Klimakteriet

FRÅGA:
Hej, jag är 46 år och alltid haft regelbunden mens. Nu har först mensen förskjutits två veckor och när den väl kom var det först småblödningar i 10 dagar innan det satte igång ordentligt. Kan detta vara tecken på att jag är på väg in i klimakteriet?
Phu
46 år


SVAR:
Hej Phu
Ja visst kan det vara ett tecken på att du börjar närma dej klimakteriet. Men det kan också dröja många år än innan mensen slutar helt. Det är helt enkelt svårt att sia om detta. Men blir det fortsättningsvis ofta trassel med mensen framöver så kan vi med hjälp av läkemedel reglera mensen så att den kommer mer regelbundet. Hör i så fall av dej till en gynekolog.

Hälsningar Ingela
080728

FRÅGA:
Jag har på grund av ärftlighet i cancer opererat bort båda äggstockarna och livmodern. Jag opererades 12 februari i år. Jag äter progynon 1mg 1 gång om dagen. Nu har min sexlust helt försvunnit och jag är torr i slemhinnorna i underlivet. Vaknar ofta av att det kliar som svamp. Kan jag göra något åt mina besvär?
Annastina
40 år

SVAR:
Hej Annastina
Det finns receptfritt östrogen att använda i slidan som enbart påverkar slemhinnan. Prova det! Det kan göra underverk för sexlusten. Det receptfria preparatet är lite kladdigt så om du tycker själva preparatet är bra effektmässigt så kan du be din gynekolog skriva ut något som heter Vagifem. Precis samma innehåll men inte alls kladdigt.
Hälsningar Ingela
080507

FRÅGA:
Jag har ofta nattsvettningar och måste ibland byta nattlinne flera gånger om natten. Tidigare hade jag kraftiga blodvallningar på dagarna. Nu har de blivit färre men då och då hettar det i kroppen. Jag har besvär av torra slemhinnor i underlivet och i ögonen. Jag har varit på bentäthetsmätning. Värdet på ryggkotorna ligger mellan -1 och -2. Värdet på höftbenet mellan 0 och -0,9. Jag har tagit Novofem i 3 månader. Min läkare har informerat mig om två andra läkemedel som också kan vara lämpliga, Livial och Evista. Jag har läst om läkemedlen men kan inte riktigt avgöra vilket som vore det bästa i dagsläget. Jag skulle därför vilja veta följande 1) Vilka av de tre läkemedlen bygger upp skelettet och vilka förhindrar bara fortsatt benurkalkning? 2) Ska jag fortsätta med Novofem och om några år gå över till ett annat av läkemedlen eller tvärt om? 3) Hur länge kan man ta respektive läkemedel utan risk ? 4) Kan något av läkemedlen kombineras med lokalbehandling i underlivet? 5) Är det skadligt att äta mycket kalk? Jag dricket nu mer mjölk och tar extra kalktillskott.
Villrådig
54 år

SVAR:
Hej Villrådig
Novofem fungerar bra mot klimakteriebesvär i den första delen av klimakterieperioden då blödningarna inte tagit slut helt. När det gått ett par år kan det vara bra att byta till ett preparat som gör att man slipper blöda. Då är tex Livial ett alternativ. Livial och Novofem är traditionella östrogenpreparat som förebygger vidare urkalkning av skelettet. De påverkar också svettningar och vallningar och de bygger också upp slemhinnan i underlivet till viss del. Novofem innehåller 1mg östrogen och ibland brukar jag därför lägga till Vagifem som är ett preparat som används direkt i slidan för just de besvären. Använder du Livial så brukar man inte behöva något extra för slidan. Ett skelett som skall byggas upp behöver andra typer av läkemedel tex Fosamax etc Detta sköts av distriktsläkare och medicinare i första hand och inte av gynekologer. Evista är ett preparat som bara verkar på de östrogenreceptorer som sitter på ben och är därför tänkt som ett val om man inte behöver ta hand om de traditionella klimakteriebesvären såsom svettningar och vallningar.
Det är alltid en risk att utsätta brösten för långvarig hormonpåverkan efter klimakteriet men har man mycket besvär så måste man ibland göra så ändå. Men att använda lågdoserade preparat som tex Novofem och Indivina är åtminstone att hålla sej så lågt som möjligt.
Kalkrik kost är bra om man vill förebygga urkalkning.
Hälsningar Ingela
080221

FRÅGA:
Hej! Jag är 37 år och har fått reda på att jag har kommit in i klimakteriet. För detta har jag fått Novofem utskrivet. Igår gjorde jag ett ägglossningstest, och döm om min förvåning när det testade positivt! Har jag ägglossning, eller är det medicinen som ger det positiva testet?
Rubinio
37 år

