Könssjukdomar

FRÅGA:
Hej, jag är rädd för att jag har kondylom och har därför sökt på internet om det.  Jag är inte oskuld och har haft oskyddat sex. Mina vårtor som jag hade såg inte ut som vårtor på händer och fötter. De var ojämna och var över hela underlivet och även kring analen. Överallt där jag läste om kondylom stod det att vårtorna försvinner långsamt. (1-5års tid) Mina vårtor försvann efter bara 2-3 veckor. Cirka  3 månader sernare fick jag de här vårtorna igen med de gick bort efter bara 3 dagar. Jag behandlade vårtorna med en salva vi hade hemma. Den heter Inotyol. Nu ska jag ta vaccin mot Livmodercancer. Jag undrar om jag kan ta det även om jag är smittad med kondylom. Och kan kondylom försvinna, föralltid så att jag aldrg kan smitta någon?. Eller kommer viruset alltid finnas där i mig? Är kondylom farligt eller är det bara vårtor? Kan det här vara något annat också? Kanske bara irritation? Jag har inte gått till gynekolog men ska fortast möjligt besöka en.
Widriga Wårtor
16 år

SVAR:
Hej Widriga Wårtor!
Det verkar inte vara kondylom som du har haft. Som du själv skriver brukar de inte försvinna så fort som på 3 dagar-3 veckor och Inotyol skall inte ha någon inverkan på kondylom. Jag kan inte avgöra vad orsaken till dina besvär har orsakats av. Om de här vårtorna uppkommer igen  tycker jag att du skall söka gynekolog så fort som möjligt för att visa upp dem och få reda på vad det är. Kondylom som visar sig som vårtor är ofarliga och mer kosmetiskt besvärande. En del får vårtor vid ett tillfälle i livet och aldrig mer, hos andra kan de komma tillbaka.  Det finns olika vårtvirus och det virus som ger tydliga vårtor är inte den formen av virus som man se i samband med cellförändringar. Angående dina funderingar kring kondylom och vaccination mot livmoderhalscancer tycker jag att du skall prata med gynekologen om detta. Maud
080809

FRÅGA:
Hej, jag undrar varför jag får oregelbundna blödningar och bruna flytningar, men det är inte mens. Varje gång jag och min kille har samlag får jag mer blod och mer flytningar, än annars. Det har pågått nu 2 veckor. och jag har inga könssjukdomar för det har jag kollat, vad kan det bero på ? Kanske inflammation? eller fel på livmodern...snälla svara.
Melissa
18 år

SVAR:
Hej Melissa
Du är ung och det är inte ovanligt att mensen är hormonellt lite instabil då. Detsamma gäller de sista åren innan mensen slutar. Ibland uteblir ägglossningen och de hormonella signalerna att starta och sluta mensen uteblir också under en månad vilket får till följd att det blir trassel med blödningar. Oftast korrigerar detta sig själv i samband med nästa menscykel. Ibland har det att göra med preventivmedelsmetoden man använder. En tablett på en karta kanske blev glömd och då blir det lätt trassel. Använder man minipiller av något slag är det ganska vanligt med mindre mellanblödningar då och då. Hör av dej till ungdomsmottagningen/din barnmorska om det inte försvinner nästa månad
Ingela
080629

FRÅGA:
Hej! Kan man vara smittad av klamydia trots att man tagit blodprov för att utesluta en eventuell infektion i kroppen och fått negativt svar på provet.
Pia
27 år

SVAR:
Hej Pia
Svaret är nej. För att påvisa klamydiainfektion måste man specifikt leta efter den bakterien i ett prov. Provet tas antingen som sekret från livmodertappen eller som ett urinprov.
Ett blodprov som tas för att få reda på eventuell infektion i kroppen sk. CRP ger inte utslag vid klamydiainfektion.
Hälsningar Maud
080518

FRÅGA:
Hej kan könssjukdomar smitta genom brasiliansk vaxning (= bortvaxning av könshår, reds anm.)? Vilka könsjukdomar isåfall? Jag har under en längre period gått och vaxat mig på en salong och har nu fått reda på att det är många salonger som slarvar med hygienen. Jag är därför lite orolig. Det skulle vara super om ni svarar på denna fråga för jag kan inte hitta något som helst om det.
CB
25 år

SVAR:
Hej CB
Jag har svårt att föreställa mig att könssjukdomar skall kunna smitta genom vaxning. Klamydia överförs via samlag. Herpes och kondylom likaså. Eventuellt kan man tänka sig, rent teoretiskt, att de sistnämnda skulle kunna överföras via fuktiga handdukar. Om handdukar som använts på en yta som det finns kondylom eller herpesblåsor och sedan direkt används på slemhinna av en annan person kanske smittämnen skulle kunna överföras. Men det verkar långsökt.
Hälsningar Maud
080329

FRÅGA:
Vilka symptom ger gonorre och kan det smitta på andra sätt en genom oskyddat samlag.
grisen
26 år

SVAR:
Hej grisen
Symtomen på en Gonorreinfektion är liknande dem vid en infektion förorsakad av Klamydia, dvs. flytning från urinröret och slidan och sveda vid vattenkastning. I allmänhet är symtomen mer framträdande än vid en infektion med Klamydia.
Infektionen smittar genom samlag, vaginala, anala och orala. Det är inte troligt att smittan överförs på något annat sätt.
Hälsningar Maud
080228

FRÅGA:
Hej. Jag har fått reda på att jag har kondylom. Jag har behandlat med Wartec och tycker att det funkar rätt bra. Min nuvarande kille är ganska ny. Men vi har haft sex under tiden jag har haft kondylom, alltså före jag fick diagnosen. På honom syns inga symptom. Har förstått att det inte behöver göra det. Men risken är väl ganska stor att även han bär på viruset. Känns lite som ett ekorrhjul. Att jag smittas tillbaka och vice versa, så man aldrig blir av med det. Hur fungerar det?
Flora
25 år

