Framfall

FRÅGA:
Vaginaltoppsframfall, hur åtgärdas det? Det är lite bråttom. Ska jag gå till en gynekolog?
IJJ
64 år

SVAR:
Hej IJJ
Vaginaltoppsframfall är en speciell sorts framfall. Det betyder att när livmodern är bortopererad och översta delen av slidan (vaginaltoppen) börjar glida ut, så har man ett framfall av just vaginaltoppen. Det finns flera sätt att operera detta på. Några läkare öppnar i ett buksnitt och går in och fäster toppen av slidan med starka band mot ligament i närheten av korsbenet. Själv använder jag helst ett nät som jag sätter fast via slidan in mot några starka ligament i bäckenet. Inget sår uppe på magen alltså. Men den läkare som skall operera måste själv avgöra på vilket sätt han/hon skall operera utifrån den individuella förutsättningen hos just den kvinnan.
Så mitt svar blir således att självklart skall du gå till en gynekolog så du får besked om vad som är lämpligt i ditt fall.
Hälsningar Ingela
080615

FRÅGA:
Hej! Jag undrar om det är ett lättare framfall som jag fått. Efter min förlossning för 3 år sedan har jag haft en svullnad i underlivet, men vid vanliga undersökningar har inget nämnt att det varit framfall. Men för ca 1 mån sedan hoppade jag hopprep och då var det som om att något sköt ner i slidöppningen och höll på att "falla ut", nu känns det ungefär som när en tampong sitter för långt ner, när man ej fått upp den rätt i slidan. Kände efter nyligen och då var det som en"kula" med öppning som jag kunde trycka uppåt så att den försvann. Kan detta vara framfall?
Belinda
34 år

SVAR:
Hej Belinda
Framfall kan kännas precis som du beskriver det. Då kan du beställa en tid hos gynekolog för att få det bekräftat. Har du besvär hela tiden så kanske det finns skäl att hjälpa dej med en operation i så fall. Men å andra sidan är du ju rätt ung så jag skulle kunna tänka mej att du borde kunna träna en del för att få det hela bättre och på så sätt kanske slippa operation. Lämpliga träningsformer för att stärka bål och därmed bäckenbotten är pilates och core som jobbar väldigt specifikt med bål. Dans av olika slag är bra liksom skidåkning.
Hälsningar Ingela
080507

FRÅGA:
Jag har fått ett litet framfall efter min förlossning i november 2007. Barnmorskan ska titta på mig igen i april för att se om det blivit bättre eller om en läkare behöver undersöka mig för bedömning. Kan man bli gravid igen och fullfölja en normal graviditet trots framfall, eller måste man åtgärda problemet?
lm07
34 år

SVAR:
Hej lm07
Min första fråga till dej skulle förstås vara om du har besvär av detta? Slidväggarna blir påverkade av en förlossning. En del av det blir successivt bättre ju längre tiden gått efter förlossningen. Har det som i ditt fall bara gått mindre än 6 månader skulle jag överhuvudtaget inte bry mej om detta. Kom igång med träning och låt det gå minst ett halvår sen du känner dej i ”full fart och bra form” innan du känner efter. Har du besvär av ditt framfall då, ska du gå till gynekolog och få en bedömning. Har du inga besvär så tycker jag helt enkelt du skall glömma bort det hela! Du kan lugnt bli gravid igen. Får du med tiden besvär så kan det förstås bli aktuellt att operera det hela, MEN det är långt ifrån säkert att det blir så.
Hälsningar Ingela
080408

FRÅGA:
Hej Förra helgen åkte jag mycket långa sträckor i bil. Efter dessa 250 mil, och under resan hade jag ont från hela delen av underlivet. Det kändes ömt, tungt och jag har fortarande obehag och en konstig känsla i underlivet. Vid ett tillfälle när jag kommit hem tryckte jag in fingrarna i mellangården då det var ett tryck där också, det kändes då något lite bättre. Jag hade samlag med min särbo under veckan och det gjorde "ont" och nästan som om det släppte något efter en stund och då kändes det bättre, mindre trångt. Kan det vara ett framfall? Kan man genom penetrering pressa tillbaka ett framfall så att det skulle kunna förklara känslan vid samlaget? Jag är undersköterska och har gjort urinprov som är blankt då det känts obehagligt då jag kissar. Att bajsa är också annorlunda men jag är ändå inte säker på att detta skulle kunna vara ett framfall. Funderade över hur en propp i bäckenbotten känns? Det har nu gått 12 dagar sedan min debut av obehaget började.
Kicks
41 år