SVAR:
Hej Rubinio
Ja det låter ju onekligen som om du haft en ägglossning. Tabletterna kan inte i sej ge detta resultat. Du får nog ta ett snack med din gynekolog. Uppenbarligen har du en viss tveksamhet själv till uppgiften om att du skulle vara i klimakteriet eftersom du kollat ägglossningstest. Och jag kan ju bara ge dej rätt i det. Således är du inte definitivt inne i klimakteriet.
Hälsningar Ingela
080204

FRÅGA:
Klimakteriebesvär. Jag svettas dygnet runt och det är värst på nätterna. Jag har också hjärtklappning och darrningar. Har fått östrogentillskott på 1 mg men det hjälper inte. Är det klimakteriebesvär eller är det något annat. Jag håller på att bli tokig av detta.
Inga
51 år

SVAR:
Hej Inga
Om du inte har märkt någon som helst förbättring på 1mg så ska man nog fundera på om du kanske inte har någon annan (eller ytterligare en) åkomma. Det jag tänker på t.ex. är förändringar vi kan få i sköldkörteln. En överproduktion där kan ge hjärtklappning, darrningar och svettningar. Gå tillbaka till din gynekolog så brukar det inte vara svårt att få ett sådant blodprov kontrollerat. Och känner sej din gynekolog sej övertygad om at det är klimakteriebesvär du lider av så går det ju att öka din medicinering till 2mg och samtidigt öka tiden du motionerar varje dag.
Hälsningar Ingela
071226

FRÅGA:
Hej! Jag har kanske en knäpp fråga, men jag ställer den ändå. Jag har opererat bort ena äggstocken (livmoder och äggstock nr 2 är kvar). Godartad cysta.
Hur påverkar ägglossningen med bara en äggstock mitt liv?
Kommer jag att hamna i klimaktieriet snabbare? Kroppen är väl förprogrammerad för ett visst antal ägg? Kommer den kvarstående äggstocken att få producera dubbelt nu ett tag eller hur påverkar det utförda ingreppet framtiden beträffande detta?
Camparin
44 år

SVAR:
Hej Camparin
Den andra äggstocken tar över hela jobbet och kommer på så sätt göra av med lite fler ägg. Men det finns en enorm mängd ägg så vi gör inte av med en bråkdel ens. Du kommer komma in i klimakteriet ungefär som det ”var tänkt”. I praktiken märker du ingen skillnad. Å andra sidan kan du ju heller aldrig få facit om hur det skulle blivit om du hade haft båda kvar.
Hälsningar Ingela
071030

FRÅGA:
Hei. Jag heter Sonja och er 46 år. Jag har under det sista halva året haft problem med större blödningar, både oftare och lengre, upp mot 10 dagar. I april gikk jag til min läkare i Norge, och han undersökte mej och skickade mej vidare til ultraljud. Der fikk jag en diagnos der det stod: Uterus er noe forstørret. Har sannsynlig en knute på ca 4 1/2 cm. Funn forenlig med myomatøs forstørrning uterus. Jag vet inte helt vad detta betyder och oroade mej inte så mycket för denna beskjed. Men nu i sommras har mina besvär blitt sämre. Nu har jag blödt i 3 veckor. Det har stoppat upp non dag inn i mellan, men börjar sen på igjen. Jag har hela tiden en känsla av at menstrasjoene kommer, så som lite krämpor i megen, och den ömma känslan i brösten som brukar komma presis innan menstrasjonen börjar. Vad kan det her bero på, och fins det nonting jag kan göra for at blödningarne skal stoppa. Hoppas du kan komma med nogra råd til mej.
112snusa
46 år

SVAR:
Hej 112snusa
Det du beskriver är inte ovanligt i klimakteriet. Blödningarna kan bli både större och längre och har man otur blir menscykeln också kortare. I ditt fall vet vi ju att du har muskelknutor (=myom) i livmodern. Detta är godartade förändringar men de kan störa cirkulationen i livmoder på olika sätt beroende på hur de sitter och därför blir blödningarna kraftigare. Om det går så skulle jag föreslå att du låter sätta in en hormonspiral (Levonova) som många gånger minskar blödningarna även om man har muskelknutor. Det är ofta ett mycket bra alternativ. Är detta inte en väg för dej så kan du pröva med Cyklokapron eller Cyklo-F som minskar blödningarna. Du tar dessa tabletter enbart under de dagar du blöder som mest. Blöder du så kraftigt att du ständigt sjunker i blodvärde måsta man ibland operera och då finns flera metoder. T.ex. kan man minska livmoderslemhinnan genom att bränna eller värma bort slemhinna. Jag tycker du går tillbaka till din gynekolog och diskuterar igenom detta så du får ordentlig hjälp.
Hälsningar Ingela
071002