SVAR:
Hej Flora
Man kan säga att kondylom funkar ungefär som vårtor i största allmänhet. När du väl blir av med din vårta så brukar immunförsvaret ”ha koll på läget” och kan försvara sej mot nya angrepp. Det kan vara ett av skälen till killen inte har drabbats av kondylom nu. Hans kropp är inte mottaglig och kan han försvara sej mot just den typen av kondylomvirus. Men dyker det upp en annan typ så kanske han får vårtor. Med åldern stärks immunförsvaret hur som helst och vårtor (på händer/fötter och på könsorganen) är betydligt mindre vanligt i t.ex. 30-40åldern jämfört med hos tonåringar och yngre vuxna.
Hälsningar Ingela
071226

FRÅGA:
Hej. Jag har haft orolig mage i 4-5 månader nu. Jag har mycket gaser, ibland lös avföring, lite uppspänd, kurrande och allmänt orolig mage och känner aldrig att magen är i harmoni. Det började ca 2 veckor efter att jag haft oskyddat sex i Spanien. Jag har testat mig för gonorré, klamydia och hiv (13 veckor efteråt) och alla visade negativt resultat. Finns det någon annan könssjukdom som ger sådana symptom som jag har?
nervös99
20 år

SVAR:
Hej nervös99
Nej det finns inga könssjukdomar som ger dessa symtom men väl en hel del infektionssjukdomar i tarmen. Ta och träffa din distriktsläkare så kan hon/han utreda dej vidare.
Hälsningar Ingela
071103

FRÅGA:
Jag misstänker att jag kan ha smittats av klamydia. Har vissa symptom som jag dock inte uppmärksammat förrän på senare tid då dessa inte varit regelbundna och iögonfallande. Har länge trott att symptomen berott på annat. Jag känner dock ingen smärta. Har isåfall fått klamydian av min pojkvän som jag haft i drygt ett år. Vi har båda kontrollerat oss tidigare men misstänker att vi kan ha missat något. Min fråga är om det är vanligt att man går så länge som jag (ett år)utan allvarligare symptom och är jag dömd vad gäller möjligheten att skaffa barn? Alltså hur länge kan man generellt gå med smittan utan att få men?
Ordentlig
26 år

SVAR:
Hej Ordentlig
De flesta som smittas med klamydia har inga symtom.Det är alltså fullt möjligt att ha infektionen flera år utan att veta om det.Hur din fruktsamhet påverkats går inte att säga förrän du prövat att bli gravid. Alla kvinnor som haft den här infektionen får inte problem att skaffa barn. Rent generellt är det förstås bäst för fruktsamheten att få behandling så snart som möjligt. Det är viktigt att du och din pojkvän går och testar er så fort som möjligt.
Hälsningar Maud
070917

FRÅGA:
Hej!
För cirka två år sedan tog det slut med min pojkvän, och sedan dess har jag varit tillsammans med en annan kille. Nu går det rykte om att min ex-pojkvän fick veta att han hade klamydia efter att vi gjort slut, utan att berätta något för mig. Borde jag gå och testa mig? Är det möjligt att ha klamydia i nästan två år utan att märka det? Om jag har det, har jag ju med största sannolikhet också smittat min nuvarande pojkvän och det känns lite jobbigt.
danskan
23 år

SVAR:
Hej danskan
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen och tyvärr är det sällan som den ger symtom. Visst kan du ha haft klamydia i 2 år utan symtom. Obehandlad kan den leda till inflammation i äggledare som i sin tur kan ge upphov till svårigheter att bli gravid. Det är därför viktigt att diagnostisera och behandla sjukdomen. De allmänna rekomendationer som finns är att testa sig om man har bytt partner eller har symtom som ökad eller illaluktande flytningar elller mellanblödningar. Klamydia innefattas av Smittskyddslagen vilket betyder att man har skyldighet att testa sig om man misstänker att man har sjukdomen. Man är också skyldig att uppge namn på de partners man haft så att de skall kunna testa sig. Till rättigheterna hör att test och eventuell behandling är gratis och naturligtviss omfattas hela proceduren av sekretess. Se till att testa dig snarast även om det känns jobbigt.
Hälsningar Maud
070829

FRÅGA:
Hej!
Tack för en väldigt informativ och bra sida på nätet!
Jag har en fråga kring kondylom. Våren 2005 upptäckte jag att jag hade blivit smittad med kondylom av en otrogen, tidigare pojkvän till mig. (tre år tillbaka i tiden). Jag hade då träffat min nya pojkvän (vi träffades 2003) och jag tog det väldigt hårt. Jag kände mig smutsig och äcklig. Min underbara pojkvän förstod och tröstade mig. När jag lugnat ner mig behandlade jag vårtorna med Aldara, men fick hemska biverkningar av det och avslutade kuren. I december år 2005 opererades jag och då skar de bort vårtor i underlivet på mig. De försvann inte helt så i mars år 2006 opererades jag igen och brändes de vårtor som var kvar bort. Efter båda operationerna hade jag fruktansvärt ont och kunde knappt gå. Jag kunde varken gå på toa eller äta på två veckor. Den sista operationen hjälpte i alla fall. Alla utom en vårta försvann och den har stannat kvar sedan dess. Jag vet att kondylom antagligen försvinner av sig självt, men nu har det gått nästan 1,5 år sedan den sista operationen och drygt 2 år sedan min upptäckt. Jag mår psykiskt dåligt av att den där vårtan är kvar och det påverkar min sexlust. Häromdagen tog min pojkvän upp det igen och frågade om jag inte kan göra något åt det. Det påverkar alltså även honom. Det gör inte ont, men jag mår så himla dåligt över detta och känner mig fortfarande äcklig och smutsig. Jag har inte haft så många partners i mitt liv och detta hände dessutom med en fast partner, som var otrogen. Min pojkvän är gammaldags romantiker och gillar inte att prata om gamla pojkvänner. Han har bara haft en innan och hade han kunnat hade han nog velat att vi bara hade haft varandra. Därför är det svårt att prata om det här med honom, även om han försöker att vara förstående.
Det jag funderar på nu är om det är värt med en till operation för att ta bort det sista? Vad kan man göra utöver operation? Kan det vara så att vårtan alltid kommer att vara kvar där nere? Jag har sedan länge en fotvårta och en på ett finger. De har suttit länge där. Kan det vara likadant med könsvårtor? Kan det hjälpa om man tar bort kroppsvårtorna, och "chockar" kroppen? Jag luktar ganska illa i underlivet till och från. Kan det ha med kondylomen att göra? Jag har tidigare haft svamp så jag vet hur det känns och luktar och detta är en annan typ av lukt.
Tack på förhand för svar!
Joppahanna
25 år