SVAR:
Hej Kicks
Visst är det möjligt att du har början till ett framfall. Oftast kommer dock framfallet smygande över tid och ger sällan så plötslig debut som du beskriver. Tarmfickor som är lite inflammerade skulle möjligtvis kunna ge symtom liknande detta. Någon form av infektion möjligtvis men knappast någon proppsjukdom. Men det finns bara ett sätt att ta reda på detta och det är att gå iväg till doktorn. Börja du hos gynekologen och hittar man ingenting där, så är det allmänläkaren som du skall besöka.
Hälsningar Ingela
071226

FRÅGA:
Jag har så väldigt ont i underlivet. Jag har genomgått sulfa och PC-behandlingar (penicillinbehandlingar) för UVI (urinvägsinfektioner) och då går besvären över men de kommer tillbaka på en gång efter avslutad kur. Det bränner, svider och jag har en tryckkänsla i buken. Upptäckte en försvagning av den bakre slidväggen, ett framfall, där slemhinnan blottas i slidmynningen. Kan det bli inflammation i bråcket? Kan det bli klämt? Kan man hålla tillbaka bråcket i slidan med hjälp av tamponger? Väntetiden till gynklinik är 3 mån. Jag är desperat.
Plååågad
55 år

SVAR:
Hej Plååågad
I väntan på tid hos gynekolog skulle jag föreslå att du köper receptfritt östrogen som salva och börjar smörja blygdläpparna. Det finns också vagitorier som man stoppar upp i slidan. Följ bruksanvisningen. På detta sätt kanske du slipper en del av dina urinvägsinfektionsbekymmer åtminstone. Sen kan du och din gynekolog se om du behöver någon form av åtgärd för att du skall slippa besvär från ditt framfall.
Tamponger kan ibland vara en tillfällig hjälp om du skall göra någon fysisk aktivitet och på så sätt minska besvären.
Tryckkänslan kan mycket väl härröra från framfallet medan jag tror att svidkänslan i första hand kommer från de urinvägsbesvär du beskriver men också från en slemhinna som börjar bli lite torr.
Hälsningar Ingela
071126

FRÅGA:
Jag är 35 år och har framfall och väntar på operation. Jag har inget problem med inkontinens men livmodertappen hänger liksom ut i slidan och skaver mot trosan och jag har konstant svampinfektion och problemen blir större så fort jag försöker ha sex. Jag läste om operationer och att man kan ta bort livmodern eller delar av den. Är risken större för komplikationer då? Nyligen varnades det för sådan operation då risken för inkontinens är större. Hur stor är egentligen risken för inkontinens efter en framfallsoperation? Vilka andra problem kan uppstå?
Evy-Marie
35 år

SVAR:
Hej Evy-Marie
Det är egentligen hur mycket av livmodern som sjunkit ner eller om det bara är livmoderhalsen som är förlängd som avgör om man bara skall korta av livmoderhalsen eller om skall ta bort hela livmodern. Att ta bort livmodern (vaginal hystrektomi) är en större operation men om man uppfattar att det är den bästa vägen att gå då bör man inte tveka. Riskerna för biverkningar eller komplikationer till en operation skall alltid vägas mot de besvär man har. Har du mycket besvär och din livskvalitet avsevärt påverkas (och det låter det som det gör för dej) så skall du se till att få hjälp. Visst är det en viss risk att få nytillkomna inkontinensbekymmer men nu finns även hjälp mot dessa att få. Å andra sidan är det ju en väldigt stor andel kvinnor som drabbas av inkontinens utan att de blivit opererade överhuvudtaget.
Hälsningar Ingela
071126

FRÅGA:
Jag har smärta fortfarande en vecka efter operation av framfall. Har ätit penicillin en vecka. Är det normalt att ha ont så länge?
gerda
68 år

SVAR:
Hej gerda
Att opereras ger alltid en del smärta efteråt och en vecka efter en operation skulle jag påstå att väldigt många fortfarande har en del ont. Det måste inte vara väldigt plågsamt men det kan vara rätt besvärligt. Särskilt om man har opererat den bakre slidväggen. Det området är väldigt känsligt. Det framgår inte varför du äter penicillin, om det är för framfallsoperationen eller något annat, men om jag får ge ett råd så är det att om man får alltmer ont ju mer tiden går efter operationen så kan man börja misstänka att man fått en infektion. Känner man sej dessutom febrig och hängig så ska man definitivt ta kontakt med kliniken där man blev opererad för att få hjälp.
Hälsningar Ingela
070612