FRÅGA:
Hej jag är en kvinna på 55 som under ett års tid haft vallningar på natten. Under natten vaknar jag av starka smärtor kring diafragman i cirka 1 minut. Därefter kommer en vallning. Detta sker 3 till 4 ggr per natt. Har under klimakterieperioden haft blödningar, men inte nu längre. Får inte äta östrogen efter som jag haft en lindrig stroke och äter Plavix. Jag har aldrig känning av magproblemet under dagtid.
Lillan
55 år

SVAR:
Hej Lillan
Jag känner inte till detta med magvärk kopplat till svettningar som ett klimakteriesymtom. Jag tycker i första hand du skall kolla upp det hos din distriktsläkare. Skall du prova något mot dina svettningar föreslår jag akupunktur.
Hälsningar Ingela
070817

FRÅGA:
Jag är 47 år och hade sista mens 21/5. I juni hade jag som vanligt mensvärk en vecka före utsatt tid men den har fortfarande inte kommit. Jag har inga klimakteriebesvär. Har gjort ett klimakterietest och graviditetstest hemma men de visade negativt. Vad kan detta vara?
eva
47 år

SVAR:
Hej eva
Du är på väg in i klimakteriet. Du kommer kunna känna mensvärk utan att få mensvärk eftersom hormonerna finns i kroppen ännu fast i lite lägre mängd. Rätt vad det är får du en blödning men det kan också vara så att den faktiskt inte dyker upp mera. De lägre hormonmängderna gör att mensen inte fungerar som den gjort förr men det är inget onormalt i det du beskriver. Skönt att du slipper klimakteriebesvären med svettningar och vallningar!
Hälsningar Ingela
070718

FRÅGA:
Hejsan!
Jag är en 30-årig mamma som precis har fått reda på att jag har kommit i klimakteriet. Kan det verkligen stämma? Jag är ju bara 30 år. Jag har haft p-spruta i några år och slutade med den 2003. Jag har fått några blödningar då och då. Jag har sökt flera gånger för det men har bara fått höra att allt är normalt. Var på gynkontroll i okt-06 och fick Trindiol 28 vilket ledde till mens. Slutade själv med det efter 2 mån för att se ifall mensen kom själv vilket den ej gjorde. 21/3 -07 var jag på ny kontroll och tog prover och då sade läkaren att det visade på tidigt klimakterium men visste ej varför. Borde man inte ha lagt märke till att något var fel i julas? Kan man fattas annat som nästan har samma symton som klimakteriet som man förväxlar det med? Jag hade planerat att bli gravid igen men det kan jag väl inte nu eller? Ingen i min familj har mist sin mens så tidigt. Jag är den första. Kan man testa med p-piller igen för att få i gång mensen?
virrig patient
30 år

SVAR:
Hej virrig patient
Det är inte så vanligt att komma in i klimakteriet redan som 30åring men det förekommer. Man kan inte alltid veta varför det blir så. Om äggstockarna vid en ultraljudsundersökning är väldigt små, nästan svåra att ens hitta och ett blodprov som heter FSH är väldigt högt då kan man ganska säkert sluta sej till att du kommit in i klimakteriet. FSH är det styrhormon som skickar signaler till äggstockarna. Om inte äggstockarna kan fungera då skickar hypofysen ut mer och mer FSH för att signalera till äggstockarna att komma igång men de har då ingen möjlighet att svara upp på den signalen.
Om man samtidigt har en underfunktion i sin sköldkörtel kan mensen upphöra under långa perioder så det brukar ingå i en utredning av mensbortfall och misstanke om förtida klimakterium. Men är det de facto så, att du befinner dej i klimakteriet, då finns ingen möjlighet för dej att bli gravid igen annat än med äggdonation. Men försök få ett samtal med din gynekolog igen och red ut vilken utredning som faktiskt redan är gjord.
Hälsningar Ingela
070603

FRÅGA:
Hej! Min rikliga mens har helt plötsligt minskat från 12 dagar till 3 dagar. Min doktor vill inte ta cytolog prov. Är jag i klimateriet?
orolig
47 år

SVAR:
Hej orolig
Du är 47 år och närmar dej förstås klimakteriet. Att mensen plötsligt minskar är förväntat och inget du behöver oroa dej för. Att inte din läkare tog ett cytologprov är sannolikt för att han eller hon inte var misstänksam om att det skulle finnas en sjuklig förändring på livmpdertappen. Har du dessutom gått på dina kallade hälsokontroller tidigare och kanske aldrig haft någon cellförändring? I så fall tyckte nog din gynekolog, med fog, att det inte var nödvändigt att ta ett nytt cellprov vi detta besök.
Hälsningar Ingela
070517

FRÅGA:
Hej.
Jag har alltid haft en regelbunden mens. Nu har jag inte haft menstruation sedan början av februari. Jag hade ett oskyddat samlag för två veckor sedan och tog då ett "dagen efter" piller utan någon som helst effekt. D.v.s ingen blödning eller liknande. Vad betyder detta? Har jag inte någon äggproduktion längre? Har jag kommit i klimakteriet?
Fundersam ssk.
43 år