SVAR:
Hej Joppahanna
Kondylom kan man få av ett enda samlag och förstås utan att otrohet varit med i bilden!!! Viruset är otroligt vanligt och egentligen är det ingen större skillnad på vårtor i underlivet och vårtor på händer och fötter. De har ungefär samma livslängd dvs de brukar försvinna av sej själv efter ett till två år. Din kropp måste få chansen att bygga upp sitt immunförsvar för denna typ av virus. Vårtor är vanligt i ungdomen och successivt bygger man upp sitt immunsvar så att nästa gång man exponeras för viruset så kommer inte nya vårtor att utvecklas. Sannolikheten är ändå stor att de försvinner snart av sej själva. Till hand-och-fotvårtorna tycker jag du köper vårtborttagningsmedel på apoteket. Till vårtan i underlivet kan du prova Wartec, istället för Aldara. Be din gynekolog som sett kondylomet att skriva ut det. Men jag tycker inte du skall utsätta dej för en operation igen om du haft det så besvärligt vid föregående tillfällen. Kondylom ger inte upphov till illaluktande flytningar.
Hälsningar Ingela
070815

FRÅGA:
Jag har sen några veckor tillbaka små hudfärgade vårtliknande utslag vid troskanten i höjd med slidöppningen, endast på ena sidan och ej på blygdläpparna. Ingen nämnvärd klåda, men eftersom jag rakar underlivet är dessa "vårtor" ivägen. De kan nypas bort och innehållet är fast, ej varigt. Dessa vårtor verkar sprida sig. Jag är 40 år, har fast partner sen nio år, har aldrig haft liknande problem. Är det en könssjukdom, har min partner varit otrogen? Går det att behandla utan att söka läkare?
Knottran
40 år

SVAR:
Hej Knottran
Det låter inte som någon könssjukdom när du beskriver det. Små talgkörtlar eller små hudflikar? Det du beskriver låter nästan som mollusker som man ofta ser hos barn men det är inte så vanligt i din ålder. Det låter inte oroväckande men skall du få ett ordentligt svar så behöver någon titta på det. Eller så låter du helt enkelt bli att raka dej vilket förstås är det bästa. Könshåren behövs där som skydd.
Hälsningar Ingela
070718

FRÅGA:
Hej hej, tack för en toppen sida!
Jag har varit i Latinamerika och där träffade jag en fin och helt underbar grabb. Men nu är jag lite nojig, vi hade bara sex en gång och använde kondom under hela tiden, men han smekte mig med ollonet på blygdläppar och precis vid slidöppningen, men inget "in och vända" skedde så att säga. Min fråga är hur väl måste man använda kondomen för att den ska skydda mot sjukdomar? Hur stor är risken att man fått något genom en gnuggis? Tack för svar!
M
25 år

SVAR:
Hej M
Trevligt att du uppskattar vår hemsida, tack.
När det gäller din fråga är det omöjligt att svara på hur stor risken är att få en könssjukdom genom en "gnuggis" Alla kontakter slemhinna mot slemhinna innebär en risk för bakterieutbyte. Alltså kondom på även under "gnuggis". Du bör testa dig.
Hälsningar Maud
070619

FRÅGA:
Hej. Jag har under en tid haft en massa skumma små knölar i underlivet. Först var det inte så mycket. Men nu har det blivit jättemycket och dom kliar och det gör ont. Jag har svårt att gå till gynekologer så jag undrar väl om det är något vanligt och om det finns någon receptfri behandling.
Fyzzy_
19 år

SVAR:
Hej Fyzzy_
Det du beskriver kan vara kondylom, en virussmitta som ger upphov till vårtor i underlivet. Kondylom är vanligt bland sexuellt aktiva ungdomar.Det finns behandling mot detta men det är receptbelagd medicin.Du blir nog tvungen att ta kontakt med en ungdomsmottagning eller gynekolog ändå för att få en korrekt diagnos och hjälp med behandling.
Hälsningar Maud
070410

FRÅGA:
Hej!
Jag är en kvinna som bara har haft sex med min man. Jag har varit ihop med honom i 33 år. För ett år sedan fick jag ont i underlivet. Efter flera dagars väntan fick jag till slut uppsöka min gynekolog. Hon sa att det var gamla herpesblåsor. Jag blev jättefundersam. Har aldrig haft herpes. Min man jobbar mycket hemifrån och när han varit hemma sist slickade han mig i underlivet när vi hade sex. Någon dag efteråt stack det till på insidan av blygdläpparna och jag trodde att han hade skadat mig där med sina nariga händer. Jag pratade med min man och han lovade mig att han inte hade varit otrogen. Min gynekolog sade att det smittar enbart vid sex. Min man påstår att han måste ha blivit smittad innan vi träffades, alltså för ca 34 år sedan. Detta utlöste en större kris för mig. Jag kan inte prata med min man eftersom han säger att så är det eller så har jag varit otrogen själv. Vi var även hos min gynekolog för att få en förklaring men hon ville ju inte skylla på någon. Hon säger att det är enbart överförbart när man har sex. Det är alltså herpes det är frågan om som han överförde på mig när han slickade mig i underlivet.
Vad ska jag tro? Jag mår ganska dåligt av att inte veta egentligen. Kan hans smitta ligga tillbaka så länge? Jag har aldrig haft några sådana symptom tidigare. Jag fick efter första skovet ganska snart ett skov till och blev behandlad 2 gånger 5 dagar med Valtrex 500 mg. Det första skovet var mycket illa enligt min gynekolog det andra hejdades ju lite grann genom Valtrex men det var nog så besvärligt.
Ger mig nu ett ärligt svar om vad ni anser om smittan.
kokboken