FRÅGA:
Jag har fått diagnosen livmoderframfall efter att ha fött mitt andra barn den 9 december -06. Mina muskler är bra och knipet är det inget fel på, vilket gör att mer träning inte kommer kunna rädda situationen. Det alternativ som jag har fått rekommenderat är att om några månader operera bort livmodern eftersom jag ändå inte vågar skaffa fler barn. Den senaste graviditeten var mycket tuff. Mina frågor till er är hur diagnosen är efter att man har tagit bort livmodern? Blir man helt besvärsfri? Vilka kända komplikationer finns? Påverkas man psykiskt av att ta bort denna del av kroppen som så starkt kopplas till att vara kvinna?
Olyckskorpen

SVAR:
Hej Olyckskorpen
Ta det lugnt. Att säga att man har ett framfall som kommer att bestå redan två – tre månader efter en förlossning är verkligen att säga för mycket. Avvakta minst ett halvår så att kroppen får hämta sej innan du fattar något som helst beslut i frågan. Jag kan nästan lova dej att situationen ser lite annorlunda ut då. Övrig bålmuskulatur har stor betydelse för hur bäckenbotten faktiskt fungerar och att den skulle hunnit återta sin fulla forna kraft har jag svårt att förstå. Den har varit ordentligt uttänjd!
För att kunna svara på resten av dina frågor så hade jag behövt veta betydligt mer om vilken typ av framfall du har eftersom ett framfall kan bestå av flera komponenter. Det är kanske så att du inte alls är hjälpt av att ta bort livmodern, det kanske är en av slidväggarna som skall åtgärdas. Generellt kan jag dock säga att ta bort livmodern via slidan är behäftat med färre komplikationer än om du tar bort den via buken. Det är inte helt säkert att du blir helt besvärsfri, åtminstone inte för all framtid. Risken för återfall finns. Att ta bort livmodern brukar inte vålla några större bekymmer när det gäller känslan av att vara kvinna. Vi är alla individer och kan reagera olika men det är faktiskt väldigt ovanligt att man besväras av dessa känslor efteråt om man haft det bekymmersamt med andra symtom före. Det brukar snarast vara en lättnad. För kvinnor som tar bort livmodern p.g.a cancer kan detta vara ett något större problem.
Hälsningar Ingela
070313

FRÅGA:
Hej!
Jag fick mitt andra barn för ett halvår sedan och fick då också framfall. Jag känner mig ständigt kissnödig och kan knappt göra några fysiska ansträngningar utan rejäla obehagskänslor i underlivet. Barnmorskan har gett mig rådet att ge det tid, minst ett halvår till och sagt åt mig att knipträna. Men jag har mycket svårt att knipa eftersom hela bäckenbotten känns stum. Kan dessa problem verkligen förbättras eller försvinna utan operation? Har inte märkt någon förbättring hittills trots att jag kämpat med knipen? Finns det hopp ännu eller är det dags att söka hjälp? Jag mår inte bra av att ha det så här?
Tacksamma hälsningar
"Hopplös"

SVAR:
Hej Hopplös
Det kan absolut förbättras! Börja träna och ha siktet inställt på bålträning så får sej bäckenbotten en riktig omgång samtidigt. Läs under rubriken träning och inkontinens samt träning efter graviditet och förlossning. Ett halvår efter förlossning är ganska kort tid!
Hälsningar Ingela
070220

FRÅGA:
När bör man söka hjälp om man har framfallsbesvär? Jag har en dotter på 4 månader som jag fortfarande ammar för fullt. Mitt andra barn. Jag har efter förlossningen haft mycket svårt att knipa och känner att bäckenbotten är väldigt svag. Kan absolut inte springa eller hoppa och känner tyngden neråt vid minsta ansträngning. Försöker knipa så ofta jag kan men knipet är svagt och jag tycker inte att det blir bättre. Barnmorskan har sagt att jag absolut inte får göra någon typ av styrketräning (situps, ryggträning m.m) och inte lyfta mer än min dotters vikt. Hur länge ska man acceptera att ha det så. Har alltid tränat mycket och har ett stort behov att få röra på mig. I alla fall promenader och lättgympa. Barnmorskan säger att alla inte blir bra igen efter förlossning och att man i alla fall får vänta 1 år innan man eventuellt söker hjälp. Stämmer detta? Påverkar amningen bäckenbotten så att den blir mer "lättränad" då jag slutar med det? Tacksam för svar!
Träningsberoende småbarnsmamma