SVAR:
Hej Fundersam ssk
Det kan jag inte svara på så här men det är klart att man kan komma in i klimakteriet i din ålder. Det händer.
Uteslut graviditet först i vilket fall som helst.
Andra gånger när mensen kan försvinna är vid viktförändringar eller av stress (pressad livssituation eller liknande) och då bör den dyka upp igen när allt normaliseras. Vill du ha ett mer specifikt svar bör du gå till en gynekolog och bli undersökt.
Hälsningar Ingela
070516

FRÅGA:
Hur går ett östrogenprov till?
favodor
52 år

SVAR:
Hej favodor
Ett östrogenprov är i regel ett vanligt blodprov som tas i armvecket.
Hälsningar Ingela
070506

FRÅGA:
Hej! Läste just en fråga i en tiding från en kvinna som hade hört att apoteket sålde ett test för att få svar på om man är i klimakteriet hon fick dock inget svar på frågan. Själv har jag ett diskbråck och har fått frågan om jag svettas mycket, undrar nu om det beror på bråcket eller klimakteriebesvär.
Gräddnos
48 år

SVAR:
Hej Gräddnos
Jag känner inte till om det finns något sådant klimakterietest på apoteket. Av ett diskbråck tror jag (diksbråck är inte mitt huvudområde som sagt)inte att man brukar svettas något nämnvärt om man inte har väldigt ont då man kan kallsvettas eller om man äter något värkmedicin som ger den effekten t.ex. alvedon och liknande.
Hälsningar Ingela
070506

FRÅGA:
Mina svettningar och attacker av intensiv kyla fortsätter trots åldern. Jag har använt östrogen i tio år och försökt att trappa ner under lång period och sen övergått till Remifemin. Hjälper inte. Ska jag börja igen med östrogen?
koppra
62 år

SVAR:
Hej koppra
När man kommit förbi klimakteriet med ett antal år brukar man inte rekommendera östrogen. Risken för bröstcancer anses öka. Det man kan fundera på när man passerat upp över 60 år är om det verkligen är klimakteriebesvär du lider av. Mår sköldkörteln bra till exempel? Om man nu kommer fram till att det fortfarande är klimakteriebesvär som besvärar dej så skulle jag föreslå dej att prova akupunktur. Fungerar inte för alla men kan lindra en hel del. Motion är något som definitivt bidrar till att minska klimakteriebesvär. Promenader minst 30 minuter dagligen är tipset. Att börja med östrogen igen skulle jag inte rekommendera.
Hälsningar Ingela
070410

FRÅGA:
Är trötthet kopplat till klimakteriebesvär. Om det är det finns det väl hopp om att den stora tröttheten ska försvinna.
När tröttheten kom till mig
51 år

SVAR:
Hej När tröttheten kom till mig
Trötthet är ju ett mycket ospecifikt symtom och kan hänga ihop med extremt många sjukdomar och tillstånd. Visst upplever många kvinnor en stor trötthet under första åren i klimakteriet. Ofta är det då kopplat till nattliga svettningar och därmed försämrad sömn. Men åren runt klimakteriedebuten är i många avseende en jobbig period för många rent mänskligt, vilket gör att man helt enkelt blir tröttare. Föräldrar blir gamla och sjuka, barnen flyttar hemifrån, relationen till partnern måste omvärderas, kroppen blir äldre m.m. Tiden kan vara omvälvande. Men hur det nu än är så brukar det för många kvinnor ändå bli betydligt bättre efter ett par år. Man hittar sin nya rytm och då upplever de flesta sej inte lika trötta längre.
Hälsningar Ingela
070410

FRÅGA:
Vid en allmän grundlig hälsoundersökning var mitt S-FSH 7. Vad betyder det? Är jag "på gång" in i klimakteriet? Jag vet bara att detta prov har koppling till klimakteriet -visst är det så? Jag är en snart 50-årig kvinna utan några som helst tecken på att ha kommit in i klimakteriet. Jag är steriliserad med ett enkelt "titthål" vid naveln. Mår rent allmänt toppen. Det skulle dock vara intressant att få höra vad ni säger om mitt FSH-värde. Skulle kännas bra att vara "förberedd" på klimakteriet..
Cesar

SVAR:
Hej Cesar
FSH är det hormon som från hypofysen styr våra äggstockar och dess hormonproduktion. När man kommer in i klimakteriet får man en kraftig stegring av FSH eftersom äggstockarna inte kan svara upp mot signalerna från hypofysen. Ett värde på 7 är normalt och talar om att du inte kommit in i klimakteriet än. Det säger dock ingenting om när du kommer in i klimaketeriet. Det kan vara om några månader men precis lika gärna om ett par år.
Hälsningar Ingela
070313