SVAR:
Hej kokboken
Det finns två varianter av herpes, munherpes och genital herpes. Båda kan sitta i underlivet. Din man kan ha haft munherpes sedan många år men kanske inte haft så många skov??? Eller haft genital herpes (som också kan sitta både på munnen och i underlivet) och aldrig direkt märkt någon blåsa? Trots att du säkert kysst honom hur många gånger som helst har du ej blivit smittad. Men nu då ni hade oralsex var du plötsligt mottaglig för viruset. I en familj på flera personer kan man, trots nära umgänge mor och barn t.ex., endast ha någon eller några som har herpessjukdomen. Övriga är friska eller uttrycker aldrig sjukdomen, d.v.s. får aldrig synliga blåsor.
Så mitt ärliga svar är att det kan vara precis som din man säger men det kan också vara som du misstänker d.v.s. att han kysst eller haft sex med en annan person.
Hälsningar Ingela
070329

FRÅGA:
Idag fick jag hem ett brev från sjukhuset där det stod att jag ska testa mig för klamydia. På sjukhuset dit jag ska verkar det som de bara gör urintest. Jag har läst att det för kvinnor är mest säkert att ta prov på livmoderhalstappen eller vad det heter. Ifall det nu genom urintestet kommer fram att jag inte har klamydia, tycker ni att jag borde gå till en gynekolog för ett sådant livmoderhalstapps-test? Om jag är smittad har jag burit det i över två år utan att vetat om det och det gör mig jätteorolig att det kan få allvarliga följder!
1986

SVAR:
Hej 1986
Det går att utföra klamydiatest både på sekret ifrån livmodertappen och på urin. Tillförlitligheten är ungefär likadan. Det finns alltid en liten risk att ett test skall utfalla falskt negativt. Dvs att man inte hittar bakterien fast den finns. Den mottagningen du skall till kanske har den rutinen att alltid göra testet på urinprov. De har i så fall säkert kommit fram till att säkerheten är fullt tillräcklig med den metoden.
Hälsningar Maud
070319

FRÅGA:
Hej
Jag har haft klamydia en gång. Mitt problem är att jag inte är helt säker på när jag fick det. Jag blev behandlad för klamydian men är nu orolig för att jag fick äggledarinflammation av klamydian och därmed inte kan få barn. Jag hade inga symptom eller liknande men är orolig i alla fall. Mina frågor angående detta lyder så här:
1. Är det vanligt att få äggledarinflammation av klamydia?
2. Kan inflammationen försvinna av sig själv?
3. Kan man bli steril utan att ha någon slags sjukdomssymptom?
4. Är det vanligt att ha äggledarinflamation utan några symptom?
Bör jag vara orolig?
Pajala

SVAR:
Hej Pajala
Svar på dina frågor.
1. Studier visar att 2-10% av kvinnor som infekterats med klamydia får äggledarinfektion.
2. Ja, inflammationen kan läka ut av sig själv.
3. Ja eftersom symtomen inte är så tydliga kan en inflammation skada äggledarna utan att kvinnan är medveten om det.
4. Det beror på vilka bakterier som orsakar inflammationen. Klamydiabakterien ger oftast, som jag skrivit ovan, inte så tydliga symtom. Andra bakterier som gonococcen ger oftare tydligare symtom som ont i magen och sjukdomskänsla.
Det går inte att avgöra nu om infektionen påverkat din förmåga att bli med barn. Jag tycker inte att du skall oroa dig för det utan ta lärdom och skydda dig mot infektioner i framtiden genom att använda kondom vid tillfälliga kontakter.
Hälsningar Maud
070319

FRÅGA:
Hej, det är så att jag just har fått kondylom och jag har penslat det med wartec men det har inte hjälpt så mycket. Vad ska jag göra då? Går kondylom bort? Har man problem när man har sex? Svara så är du jättesnäll.
behije

SVAR:
Hej behije
Det är inte helt lätt att som kvinna pensla sina kondylom med Wartec så det är inte så ovanligt att man får dålig effekt av behandlingen. Kondylom läker ut av sej själva men det kan ta tid!. Precis så är det med vanliga hand- och fotvårtor också. "Livslängden" för kondylom är 1-2 år men kan förstås försvinna tidigare än så. Vanligtvis växer de till under en första period och sen "står de stilla" i storlek tills de plötsligt försvinner.
Många har inga besvär alls av sina kondylom medan andra upplever sveda och smärta. Dessa symtom kan förekomma hela dagarna eller bara under samlag eller andra aktiviteter såsom ridning t.ex.
Får du mycket besvär och kondylomen växer sej väldigt stora kan gynekologen hjälpa dej att ta bort lite grand genom att t.ex. klippa bort delar av kondylomen (med bedövning förstås).
Så när det gäller samlag så är det bara att prova. Får du väldigt mycket besvär så får du söka upp en gynekolog för att få hjälp.
Hälsningar Ingela
061217

FRÅGA:
Var och hur bokar man tid för att kolla om man har könssjukdomar? Kan man gå till en ungdomsmottagning, och hur bokar man tid hos gynekologen när man är 16 år? Jag har jätte problem med flytningar och jag har som små vårtor överallt. Och det luktar väldigt illa. Hur ska jag gå till väga snälla kan någon hjälpa mig?
Snurresprätt