SVAR:
Hej Träningsberoende småbarnsmamma
Att inte träna efter förlossningen är den typ av råd man gett under många år men det finns i verkligheten ingen större vetenskap bakom detta. Jag tror att kvinnor tål betydligt mer träning efter förlossning och även deras bäckenbotten. Med träning kan mycket av dina besvär gå tillbaka och kanske helt försvinna.
Så här brukar jag råda kvinnor med tidigare träningsvana. Undvik allt som känns obehagligt, t.ex. hopp, men försök att få igång muskulaturen runt mage, rygg och rumpa. Då brukar sakta bäckenbottenmuskulaturen förbättras. Undvik att arbeta med benen brett isär för då är det extra svårt med kontrollen. Styrketräning med inriktning på bålen, core(bålträning), stavgång, basjympa utan hopp eller längdskidor är sånt som kan vara lämpligt. Försiktig start och öka successivt hur ofta, hur länge och hur intensivt du tränar. Lyssna på kroppen och du ställer inte till något!! Min personliga uppfattning är att kvinnan mår sämre av att avstå träning och att riskerna att förvärra ett framfall är egentligen större om man avstår fysisk aktivitet.
Ge dej nu själv chansen att komma igång fysiskt under minst ett halvår så tror jag att chansen är stor att du slipper hälsa på gynekologen av den här orsaken de närmaste 20 åren.
Hälsningar Ingela
070127

FRÅGA:
Hej!
Vilka metoder finns det för att operera ett framfall?
Mitt framfall engagerar både främre och bakre slidväggen, och livmodern har sänkts. Läkare har bedömt att det inte är aktuellt med operation innan jag fött de antal barn jag vill ha. Jag har ett nu. Det rimliga i detta inser jag. Men läkaren sa också att om man opererar exempelvis den bakre slidväggen så finns det "en inte obetydlig" risk för bestående samlagssmärtor. Dessutom skulle en sådan operation ha en livslängd på omkring 10 år och för varje operation blir resultatet lite sämre. Jag är ganska besvärad av mitt framfall och mår dåligt av att ständigt vara rädd för en försämring, så hennes svar var nedslående. Det betyder ju att jag aldrig kan bli helt bra igen. Före graviditeten tränade jag ofta och var i ganska god form. Numera tränar jag inte alls, förutom knipträning. Jag vågar inte träna eftersom jag vet att livmodern sjunker ytterligare och främre slidväggen kommer fram ur slidan, efter att jag har ansträngt mig. Nu vill jag veta vilka olika sätt det finns att operera och om det verkligen inte kan hålla livet ut?
ledsen

SVAR:
Hej ledsen
Du är ung och jag tycker inte du skall ge upp träningen än. Där har du din viktigaste uppgift nu. Var inte rädd för det!!!! Du behöver träna bålen...mycket. En vältränad mage, rygg och rumpa bidrar till att din bäckenbotten också tränas och blir stark. Så länge du upplever att framfallet tynger ner kanske du kan undvika hopp men får du tillbaka spänsten igen kanske du inte upplever så mycket besvär längre och kan till och med börja hoppa så smått. Det viktigaste är inte hur det ser ut i underlivet utan hur du upplever det!
Det är sant att återfall efter framfallsoperation är vanligt och man kan inte vara säker på att det håller livet ut. Nya metoder med bl.a. nät har kommit sista åren och det finns hopp om att långtidsresultaten alltmer förbättras. Skulle du inte förbättras av träning (mot alla odds) så går det att operera utan större risk för svårhanterbara samlagssmärtor om man undviker de lite äldre operationsmetoderna. Sitespecific repair eller inlägg med tex pelvicol eller liknande är metoder som kan vara bra alternativ som kan användas i fruktsam ålder. Lite senare i livet finns ett nät som visat lovande resultat hittills (prolift).
Men mitt absolut första råd till dej är att börja träna. Nu!!!
Lycka till
Hälsningar Ingela
070124