FRÅGA:
Har tagit bort båda äggstockarna (2004) och båda brösten (2005) på grund av ärftlig cancerrisk. Livmodern borta sedan 1998 av andra skäl (kraftigt myom). Står på Progynon 1 mg sedan äggstockarna försvann, och laborerar själv med doseringen sedan ett år: tar en tablett varannan dag i stället för rekommenderade 1 tabl/dag. Är det OK? Kan jag sluta helt med Progynon? Ska jag i så fall "plana ut" ännu mer till exempel med 1 tablett var tredje dag eller är det meningslöst? Man måste väl anta att jag är genom klimakteriet vid det här laget och egentligen inte behöver östrogentillskott. Eller? Jag är 52 år, har två vuxna barn och inga påtagliga klassiska klimakteriebesvär.
Pillerskeptiker

SVAR:
Hej Pillerskeptiker
Din fråga är egentligen om man skall trappa ut en östrogenbehandling eller om man kan sätta ut den direkt. Du är 52 år så det går alldeles utmärkt att avsluta östrogenbehandlingen. Hur man avslutar är egentligen en smaksak. Antigen slutar man direkt eller så trappar man ut precis som du beskriver.
Hälsningar Ingela
070305

FRÅGA:
Jag är en kvinna som fyller 50 år i sommar. Har haft hormonspiral i flera år och har därför inte haft mens på minst 6 år. Hur ska jag veta om jag har kommit in i klimakteriet eller inte? Jag har inte märkt några besvär som jag kan förknippa med övergångsåldern. Nyligen var jag på en cellprovstagning och fick veta att mina slemhinnor är blodfyllda, vilket skulle innebära att jag inte är i klimakteriet ännu!? Jag läste att hormonspiralen inte påverkar klimakteriebesvär, men har hört motsatsen från annat håll. Vad gäller? Kan jag behålla spiralen efter de normala 5-åren för att vara skyddad ytterligare en tid. Räknar med att risken för graviditet är låg så att en låg tillförsel av hormoner skulle räcka för att undvika graviditet.
Ludda57

SVAR:
Hej Ludda57
Det stämmer bra. Du kan behålla spiralen trots att det gått mer än fem år. Det räcker som preventivmedel om man är osäker.
Det är mycket svårt att veta om man faktiskt kommit in i klimakteriet om man har en Levonova. Blodprov kan ibland ge vägledning men det är inte alltid man kan vara säker ändå.
Levonova har ingen som helst effekt på klimakteriebesvär. Hur slemhinnorna i slidan ser ut säger egentligen inte heller så mycket om huruvida man kommit in i klimkateriet eller ej. Det är väldigt individuellt om och när slemhinnorna börjar bli lite torrare.
Hälsningar Ingela
070205

FRÅGA:
Jag är 49 år och äter för närvarande Trionetta. Min barnmorska säger att om jag fortsätter äta dessa p-piller även efter 50 års ålder kommer jag ej att drabbas av klimakteriebesvär. Hur länge kan man äta p-piller? Är det lämpligt att bara fortsätta? Och hur vet man att man är i klimakteriet om man tar p-piller, och inte får några klimakteribesvär?
Undrande

SVAR:
Hej Undrande
Det finns ingen som helst anledning att äta p-piller när man kommit in i klimakteriet. Dock är det ju förstås inte helt lätt att veta när man kommer in klimakteriet precis som du säger.
Jag föreslår att du slutar med dina preventivmedel och tar reda på om du fortfarande har någon menstruation. Skydda dej med t.ex. kondom om du vill vara absolut säker. Kommer ingen mens på några månader så kan du med rätt stor säkerhet säga att du är i klimakteriet. Får du blödningar, ja då måste du ta dej en funderare på ett eventuellt preventivmedel för de närmast kommande åren. Det går bra att använda p-piller några år till men egentligen räcker det alldeles utmärkt med ett mini-piller eller varför inte en hormonspiral.
Får du klimakteriebesvär då är det andra åtgärder som skall vidtas i första hand och behövs läkemedel så är det andra preparat som förordas. Se vidare under klimakteriebesvär.
Hälsningar Ingela
061230

FRÅGA:
Hej!
Sedan cirka 1 år tillbaka har min syn påverkats mera och mera i den meningen att jag har fått mycket torra ögon. Jag har varit hos flera ögonläkare och den sista sa att jag troligen har en hormonrubbning som tyder på att klimakteriet kan vara igång. Jag har även tagit blodprov för att se om sköldkörteln är påverkad. Det visade dock att allt var ok. Nu är jag desperat eftersom jag kan knappt hålla ögonen öppna. Jag blinkar och kisar och har svårt att se. Är även ljuskänslig. Inget besvärande kliande. Ögonundersökningarna visar om och om igen att inget är fel utom att jag har mycket torra ögon.
Hur gör man en hormonspegling. Hur och med vilka hormoner kan man hjälpa mina ögon? Jag har en Levonova spiral och undrar även om den bör tas ut.
Påverkar den mina ögons slemhinnor negativt?
Hälsningar
Blindormen