SVAR:
Hej Snurresprätt
På ungdomsmottagningar kan man få hjälp med att kolla sig för könssjukdomar och det brukar finnas en sådan mottagning i varje kommun. Telefonnumret brukar stå i början på telefonkatalogen bland telefonnumren till andra sjukvårdsinrättningar. Om du inte hittar uppgifterna i katalogen kan du vända dig till skolsköterskan på skolan som du går på. Hon brukar kunna ge den information du behöver.Du kan ringa och beställa tid. Ibland har mottagningarna drop in öppet. Det innebär att du kan komma utan att ha beställt tid innan.
Eftersom du har flera besvär är det viktigt att du får en undersökning så snart som möjligt. I ditt fall kan en barnmorska på ungdomsmottagningen undersöka dej.
Hälsningar Maud
061112

FRÅGA:
Hej! Jag undrar hur vanligt det egentligen är med Mycoplasma genitalium. Har nämligen fått mycket ökade flytningar (alltid haft mkt sparsamma tidigare) och upplever inte att det rör sig om en vaginos eller svamp. Ingen klåda eller irritation utan enbart jättemycket flytningar. Jag har testat negativt för klamydia óch gonorré och fått veta att man testar inte mot mycoplasma rutinmässigt samtidigt som media målar upp bilden av den "nya" könssjukdomen. Kan man testa detta på en vårdcentral eller är det bara STD mottagningar som kan erbjuda detta?
mycoplasma

SVAR:
Hej mycoplasma
Eftersom vi inte testar detta på de flesta kvinnomottagningarna eller könsmottagningarna (STD) kan jag inte heller säga om det är vanligt. Jag kan inte heller säga vilken betydelse det har och om det egentligen skall betraktas som en sjukdom hos kvinnan. Det har beskrivits kunna ge urinrörskatarr hos män och det finns en möjlighet att vissa infektioner i lilla bäckenet kan ha att göra med denna mikroorganism. Men den är inte helt lätt att odla fram och sannolikt återstår en del forskning innan en allmän utrednings- och behandlingsrekommendation kan vara möjlig.
Hälsningar Ingela
061008

FRÅGA:
Vad kan man se för andra infektioner förutom kondylom om gynekologen baddar livmodertappen med ättikslösning?
b

SVAR:
Hej b
Egentligen om man skall vara korrekt så ser man inga könssjukdomar alls vid pensling med ättiksyra. Ättiksyra gör att slemhinnan vitnar om en inflammatorisk process pågår. Det vanliga just på livmodertappen är en pågående HPV infektion (kondylom)och därför ger penslingen en vink om detta. Men cellprovtagning måste ske som komplement om man säkrare behöver veta. Övriga könssjukdomar sitter inte heller så specifikt lokaliserade på livmodertappen som just HPV (kondylom).
Hälsningar Ingela
061008

FRÅGA:
Hej!
Jag har en fråga om könssjukdomar.
Både jag och min partner har haft problem, vi har haft sveda när vi kissar, och han har haft lite klåda på pungen. Vi har testat oss för klamydia två gånger men ingen av oss har det. Besvären kommer och går med jämna mellanrum, vi har väldigt mycket sex, ibland flera gånger om dagen. Kan det ha någon inverkan, kan vi bara ha någon irritation? Vad tror du?
Maja-Lisa

SVAR:
Hej Maja-Lisa
Jag tror att du själv har kommit på vad som orsakar era besvär. Att ha, som du skriver, väldigt mycket sex innebär en påfrestning på slemhinnorna i underlivet som kan ta sig uttryck i klåda sveda och irritation. Det finns till och med ett speciellt uttryck för detta, honeymoon disease. Ni kanske kan ta det lite lugnt ett tag eller undvika penetrerande sex för att se om besvären inte ger med sig.
Hälsningar Maud
060926

FRÅGA:
Det kliar i mitt underliv, jag vaknar varje natt och kan inte somna om för att det kliar runt klitoris och inne en bit upp i slidan. Det är väldigt torrt vill jag tillägga. Det brukar klia lite strax innan mens. Jag har kopparspiral och vet inte om vattnet där jag bor kan göra att det blir någon sorts reaktion? Det är metaller i vattnet och inget filter finns installerat för att ta bort sådana ämnen i vattnet. Går och funderar på OM det kan bero på min spiral och vattnet? Jag vet att det började klia i stort sett efter att jag hade bott i huset ett halvår. Jag har även smittats av herpes 2, blev undersökt och fick hjälp. Det gick över, men nu oroar man sig också för att man kan ha drabbats av det igen? Det kliar dock mer än vad det gör ont denna gången. Sista kunde jag inte gå. Eller kan det vara tvättmedlet? Hoppas på ett så utförligt svar samt att jag vet om att jag bör kontakta en gynekolog väldigt snart. Tacksam för svar..snart
nalpak

SVAR:
Hej nalpak
På din beskrivning verkar du ha haft dina besvär en längre tid. Det kan vara en svampinfektion. Det är den vanligaste orsaken till klåda i underlivet. Jag känner inte till om kopparspiral kan reagera med något speciellt innehåll i vattnet och ge de besvär som du har.
Du bör nog kontakta gynekolog så snart som möjligt för att få reda på om du har en svampinfektion eller om det finns någon annan orsak till din klåda.
Hälsningar Maud
060921

FRÅGA:
Med några månaders mellanrum har jag haft ett par små knutar inuti blygdläpparna/runt slidöppningen som ömmar vid beröring... Ibland tom när jag går. Men efter några dagar har det gått över och allt e normalt igen. Är det någonting jag ändå borde kolla upp? (jag är oskuld)
pssst

SVAR:
Hej pssst
Det låter på beskrivningen som det är körtlar runt slidöppningen som blivit inflammerade.Det är något som kan inträffa och räknas inte som en könssjukdom. Om det återkommer och besvärar dej mycket tycker jag att du skall kolla upp det.
Hälsningar Maud
060921