FRÅGA:
Vad händer om man inte åtgärdar ett framfall? Hur länge kan man gå med ett framfall, som en stor mandarin, som hänger ur slidan?
medkänsla

SVAR:
Hej medkänsla
Det finns en risk att det försämras förstås. Det spelar dock inte så stor roll hur stort ett framfall är utan det är helt och hållet dina besvär som är avgörande för om vi föreslår behandling eller ej. Idag opereras många gånger ett framfall i lokalbedövning så det är en ganska enkel åtgärd. Men vill man inte opereras kan man alltid få hjälp med en ring som förs upp i slidan och håller slidväggen på plats.
Men idag finns ingen anledning att gå omkring och ha det besvärligt. Det finns bra hjälp att få!!
Hälsningar Ingela
070113

FRÅGA:
Om man håller på att få framfall av livmodern, kan det vara farligt för en graviditet? Jag är gravid för andra gången och känner inte igen mitt underliv, jag tycker att livmodertappen hänger väldigt långt ned, synlig i slidöppningen. Är det framfall?
orolig gravid kvinna

SVAR:
Hej orolig gravid kvinna
Framfall ska man inte riktigt bedöma under graviditet. Sannolikt ligger detta barnet djupare nu än under förra graviditet och du kan uppleva det som allt vill komma ut. Detta är vanligt och är inte farligt för graviditeten. Efter förlossningen kommer du igång successivt med träning, vikten normaliseras och din bäckenbotten återhämtar sej i regel.
Om du har besvär av att det trycker nedåt eller att du får springa på toaletten ofta eller något liknande när du slutat ammat, vikten är tillbaka på utgångspunkten och du har kommit igång med fysiska aktiviteten efter förlossningen; då är det dags att bli undersökt av en gynekolog och att ta ställning till om du har ett framfall som bör åtgärdas. Läs vidare om träning efter graviditet och förlossning under fliken Inkontinens.
Hälsningar Ingela
070111

FRÅGA:
Hej! Har av läkare blivit rekommenderad att operera bort livmodern på grund av framfall. Mitt enda symtom är att "något buktar ut". Kommer detta att förvärras om jag inte opererar?
masv

SVAR:
Hej masv
Framfall eller prolaps som det också kallas ska opereras om man har besvär av det. Besvär vid framfall kan vara att något kommer ut genom slidan och ger upphov till tyngdkänsla eller olustkänsla från underlivet. Om framfallet engagerar urinblåsan kan det vara svårt att tömma blåsa eller så får man springa lite väl ofta på toaletten. Engagerar framfallet väggen mot ändtarmen kan det vara svårt att få ut avföringen. Om hela livmodern håller på att glida ner kan livmodertappen titta ut genom slidöppningen och det brukar kännas tämligen obehagligt.
Har du inga besvär av ditt framfall kan du gott vänta ett tag. Du förvärrar inte sjukdomen så att det blir svårare att operera i framtiden. Men visst kan framfallet bli större med tiden men då får du också sannolikt mer besvär och då är det dags för operation.
Hälsningar Ingela
061217

FRÅGA:
Hejsan!
Jag undrar hur ett framfall av främre slidväggen skulle påverkas av en graviditet. Mina besvär startade när min son föddes 2005. Jag kniptränar ganska regelbundet men har inte kommit till rätta med problemet. Jag är nu åter gravid och orolig för konsekvenserna.
gizmokvack

SVAR:
Hej gizmokvack
Framfall kan man få efter att ha fött barn men det är också beroende på om man har en ärftlig benägenhet för framfall. Du skriver inte nåt om vilken typ av besvär du har. Är det en tyngdkänsla du har eller är det kanske svårt att tömma urinblåsan ordentligt? Nu är du åter gravid och visst kan det vara så att framfallet blir sämre men det behöver inte vara så. Det kan också vara så att du upplever en försämring under graviditeten men när du ammat klart sen förbättras det hela successivt. Det handlar mycket om att knipträna i efterförloppet men också att träna upp hela muskulaturen i bålpartiet för att stabilisera hela bäckenets muskulatur. Kanske core (träning inriktad på mage, bål och rygg, ges bl.a. av Friskis&Svettis) kan vara nåt för dej så småningom? Det finns goda chanser att du kan bli förbättrad, så du behöver inte ta ut något i förskott. Det är ändå väldigt ovanligt att vi behöver operera unga kvinnor av denna anledning.
Hälsningar Ingela
061123