SVAR:
Hej Blindormen
Vissa kvinnor beskriver att deras ögon känns torra sen de kom in i klimakteriet. Men då är det inte så kraftiga besvär såsom du beskriver. Torra ögon beroende på klimakterierbesvär kan ibland upplevas bättre med östrogen men inte alltid. Det finns dock en typ av reumatisk åkomma som har en besvärande torrhet i ögon som ett väldigt påtagligt symtom. Den sjukdom jag tänker på är Sjögrens syndrom och är ofta också förenat med väldigt torra slemhinnor i underlivet. Jag föreslår att du tar upp en sådan diskussion i första hand med din distriktsläkare som säkert har en hel del kunskap om den här typen av sjukdomar.
Levonovaspiralen tror jag inte alls kan påverka detta.
Hälsningar Ingela
061024

FRÅGA:
HEJ
Jag är 50år som inte haft mens sen januari 2004. Jag gjorde en gynundersökning januari 2005 och läkaren sa att jag inte kunde få fler barn. Jag har två barn 21 och 19år. Vi, min man och jag, har alltid använt kondom. Nu vill han inte använda det mer. Kan jag bli gravid om vi slutar med kondom?
Hoppas få läsa svar snart. Tack så mycket.
TWITY

SVAR:
Hej TWITY
Har du inte haft mens på två år så kan du lugnt släppa kondomen. Du kan inte längre bli gravid. Du har kommit in i klimakteriet.
Hälsningar Ingela
061018

FRÅGA:
Är det möjligt att klimakteriet har startat?
Är 47 år, har svettningar, svallningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter, ont i muskler och ständig huvudvärk. Ja, de flesta symptom stämmer MEN, mensen fungerar så regelbundet att man kan ställa klockan efter den. Detta har pågått i cirka 7 månader nu. Är detta vanligt, kan det vara något annat?
M.V.H
Snigel

SVAR:
Hej Snigel
Det kan mycket väl vara så att du är på väg in i klimakteriet men att mensen inte riktigt har "hunnit sluta" än. Det är väldigt olika hur detta fungerar för olika kvinnor. Rätt som det är kan mensen bara försvinna. Läs gärna vidare under kapitlet Klimakteriebesvär hur du bäst kan hjälpa dej själv. Men det kan vara klokt också att fundera på andra åkommor och det som ligger närmast till hands är sköldkörtelfunktionssjukdomar. Detta är lätt att kolla med ett blodprov och görs på varje vårdcentral.
Hälsningar Ingela
060926

FRÅGA:
Jag har lite knottrig hud precis på yttersidan av inre blygdläppen strax under klitoris. Det känns knottrigt eller torrt och ser ut som lite ärrbildning. Det har ej varit där tidigare. Jag kände det för cirka 6 månader sedan men det försvinner inte. Det syns inte lika väl som det känns, men det verka ändå vara någon förändring i slemhinnan. Kan det vara något farligt eller hör det till min ålder?
"alltid är det något"

SVAR:
Hej
Om det varit oförändrat under sex månader torde det inte vara något farligt. Slemhinnan förändras förstås med åldern och om den nu börjat bli tunnare så kanske också knottrarna därför blivit tydligare. Visa detta för din gynekolog eller barnmorska t.ex. vid nästa hälsokontroll.
Hälsningar Ingela
060921

FRÅGA:
Hej, jag är 38 år och är sedan ett par år tillbaks i klimakteriet, alltså i ett för tidigt klimakterium. Får hormonbehandling av gynekolog. Tyvärr känns det som det är omöjligt att hitta gynekolog med specialitet på för tidigt klimakterium. Hade varit skönt att tala med specialist om vad som händer med min kropp, kommer tex livskvaliteten att påverkas på sikt. Vet ni om det finns gynekologmottagning i Sverige med för tidigt klimakterium som specialitet? Vet ni om det finns stödförening för drabbade?
Nina

SVAR:
Hej Nina
Någon gynekolog som har förtida klimakterium som specialintresse finns nog (men var vet inte jag) men de flesta av oss tycker oss nog tämligen kompetenta och är intresserade av detta tillstånd eftersom vi stöter på det lite då och då. Det är inte ett superovanligt tillstånd! Riktigt ovanligt blir det först när man hamnar i klimakteriet i riktigt unga år.
Om jag ska våga mej på att svara på din fråga huruvida din livskvalitet kommer att påverkas av att du gått in i klimakteriet som 38-åring så är det väl egentligen fullständigt individuellt. Att du nu får behandling med östrogen är för att ditt skelett inte skall urkalkas och tanken är säkert att du skall fortsätta med det fram till du närmar dej 50-års åldern. När du sen slutar med östrogenet kan du få en del klimakteriesymtom såsom svettningar, sömnsvårigheter men det kan också vara så att det alla besvär helt uteblir. Långsiktigt är det egentligen väldigt lite som skall skilja dej från andra kvinnor som gått in i klimakteriet betydligt senare. Läs gärna vidare under klimakteriet.
Någon stödförening har jag inte hört talas om tyvärr.
Hälsningar Ingela
060803

FRÅGA:
Hej! Jag fyllde 50 i jan och min mens har alltid varit regelbunden, men nu har jag haft blodig/mörk flytning i 14 dgr, flytningen började vid tiden för mens. Är det normalt??
Vänliga hälsningar
Orolig i onödan?