FRÅGA:
Hej
Sedan ett par dagar tillbaka har jag ett blåsliknande utslag på insidan av ena yttre blygdläppen. Detta utslag svider emellanåt. Utslaget är som en myggbettstor knuta. Vad kan det vara? Herpes hade väl varit fler än ett utslag? Kan det vara hårsäcksinflammation efter rakning eller p.g.a. skav från trosor? Utslaget uppkom i samband med att jag hade menstruation, om nu det kan ha något samband.
Tacksam för svar
solrosen

SVAR:
Hej solrosen
Herpes kan bestå av bara en blåsa. Hårsäcksinflammation tror jag inte på, du har ju ingen behåring på insidan av blygdläppen.Det är omöjligt att ställa diagnos utan att ha sett det lilla blåsliknande utslaget du har besvär av. Jag rekommenderar dej att söka gynekolog för att få hjälp med detta.
Hälsningar Maud
060912

FRÅGA:
Jag har en liten fråga, jag har så ont i min mage och ont i mina bröst. Det har jag fått nu när jag förväntar min mens, men det kommer ingen mens.
Jag har haft sveda när jag kissat under en tid, jag gjorde då ett klamydiatest men det visade inget.
Jag har haft oskyddat samlag och jag kan vara gravid, men det märkliga är att det inte visar något när jag gör ett gravtest. Kan jag vara gravid fast det inte visar något pga av någon sjukdom? Jag skulle ha haft min mens för två dagar sen och den brukar inte vara försenad.
Kan det vara för tidigt att testa sig?
Tack på förhand!
Madde

SVAR:
Hej Madde
Jag känner inte till att någon sjukdom skulle kunna påverka resultatet av ett graviditetstest. Det kan vara så att det är för tidigt att göra grav. test. Testet mäter ett hormon, HCG, som utsöndras när det börjar bildas moderkaka i livmoderväggen. För att få ett tillförlitligt svar på ett graviditetstest bör man göra det när det har gått en vecka "över tiden". Det är vanligt att det känns ungefär likadant med ömhet i brösten och mensvärk i magen såväl i början på en graviditet som strax före mens. När det gäller dina besvär från urinvägarna borde du kolla upp det lite mer, gå tillbaka till mottagningen där du gjorde klamydiatestet och säg att du fortfarande har besvär.
Hälsningar Maud
060912

FRÅGA:
Hej!
Jag är en tjej som har fått sveda när jag kissar. Det började för ca 3,5 månad sen och det kommer och går med ca fyra veckors mellanrum. Jag har testat mig för klamydia men det visade inget. Vad kan det vara? Svamp eller urinvägsinfektion? Smittar det för min partner har fått samma besvär? Dessutom så tror jag att jag är gravid, är det då farligt att ha något och kan man behandla med något som antibiotika om man är gravid?
Tack på förhand!
Snuttan!

SVAR:
Hej Snuttan
Svamp ger i regel inte sveda. Urinvägsinfektion brukar inte ge partnern besvär. En störning i slidans bakterieflora, bakteriell vaginos, kan ibland ge upphov till sveda på ollonet hos partnern. Detta kan behandlas, men preparatet är receptbelagt varför du behöver träffa en gynekolog/distriktsläkare för att bli undersökt och få diagnosen ställd först. Detta går att behandla även när man är gravid.
Hälsningar Ingela
060911

FRÅGA:
Hej! Jag vet inte om det är en könssjukdom men den senaste tiden sen i sommar så kliar det hela tiden. Inte i vaginan men på håret, och jag vet inte om det är löss eller vad det kan vara. Alltså det kliar inte hela hela tiden men mer än vanligt. Jag har inte mega korta hårstrån så det är inte det. Vad kan det vara?
michal

SVAR:
Hej michal
Det är svårt att bestämt säga vad dina besvär kommer sig av utan att undersöka dej. Du nämner löss som en möjlig orsak. Löss sk. flatlöss trivs i köns och kroppshår men inte i huvudhår. Man brukar kunna se lössen med blotta ögat och lusäggen fastkletade vid hårstrån. Behandlingen är insmörjning av en speciell kräm, Tenutex, som finns att köpa receptfritt på apotek. Det gäller att följa anvisningarna för behandling och sanering av kläder.
Om du rakar dig kan det också orsaka klåda. Rakningen kan skada hårsäckar som blir irriterade och inflammerade. det brukar synas som röda knottror. Pröva att vila från rakning ett tag för att se om det går över. Om du inte tycker att någon av beskrivningarna låter rimlig i ditt fall får du nog söka hjälp på ungdomsmottagning.
Hälsningar Maud
060903

FRÅGA:
jag tror att jag har vårtvirus eller vad det heter. på mina inre blygdläppar har jag småsmåsmå "vårtor" dom brukar klia ibland, jag har haft det i ca 2-3 år, det är ett jätte stort problem för mig eftersom jag är 15. kan man få bort det på något sätt på apoteket eller nått hemma som hjälper. tack på förhand.
sofie a.