FRÅGA:
Hej.
Jag undrar om man kan ha samlag när man har framfall?
mamman

SVAR:
Hej mamman
Ja det kan man i regel. Känns det okej så är det fritt fram. Är det besvärligt ska man söka läkare för det finns hjälp att få.
Hälsningar Ingela
060912

FRÅGA:
Jag opererades för framfall år 2004 då man även tog bort livmodern. Hade väldiga besvär innan men har sedan dess varit besvärsfri. Nu har något satt igång igen i form av svullnadskänsla och värk. Besökte gynmottagningen på sjukhuset, där läkaren konstaterade att liknande besvär uppstått och försökte då föra in en ring, vilket inte alls fungerade, varpå hon menade att en ny operation är alternativet. Sen var det klart. Naturligtvis önskar jag ingen operation igen, men jag har riktigt besvärligt och har svårt med mina vanliga motionsrundor då det känns som något "ramlar ut". Vad gör jag?
Med vänlig hälsning
MonSy

SVAR:
Hej Monsy
Det är inte alls ovanligt att man får återfall i framfallssjukdomen. Tyvärr. Men vi blir också allt duktigare att operera denna åkomma så sen 2004 har det hänt en del. Det är idag inte ovanligt att man kan göra denna typ av operation i lokalbedövning och att man då kan gå hem samma eftermiddag. Ring fungerar för en del kvinnor men för de flesta är dock operation det enda hållbara alternativet för att ha en bra livskvalitet. Det är viktigt att du kan röra på dej i den utsträckning du vill och behöver. Be din läkare förklara lite mer ingående vilka operativa alternativ du har. Men fungerar det inte med ring är nog operation av något slag det enda alternativet är jag rädd. Det är självklart att du inte ska ha svårt att ta dej ut på dina motionsrundor!!!
Hälsningar Ingela
060708

FRÅGA:
Min fråga är om man har lite lätt framfall och lider av inkontinens om det i så fall inte är bra att träna på gym. Jag har nyss börjat på gym, men har fått för mig att det frestar på muskulaturen i bäckenbotten då jag tex tränar magmusklerna. Vad säger ni om det?
rosie

SVAR:
Hej rosie
Det är klart du ska fortsätta träna. Det är det allra bästa sättet att stärka dina bäckenbottenmuskler. Träning av magmuskler, ryggmuskler och rumpans all muskulatur, ger automatiskt en förbättring av bäckenbotten. Stabilitetsträning av hela bålpartiet är en väldigt viktig komponent för att bidra till en förbättrad bäckenbottenmuskulatur. Så kör hårt!!!
Hälsningar Ingela
060511

FRÅGA:
Jag har svårt att få ut all urin. Vid tarmtömning har det en gång inträffat att det har ramlat framåt och jag har fått trycka ut det via bakre slidväggen. Otäck upplevelse.
Elisabeth

SVAR:
Hej Elisabeth
Det låter som det är dags för dig att bli undersökt av en gynekolog.
Framfall är inget som är farligt men börjar man få symtom av den sorten du beskriver kan det vara så att både den bakre och den främre slidväggen har blivit svag. Och det viktiga, det finns hjälp att få.
Symtomen lindras många gånger av att bäckenbotten tränas effektivt. Allmän träning av mage och rumpa bidrar att även bäckenbotten stärks.
Ibland sätter man in en ring av ett gummimaterial som håller upp framfallet. Den ringen känns inte alls när den sitter bra på plats. Ett annat mycket bra alternativ är operation. På många håll i landet görs denna operation som ett relativt enkelt dagkirurgiskt ingrepp och man åker hem samma dag.
Hälsningar Ingela
060506

FRÅGA:
Jag tror jag har fått framfall. Jag har inte fått tid hos gynekolog förrän om ett par månader. Vad kan hända? Vad ska jag göra?
SVAR:
Sannolikt händer inte så mycket. Dina besvär kan förstås hinna bli lite mer uttalade men det kan också vara helt oförändrat egentligen flera år framåt. I väntan på att du får diskutera detta med din gynekolog kan du försöka träna din bäckenbotten. Du ska träna knipövningar men också den övriga muskulaturen kring bäckenet/bålen. För utförliga instruktioner läs under rubriken Inkontinens (träning och inkontinens).
Ingela

Tillbaka

ANNONSER