bara är en mindre blödning kvar. Lägg gärna till Iprén 400mg en tablett 2-3 gånger under de värsta dagarna så minskar blödningen ytterligare. Detta minskar enbart blödningen och tar således inte bort den helt. Men det är en stor hjälp om man blöder mycket och fungerar bra om man tar tabletterna enligt doseringen redan från första blödningsdagen.
Hälsningar Ingela
060611

FRÅGA:
Jag steriliserade mig för 4 år sen. I samband med ryggont så har jag fått väldigt ont vid mensen. Rena förlossningssmärtor. Har tidigare inte haft det. Provade p-spruta i feb för att slippa blödningarna, men det hjälpte inte så de skrev ut p-piller på gyn. Har slutat med allt nu sen april, men har småblödningar nästan varje dag. Tycker att detta är väldigt jobbigt nu.
Kan det bli så här om man kommer i övergångsåldern? Har varit på Gyn 2 ggr för ultraljud, men allt är helt normalt.
Tacksam för hjälp.
Maritha

SVAR:
Hej Maritha
Trassel med blödningar och ökande menssmärtor är inte ovanligt efter 40 års ålder och talar kanske om att du är på väg mot klimakteriet men det kan dröja innan du är där.
P-sprutans effekt sitter kvar i kroppen väldigt länge så jag tror att det är p.g.a. den som du nu har småblödningar. Den normala verkningstiden är ju tre månader och effekten kan sitta i betydligt längre.
Det viktigaste för dig verkar ändå vara att bli av med menssmärtorna. Iprén och Cyklo-F i fulldos under mensens besvärligaste dagar hjälper bra om man kör igång med medicineringen så fort det börjar och tar det regelbundet enligt föreskrifterna. Ge det en chans under några månader för att se hur det fungerar!
Behöver man sen prova hormoner av något slag så gäller samma sak där. Du behöver prova under några månader (åtminstone tre) för att verkligen se effekten. Många gånger blir det bättre allteftersom tiden går. Byter man för snabbt så hamnar man lätt i den karusell av smärta och blödning som du hamnat i och då är det riktigt besvärligt.
Hälsningar Ingela
060601

FRÅGA:
Hej
I samband med ägglossning har jag ofta värk liknande den jag har under menstruationsperioden. I perioden mellan ägglossning och menstruation får jag sedan återkommande "värkattacker" som varar ca 20 min. och oftast kommer på natten. Dessa är ganska intensiva och väcker mig.
Sökte gynekolog för detta för ca ett år sedan (har också till och från kraftiga smärtor undet menstruationen som gör mig illamående och kallsvettig) då gjordes en ultraljudsundersökning där han bara hittade den ena äggstocken (den andra "gömde" sig bakom tarmarna enl. gyn.) men konstaterade att allt var som det ska.
Jag äter inga p-piller, ingen annan medicin och medicinerar med Orudis 100mg + paracetamol under menstruation.
Varför har jag dessa smärtor? Är de tecken på att något är fel? Går det att göra något åt dem? De påverkar min nattsömn och är på det stora hela påfrestande.
Göteborgare

SVAR:
Hej Göteborgare
Jag tycker du ska försöka träffa en gynekolog igen och prata igenom din historia lite noggrannare. Det låter som om du skulle kunna behöva se över din medicinering under menstruationen för att må bättre. Det kanske också är så att man skulle behöva titta in i din buk (laparoscopi, s.k. titthålskirurgi) för att säkert kunna säga vad du lider av. Vissa kvinnor har en mycket besvärlig ägglossning och menstruation utan att man kan hitta någon orsak. En åkomma som har symtom som du beskriver heter endometrios och skulle det visa sig att du har den sjukdomen så finns en hel del hjälp att få!!
Hälsningar Ingela
060525

FRÅGA:
Hej jag är 24 år och har en son på sju år, jag har under perioder haft oregelbunden menstruation, att den hoppar över ngn månad eller så. Nu har jag inte haft mens sen i februari. Bör jag kolla upp det eller är det helt normalt?
Hanna O

SVAR:
Hej Hanna
Det låter ju som du är en kvinna som kommer att ha oregelbunden mens då och då. Det brukar inte ofta vara så mycket att göra någonting åt. (Jag utgår från att du vet att du inte är gravid.)
Det du kan fundera på är om din vikt ligger oförändrat på en normal nivå, om livet är stressigt för dig eller om du tränar extremt mycket just nu. Sådant kan påverka mensen nämligen.
Mår du bra så kan du lugnt vänta ett halvår till innan du funderar på att söka en gynekolog.
Hälsningar Ingela
060525

FRÅGA:
Hej! Nu när jag hade min mens fick jag någon sorts "efterblödning" ca två dagar efteråt. Det kom bara pyttelite blod, knappt märkbart förutom då jag torkade mig efter toalettbesök. Detta var sedan borta efter någon timme och det sista kom mer som en flytning med brunt/gammalt blod i. Vad kan detta vara/bero på? Är det någon sorts mensrester som kommer ut? Äter p-piller sedan fem år tillbaka och har inte haft några problem. Försöker ta dem vid samma tidpunkt varje dag. Tack på förhand!
Mensan