SVAR:
Hej sofie a
Du kan få hjälp med ditt problem om du vänder dig till närmaste ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning för en undersökning. Det går inte att avgöra om du har vårtvirus utan att undersöka dig. Någon medicin mot könsvårtor att köpa på apotek utan recept finns inte.
Hälsningar Maud
060830

FRÅGA:
Jag har en väldigt iriterande klåda i mitt underliv kan det vara pågrund av samlag utan skydd??
josefin p

SVAR:
Hej Josefin
Den vanligaste orsaken till klåda och irritation i underlivet är svampinfektion. För att få reda på om det är så i ditt fall bör du gå till en ungdomsmottagning och få en undersökning. Det är viktigt att en barnmorska eller läkare undersöker dej och ser vad som orsakar dina besvär så att du kan få rätt behandling. Om du har haft samlag utan skydd kan det vara bra att ta prov för klamydia samtidigt och kanske diskutera om du behöver något preventivmedel.
Hälsningar Maud
060722

FRÅGA:
Kan man få någon spec könssjukdom innan man haft sex för första gången? Isåfall vad? Tack!
Undrar, 16 år

SVAR:
Hej Undrar
Det är ovanligt att man får könssjukdomar innan man haft sex första gången.
Kondylom är ett virus som ibland kan sprida sig från förälder till barn. Det rör sig då oftast om små barn d.v.s. under den period i livet vuxna och barn har väldigt nära fysisk kontakt.
I din ålder får du inte någon könssjukdom om du inte har sex.
Hälsningar Ingela
060601

FRÅGA:
Kan kondylom försvinna för alltid? Kan kondylom smitta om har haft vårtor, men dom har försvunnit?
Em

SVAR:
Hej Em
I regel är det just precis vad kondylom gör...försvinner för alltid. Men det kan ta ett tag innan vårtorna trillar bort! Det är ungefär som med andra vårtvirus på t.ex händer och fötter.
Det finns några typer av vårtvirus som kan finnas kvar trots att inga vårtor syns. Men då är det former som i regel finns inne på livmodertappen och inte så mycket ger upphov till synliga vårtor utan istället cellförändringar på just livmodertappen. Dessa virusformer kan förstås också smitta. Och problemet är ju då att vi inga vårtor ser med ögat!!
Hälsningar Ingela
060525

FRÅGA:
Hej! Jag får ibland (väldigt sällan men ändå) som små "finnar" i slidan. De kommer på de yttre blygdläpparna och när jag klämmer de börjar det blöda. Det gör inte ont eller någonting, men är det normalt eller är det någon könssjukdom?
Kitty

SVAR:
Hej Kitty
Det du beskriver låter inte som någon könssjukdom. Det är nog helt enkelt finnar, det är inte ovanligt få det i underlivet. Undvik att klämma på dom, det kan bli infektion, så får du minst besvär.
Hälsningar Maud
060519

FRÅGA:
Hej. Idag fick jag reda på att jag har klamydia och har läst att om man har fått symtomen så kan man inte bli gravid, är det så? Hur länge kan sjukdomen ligga latent? Hur lång tid måste man äta antibiotika? Finns det på något sätt en chans att kolla om man kan bli gravid? Är man anonym i brevet som skickas hem till den/dom personer man har haft samlag med? Tack på förhand/oroliga jag
CA

SVAR:
Hej CA
Det är riktigt att en klamydiainfektion kan påverka förmågan att bli gravid.
Bakterierna kan orsaka en inflammation i äggledarna som innebär att passagen i dem täpps till. Det innebär att inga ägg kan befruktas och växa i livmodern. Alla som får klamydia eller inflammation i äggledarna behöver inte få svårigheter att bli gravida. Man kollar inte detta utan att kvinnan först har försökt att bli gravid.
Behandlingen av infektionen är effektiv med en antibiotikakur på 9 dagar. Medicinen får du kostnadsfritt.
När det gäller brevet till partners som du skriver om, uppges aldrig något namn. Du är garanterad sekretess.
Hälsningar Maud
060509

FRÅGA:
Hej, jag vill bli med barn och min sambo och jag har försökt i 1 år men det har inte hänt något. Jag hade klamydia för 2 år sen. Det upptäcktes när jag fick jag skit ont i magen och uppsökte läkare. Dom sa att jag hade klamydia och jag måste ha blivit smittad tre månader tidigare. Jag fick antibotika men nu undrar jag om jag kan ha blivit steril av det?
/Millan

SVAR:
Hej Millan
Det var ju bra att du fick antibiotika för då är risken betydligt mindre att infektionen skadat dina äggledare. Det är ändå inte särskilt ovanligt att det tar upp mot ett år innan ett par blir gravida.
Försök under några månader till är mitt råd. Händer inget så tycker jag att ni tillsammans beställer en tid på närmaste kvinnoklinik för en gemensam utredning.
Hälsningar Ingela
060430

FRÅGA:
Kan man ha klamydia utan att märka det? Om man har symtptom, hur yttrar sig dom hos kvinna resp man? Hur och var testar man sig, man resp kvinna?
rödstrumpan

SVAR:
Hej rödstrumpan
Ja visst är det så att man kan ha klamydia utan att märka det. Det är faktiskt vanligare att man inte märker av infektionen än att man får symtom.
Hos en kvinna kan klamydiainfektion märkas genom en annorlunda flytning från slidan, kanske rikligare, eventuellt blodblandad ibland med annorlunda lukt. Små blödningar mellan menstruationerna kan vara ett tecken på infektionen likväl som att besvär från urinvägarna kan förekomma som sveda när man kissar. Om infektionen gett upphov till inflammation i äggledare känns det som värk i nedre delen av magen.
Hos en man är det vanligaste symtomet sveda när han kissar och eventuellt en flytning från urinröret. Hos en man kan infektionen ge upphov till inflammation i bitestiklarna och det kan märkas genom allt från lätta ristningar i pungen till värk i testiklarna.
Om man misstänker eller är orolig att ha blivit smittad kan man testa sig kostnadsfritt på barnmorskemottagningar, hälsocentraler eller könsmottagning om man är kvinna. Om man är man kan man gå till hälsocentraler eller speciella mans- eller könsmottagningar.
Är man ungdom (åldersgräns 20-23 år) kan man söka sig till en ungdomsmottagning.
Klamydia tillhör de infektioner där provtagning och behandling styrs av smittskyddslagen. Det innebär att provtagning och behandling är kostnadsfri. Har man infektionen är man skyldig att medverka till att alla man har haft sexuell kontakt med får möjlighet till provtagning. Denna kontaktspårning sker under sekretesskydd. Om man tror eller vet att man har infektionen är man alltså skyldig att ta reda på det genom provtagning för att få behandling och hindra smittspridning.
Hälsningar Maud