SVAR:
Hej orolig
Ja det är väldigt vanligt med blödningstrassel i din ålder eftersom inte ägglossningen fungerar lika bra längre. Hormonerna utsöndras inte riktigt när de ska och blödningarna "stängs inte av" i rätt tid längre. Enstaka händelser är inget att bekymra sig över men trasslar det varje månad med långa blödningar etc. så är det dags att träffa en gynekolog så du kan få hjälp att reglera dessa. Detta inte för att det är viktigt medicinsk utan för att du ska slippa besvär!
Hälsningar Ingela
060706

FRÅGA:
Kommer man tidigare in i klimakteriet när man bara har en äggstock?
mamma

SVAR:
Hej mamma
Vanligtvis klarar man sig alldeles utmärkt på en äggstock och har tillräcklig hormonproduktion fram till klimakteriet. I praktiken märker man ingen större skillnad om man kommer in i klimakteriet tidigare eller ej. Sen är det ju så att du vet heller inte när du skulle kommit in i klimakteriet om du haft båda äggstockarna kvar, eller hur?
Hälsningar Ingela
060611

FRÅGA:
Hej, Jag är lite över 50, men mens o så fungerar. Däremot har jag blivit väldigt trång i underlivet. Partnern tycker det är svårt att komma in i mig även om jag blir våt. Vad kan jag göra? Hjälper östrogencremen??
Bästa hälsningar undrande
knubbis53

SVAR:
Hej
Först låter det som en vanlig gynundersökning (hos gynekolog eller barnmorska) vore på sin plats för att se att allt ser normalt ut, d.v.s. att det inte finns något i vägen som gör det hela trångt.
Det vanligaste är att trånghetskänsla ändå beror på en förändring i slemhinnorna. De börjar bli lite torra och allt upplevs lite strävt. Då kan östrogensalva hjälpa till. Men även vanligt glidmedel som finns på apoteket kan kanske vara till hjälp? Några östrogenprodukter finns receptfria på apoteket medan andra kräver recept. Så passa på att prata med din gynekolog eller barnmorska om det också.
Hälsningar Ingela
060601

FRÅGA:
Östrogen: Jag började med gulkroppshormon -94 och prövade sedan olika sorters östrogen. Ca -99 övergick jag till Livial, som fungerade mycket bra. P.g.a. rädsla för cancer slutade jag i dec.05. Jag har nu fått svårt att sova och får värmevallningar, speciellt på natten. Jag har bl.a. psoriasisartrit och tycker att jag får mera ont och stelhet i musklerna nu. Vad råder ni mig till?
Ella, 62 år

SVAR:
Hej Ella
När man är 62 år brukar nog de flesta gynekologer idag tycka att du beslutat dig för det rätta, nämligen att avstå östrogen/gestagen medicinering. Sen är det en del med ledsjukdomar som precis som du noterat en försämring i sina leder.
Som hjälp mot dina besvär får man då istället försöka med andra saker i första hand. Motion har visat sig ha effekt mot svettningarna. 30 minuters promenad (eller nåt annat som passar dig bättre) varje dag helst, kan ge god symtomlindring. Akupunktur fungerar också för en hel del kvinnor, så det kan vara värt ett försök. Ofta krävs flera gångers behandling innan man får effekt.
I regel är ändå besvären som uppkommer i din ålder vid utsättning av östrogenpreparat övergående. De brukar oftast vara helt borta 3-6 månader efter det att man slutat med medicinen. Så motion och akupunktur kan förhoppningsvis ge dig symtomlindring under den tiden.
Fungerar inte detta, ta en diskussion med din gynekolog.
Hälsningar Ingela
060522

FRÅGA:
Hej
Jag hade min sista mens för ca 2 år sedan och fick för 14 dagar sedan en vanlig mens, kanske ngt mindre i mängd, men med samma ömma bröst och mensvärk andra och tredje dagen. För övrigt inga problem varken före eller efter denna mens.
eneri

SVAR:
Hej
Sannolikt är det ingen fara på taket men jag tycker ändå att du ska låta undersöka dig hos gynekolog. Då görs en ultraljudsundersökning så att man vet säkert att allt är normalt. Och behövs det så är det lätt gjort att ta prov på slemhinnan i livmodern.
Hälsningar Ingela
060519