SVAR:
Hej
Det är rätt vanligt men den här typen av mindre störningar i mensen. Sannolikt beror det på tillfälliga variationer i hormonnivåer som i sin tur kan ha många orsaker. Stress, starka känslor, viktförändringar och sannolikt också vad vi i övrigt stoppar i oss kan påverka oss. P-pillers upptag påverkas ibland också av andra läkemedel och säkert också av vissa födoämnen.
Hälsningar Ingela
060506

FRÅGA:
Hej! Jag undrar hur lång tid det tar innan mensen kommer i gång efter en graviditet och blir regelbunden igen? Jag fick barn i juni 2005 och hade min första menstration i november på ca: 5 dagar. Efter detta så har jag ej haft någon. Äter inga preventivmedel och är inte gravid. Innan graviditeten så var den regelbunden.
solstrålen

SVAR:
Hej Solstrålen
Det är väldigt individuellt när mensen återkommer och blir regelbunden efter en graviditet. Amningen har en viss stoppande effekt då det mjölkbildande hormonet prolaktin hämmar ägglossningshormonet. Det innebär att en del kvinnor inte återfår sin mens förrän efter avslutad amning. Men en del kvinnor kan börja menstruera efter 6-8 veckor trots att de ammar. Det är därför viktigt att använda något preventivmedel om man inte önskar bli gravid igen, amning är inte något 100% skydd mot ny graviditet. Du skriver inget om att du ammar men det händer att mensen kan bli oregelbunden under amningstiden pga av det hormonella samspelet jag beskrivit.
Hälsningar Maud
060409

FRÅGA:
Hej! Jag har under en längre tid haft ont i ena sidan av nedre magen. Och ibland fått jätteont men smärtan brukar avta ganska snabbt. Har genomfört ett akut kejsarsnitt för ungefär ett år sedan och en kirurgisk abort för ett par månader sedan(om dessa två saker kan ha något med det här att göra). Och har fått min mens normalt efter det ända tills nu. Den är en månad försenad och jag kan omöjligt vara gravid. Har fått tätare och oftare smärta i punkten nedanför buken.Fick en liten liten blödning en natt bara.Vet att en gynekolog tidigare reagerat på att jag hade en liten cysta på ena äggstocken kan d ha med saken att göra?? Min fråga till er är bara om ni har något förslag på vad det kan vara för fel? Mår psykiskt dåligt pga av andra saker i mitt liv och har verkligen ingen ork att gå till läkare om det verkligen inte är nödvändigt. Tack på förhand.
Mvh Millan

SVAR:
Hej Millan!
Att mensen hoppar över just när livet är lite trassligt runt omkring är nog mer regel än undantag. Så har du kollat att du inte är gravid så kan du just nu släppa den oron tycker jag. Mensen kommer sannolikt när det lugnar sig lite.
Den här kraftiga smärtan lågt i buken är svårare att veta vad det kan vara om man inte får ställa lite ytterligare frågor till dej och undersöka dej.. Korta smärtattacker på någon minut brukar sällan vara något farligt. Det kan vara uttryck för en tarm som är orolig. Särskilt nu om livet är besvärligt för dig just nu. Är det lite längre smärtperioder, halvtimme-timmar så ska du absolut gå och låta dej bli undersökt. Men det är inte i första hand något gynekologiskt jag i så fall funderar på, utan vanligast är nog något från tarmen.
Cystor gör sällan ont och försvinner i regel efter en månad eller två. En cysta som växt till och blivit stor kan förstås göra ont. Men då brukar det kännas fullständigt omöjligt att stanna hemma.
Så hoppas du fått nån guidning hur du ska gå tillväga.
Hälsningar Ingela

FRÅGA:
Hej jag har en fråga, tidigare har jag haft "vanliga" flytningar nu är det så att de har blivit mera slemmiga eller vad man ska kalla dem, de hänger kvar i slidöppningen och är väldigt sega, ser ungefär ut som levrat blod fast flytningar då. Detsamma när jag har mens så kommer det ut levrat blod eller att det hänger kvar i öppningen så att man får dra ut det, har inte haft detta tidigare och har inga sjukdommar vad jag vet, vad kan detta vara för något? Äter p-pillren neovletta 28.
/Orolig

SVAR:
Hej orolig!
För att kunna svara mer säkert behöver man förstås undersöka dej och ställa en del ytterligare frågor. Det kan röra sej om en infektion eller en störning i slidans bakterieflora. För en kvinna i din ålder är det kanske viktigaste att utesluta en infektion såsom chlamydia. Men det kan också vara en tillfällig hormonell förändring som orsakar dessa flytningsbesvär och då brukar allt återgå till det "normala" av sig själv tids nog. Men mitt förslag är att du går till ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen och ordnar så du får ett besök där.
Hälsningar Ingela