FRÅGA:
Kan chlamydia ge upphov till ledbesvär?
rödstrumpan

SVAR:
Hej rödstrumpan
Chlamydia trachomatis är mest känd som den chlamydia som ger upphov till vanligtvis diskreta infektioner i urinröret hos både män och kvinnor eller i livmoder, äggledare hos kvinnor. Den största risken är att sjukdomen passerar obemärkt och förblir obehandlad med risk att ärrbildningar uppstår hos kvinnan och hon får svårigheter senare i livet att bli gravid.
Reaktiv artrit d.v.s. akuta ledbesvär som en reaktion på t.ex. en annan infektion i kroppen är inte helt ovanligt. Vissa magtarmbakterier är rätt välkända som upphov till detta. Men även chlamydia trachomatis anges i litteraturen som en möjlig orsak. I min vardag som gynekolog har jag dock ingen erfarenhet av detta. Det torde också vara svårt att verkligen kunna bevisa detta då ingen riktigt bra provtagning finns. När en reumatolog ställs inför ett fall med akut uppkomna ledbesvär innebär det förmodligen ett gediget detektivarbete för att hitta en sannolik orsak. Behandlingen blir dock densamma avseende ledbesvären. Kan man mot förmodan hitta chlamydia vid en odling från livmodertappen på kvinnan eller i ett urinprov från mannen skall behandling med antibiotika ges då detta är en sjukdom som skall behandlas enligt smittskyddslagen för att undvika ytterligare spridning. Antibiotika har dock ingen effekt mot de uppkomna ledbesvären.
Hälsningar Ingela

FRÅGA:
Hej jag hade klamydia för ett år sen och när jag upptäckte att jag hade klamydia så hade jag skit ont i magen undrar om jag kan blivit steril på grund av det.. hur stor är chansen att jag har blivit det?
MVH Malin

SVAR:
Hej Malin
Det viktigaste är att du upptäckt och fått behandling för din chlamydia infektion. Då är risken rätt liten att du skulle bli steril efter en enstaka infektion. Får man chlamydia många gånger ökar risken förstås. Och om man inte låter undersöka sig (ta chlamydiaprov) i samband med partnerbyte, så finns en risk att man åker på en infektion som inte upptäcks. Infektionen kan då ställa till betydligt mer än om man haft en infektion och fått antibiotikabehandlig.
Så jag tycker du ska vara lugn. Att undersöka äggledare är inget vi gynekologer brukar rekommendera bara "för säkerhets skull" utan är det så att det tar lite tid att bli gravid d.v.s. upp mot ett år, först då finns anledning att göra en sådan undersökning.
Hälsningar Ingela

FRÅGA:
Kan det vara så att jag inte tål kondomer? Eftersom det var av en namnam kondom det uppstod det illa luktande i mitt underliv?? Har aldrig andvänt kondomer förut.
Tamara

SVAR:
Hej Tamara
Jag känner inte till att kondomanvändning skall ge upphov till dålig lukt från underlivet. Dålig lukt från underlivet kan ha olika orsaker, en infektion eller en rubbning i slidans normala bakteriesammansättning. Du bör ta kontakt med en ungdomsmottagning för att få tid hos en barnmorska för att undersöka vad orsaken är i ditt fall.
Hälsningar Maud

FRÅGA:
Finns det någon könssjukdom som luktar illa??? Att det luktar gammalt kvarstående fisk i underlivet?
Tamara

SVAR:
Nej det finns ingen könssjukdom som luktar illa. Däremot kan man ibland drabbas av en störning i slidans bakterieflora som kan lukta väldigt illa, precis som du beskriver. Den kallas bakteriell vaginos och kommer sej av att de sura bakterierna som normalt skall finnas i slidan har "knuffats undan" av en annan typ av bakterier. Går det inte över av sej självt så tycker jag du ska gå till distriktsläkaren eller gynekologen så får du en behandling på några dagar och så är den där lukten borta.
Hälsningar Ingela

FRÅGA:
Är väldigt rädd!! Kanske är det en ny sjukdom eller så men mitt underliv luktar gammal fisk. Det har aldrig luktat på de sättet. Även om jag tvättat den så luktar det. Snälla hjälp!!!
Tamara

SVAR:
Du kan vara lugn, det är ingen farlig sjukdom du fått. Du har fått en störning i bakteriefloran och då kan det lukta precis så där du beskriver. Vi gynekologer kallar tillståndet bakteriell vaginos. Tillsammans med lukten kommer också vanligtvis en ganska tunn riklig flytning. Oftast går detta över av sej självt på några dagar eller någon vecka men ibland måste man behandla med ett antibiotikum i slidan för att din normala bakterieflora ska kunna få chans att växa till som vanligt igen. Så har du haft det ett tag, hör av dej till din distriktsläkare eller gynekolog så får du hjälp.
Hälsningar Ingela

FRÅGA:
Jag är en 16årig tjej som har en fråga. Jag undrar om man kan få finnar i underlivet? Igår upptäckte jag som en liten "knöl" ovanför klitoris, mellan de yttre blygdläpparna. Den ser ut ungefär som en finne, lite röd och gul. Idag när jag var på toa var det som att den hade "gått sönder" och det kom något lite gult, ungefär som med finnar. Är det en finne eller är det jättefarligt?
SVAR:
Ja, man kan ha olika typer av infektioner i hårsäckar, talgkörtlar etc. och de kan se ut precis som en vanlig finne. I ditt fall låter det som den tömt sig på sitt innehåll och då brukar den läka ut inom några dagar. Läker den ut är det inget farligt.
Om du däremot får en knöl som blir allt mer öm och allt större bör du söka gynekolog som då får hjälpa dig så att bölden töms. Likaså om sår i underlivet inte läker alls utan finns kvar i veckor så ska man alltid söka läkare.
Hälsningar Ingela

Tillbaka