FRÅGA:
Min mens har upphört tvärt (alt hoppat över en månad). Har varit mkt regelbunden men vet givetvis att jag kan vara inne i tidigt klimakterium. Är steriliserad sedan några år och oroar mig för utomkved. Har viss magvärk men ej i underlivet. Ger en utomkvedsgraviditet utslag i gravtest?
Kvinna i Väst

SVAR:
Hej
Att mensen plötsligt blir oregelbunden eller helt enkelt bara slutar är inte ovanligt i din ålder. Det är dessutom alldeles normalt i åren runt de 50 och jag skulle inte beteckna det som förtida.
Alla graviditeter ger utslag i ett gravtest, även utomkvedshavandeskap.
Hälsningar Ingela
060515

FRÅGA:
Jag satte in en hormonspiral för tre år sedan. Jag tror att den skall vara kvar i fem år. Mina vallningsbesvär har blivit nästan bra. Hur blir det när jag tar ut spiralen? Återkommer vallningarna? Är det hälsosamt med denna form av klimakteriebesvärsbehandling eller finns det bättre? Jag provade tabletter i ett år innan men de gav ingen större effekt.
Majsan 57 år

SVAR:
Hej Majsan
Hormonspiralen har ingen som helst effekt på klimakteriebesvär. Den förhindrar ägglossning och bidrar därför ofta till att mensen försvinner. Men det kan vara så att du passerat in i klimakteriet nu och att din mens verkligen är borta även om du tar ut spiralen. Och då tror inte jag att du får tillbaka svettningarna. Vallningsbesvären du tidigare kände av är sannolikt det enda besvär du fått av klimakteriet. Så ta du ut spiralen med gott mod.
Hälsningar Ingela
060422

FRÅGA:
Har besvärande svettningar nattetid, äter östrogen men har en syster (62 år) och faster (65) som avlidit i bröstcancer. Finns risk för ärftlig cancer för mig?
Siwan

SVAR:
Hej Siwan
Detta är förstås ett dilemma. Du har svettningar som du behöver hjälp med men som du skriver så har du en viss ärftlighet för cancer. Det viktigaste för dig är förstås att gå på mammografikontrollerna när du blir kallad och också försöka självundersöka brösten regelbundet.
Motion har en visad effekt på klimakteriebesvär. Ibland kan lindring ges med akupunktur. Det finns också andra läkemedel som man kan prova som till viss del påverkar svettningarna. För visst är det så att det är klokt att om möjligt undvika östrogen.
Ser du och din gynekolog ingen annan utväg så bör ni välja ett lågdoserat preparat och försöka begränsa behandlingstiden till några få år.
Hälsningar Ingela
060415

FRÅGA:
Jag är 58 årig kvinna. Har använt Trisekvens under många år. Jag trivs utmärkt med den här medicinen och vill absolut inte byta till något annat preparat. Har provat Livial, Kliogest, Novofem. Vilka har gjort mig alldeles galen, sömnlöshet, gråtatacker, humörsvängningar, depression, osv.
Min fråga är: Får jag äta Trisekvens så länge jag lever, eftersom jag mår som en prinsessa av Trisekvens? Är aktiv, idrottar mycket, bra och lagom sexlust, kelsjuk, sover som en stock, är så ungdomlig av mig, nästan inga rynkor, folk tror att jag är 30 år. Snälla läkare säg att jag inte behöver byta till en annan sort!
Evig unghet

SVAR:
Hej
Trivs du bra med ett preparat så behöver du förstås inte byta. Som gynekolog är jag dock skyldig att upplysa om riskerna med långtidsanvändning av denna typ av läkemedel. Som du säkert läst och hört så ökar bröstcancerrisken en hel del efter 5-10 års behandling.
För vissa kvinnor är det förenat med en hel del besvär i samband med utsättandet av t.ex. Trisekvens. De besvären kan pågå under några månader och klingar sen sakta av. Behöver man hjälp för att stå ut med dessa besvär kan motion vara en hjälp. Det kapar de värsta topparna av symtom och ger också en känsla av välbefinnande. Akupunktur tycker en del kvinnor fungerar bra. Men jag tycker du ska diskutera detta vidare med den läkare som förskriver preparatet åt dig.
Hälsningar Ingela
060415

FRÅGA:
Hur länge ska mensen ha varit borta för att jag ska känna mej säker på att inte bli gravid?
k.s.

SVAR:
Hej k.s.
Att bli gravid vid 53 års ålder är förstås mycket mycket ovanligt men så länge man har mens så finns förstås en viss risk. Man brukar säga att man är inne i klimakteriet när mensen varit borta i ett år. Så efter det kan du känna dig tämligen tvärsäker.
Hälsningar Ingela
060412

Tillbaka

ANNONSER