FRÅGA:
Hej. Jag började med ppiller (yasmin) för drygt 1 1/2 månad sedan. Började på mensens första dag, men sen kom den aldrig igång, det var bara lite bruna flytningar. När jag sedan kom in på sockerpillerna så fick jag en fruktansvärd mensvärk (brukar inte få det) och sedan kom det ut två större trekantiga, ca 4cm långa, typ identiska bitar i mensen och så försvann smärtan. Jag har haft lite bruna flytningar och lite blod efter detta hände och jag undrar så om det kan vara något allvarligt. Har aldrig varit med om något liknande förrut. Tacksam för svar
/Orolig

SVAR:
Hej orolig!
Det kan vara så att du var gravid när du startade med p-pillren och fick missfall. Du bör gå tillbaka till barnmorskan som skrev ut dina p-piller för att kontrollera en graviditetstest. Om det var ett missfall kan testet vara positivt. Det är då viktigt att kontrollera med ultraljud att livmodern har tömt sig.
Om du inte varit gravid tycker jag att du skall fortsätta äta dina piller och se hur det blir nästa period med sockerpiller. Om samma mensvärk och blödningsmönster upprepar sig, ta kontakt med din barnmorska för en diskussion om att byta p-piller.
Hälsningar Maud

FRÅGA:
Kan jag simma när jag har mens?
SVAR:
Ja om du använder tampong kan du simma men byt tampong direkt före och direkt efter du har simmat. Blöder du väldigt kraftigt så att du måste byta tampong var eller varannan timme så är det sannolikt mindre lämpligt att simma de första dagarna.
Ingela

FRÅGA:
Kan jag träna när jag har mens?
SVAR:
Att ha mens är en normal del i varje kvinnas liv. Träning är viktigt ur många aspekter och det är bra om man kan träna även när man har mens. Menssmärtor minskar, blödningen minskar något och välbefinnandet blir bättre. En del kvinnor orkar inte träna lika hårt under de dagar de blöder som mest men kan då välja något som passar dem bättre utan att avstå fysisk aktivitet. En promenad kan vara lika välgörande på mensens första dag som ett aerobicspass i vanliga fall brukar vara.
Ingela

FRÅGA:
Kan man ha sex när man har mens?
SVAR:
Om du vill ha sex så är det fritt fram. Det finns inget ur medicinsk synvinkel som bör få dig att avstå. Men gravid kan du förstås bli så ta för vana att alltid skydda dig om du inte vill bli med barn, oavsett var i menscykeln du befinner dig.
Ingela

FRÅGA:
Vad gör jag om jag får min mens och inte har några skydd?
SVAR:
Som tillfällig lösning får du börja med lite toalettpapper och lägga i trosorna. Sen börjar man nästan aldrig blöda kraftigt första gången utan det blir mest som en brunaktig flytning. Du hinner ta kontakt med dina föräldrar eller skolsköterskan. Kanske kan du fråga någon kompis om du får låna ett mensskydd. Ta det lugnt!
Ingela

FRÅGA:
Är endometrios ärftligt?
SVAR:
Ja det finns ett visst mått av ärftlighet. Det är inte helt ovanligt att den återfinns hos mamma eller något syskon t.ex. Nu är det fortfarande mycket som vi inte vet om endometrios och det finns fler orsaker till sjukdomen än enbart arv, men exakt vilka dessa orsaker är vet vi ännu ej.
Ingela

FRÅGA:
Jag är 16 år och har inte haft men på ungerfär ett halvår. Vad kan det vara för fel och vad ska jag göra för att den ska komma tillbaks?
SVAR:
Det kan finnas flera orsaker till att mensen uteblir. Vi börjar med att anta att du tidigare alltid haft en helt regelbunden menstruation. Om så är fallet så är de vanligaste orsakerna viktminskning, viktökning, olika former av stress och viss träning på elitnivå. Om du känner igen dig i något av detta så kan du gott avvakta ytterligare några månader. Kommer inte mensen tillbaka när vikten stabiliserat sig eller tillvaron är lite lugnare bör du träffa en gynekolog för att bli undersökt. Har din mens alltid varit lite oregelbunden t.ex. att den hoppar över någon månad ibland så är det inte ovanligt att den kan göra ett längre hopp någon gång emellanåt. Viktförändringar, stress och extremt hög träningsnivå påverkar förstås även dessa kvinnor. Så även här så är rådet att låta en gynekolog undersöka dej om inte mensen kommer åter inom några månader.
Men ska jag svara på frågan mer exakt så är det att försöka hålla sig normalviktig och undvika snabba viktförändringar. Och i den mån det går, försöka undvika att hamna under långvarig stress. För de allra flesta människor är risken att träna för mycket inte något man behöver oroa sig för. De flesta rör sig nämligen för lite.
Ingela

FRÅGA:
Kan man bli blodgivare fast man har kraftig mens?
SVAR:
Det beror på hur stor blödning du har och om det påverkar ditt blodvärde. Vet du med dig att ditt blodvärde ligger åt det låga hållet så är inte blodgivning något för dig. Tror du att du brukar ligga ganska bra i ditt blodvärde trots dina kraftiga menstruationer så kan du gå till blodgivarcentralen på ett besök. De tar lite prover på dig och de kommer inte att tillåta dig att bli blodgivare om inte dina värden är bra. Har du kontakt med en gynekolog så tycker jag du ska ta upp frågan med henne/honom.
Ingela

Tillbaka