Cancer

FRÅGA:
Hej Jag har sedan två år sedan haft en utväxt som växer mellan slidan och anus. Ser ut lite som en stor vårta men den är mjukare och stor som en ärta. Den har växt långsamt men konstant under hela denna tid och jag har börjat bli väldigt orolig. Jag har även en liten utväxt på innersidan av den ena inre blygdläppen. Eftersom jag har utbildat mig har jag inte vågat gå till läkare eftersom jag var rädd att inte kunna fullfölja studierna. Jag var hos gynekolog för cirka ett år sedan och hon sade att det inte var kondylom. Det varken kliar eller svider men det påverkar bland annat mitt sexliv. Finns det risk för att detta kan vara nån sorts cancer? Vad kan det annars vara? Vart söker man sig för att kolla det? Har alltid gått till ungdomsmottagningen tidigare. Mycket tacksam för svar.
Orolig
21 år

SVAR:
Hej Orolig
Fråga på ungdomsmottagningen om de kan hjälpa dig. Eftersom du besväras av utväxten bör du söka gynekolog för att få hjälp att bedöma vad det är och att ta bort den. Det är brukligt att alla utväxter som tas bort skickas på undersökning just för att kontrollera ifall det är cancer. Många gånger kan en preliminär bedömning göras av läkaren. Det är inte vanligt med cancer i vulva hos unga flickor och du har ju en gång visat upp förändringen för en gynekolog och då bedömdes det inte finnas skäl att misstänka något allvarligt. Det som är viktigt är att du påverkas negativt av att ha förändringen och därför vill ta bort den.
Hälsningar Maud
070917

FRÅGA:
Ökar risken för bröstcancer när man använder hormonspiralen Levonova? Jag är 47 år och funderar på använda Levonova för att reglera långdragna menstruationsblödningar som i perioder har förorsakat hyperplasi. Just nu har jag inte hyperplasi, men jag har en tendens att utveckla det.
Atena
47 år

SVAR:
Hej Atena
Nej, inte vad vi vet idag. Hormonmängderna är mycket låga i spiralen.
Hälsningar Ingela
070909

FRÅGA:
Hej!
Min mamma är väldigt rädd för cancer. Hon har på vårdcentralen fått konstaterat att hon har flera polyper på livmoderhalsen. Hon sökte dit på grund av blödningar. Jag undrar om polyper kan ge blödningar? Är polyper ett förstadium till cancer?
Tack på förhand!
GiselaG
26 år

SVAR:
Hej GiselaG
Polyper är i regel fullständigt ofarliga men kan ge upphov till trassel med blödningar så därför behövs de i regel tas bort.
Hälsningar Ingela
070817

FRÅGA:
Hej!
Var precis hos gynekologen och fick reda på att jag hade en cysta cirka 4 cm i diameter i höger äggstock. Det har gått nästan en månad sedan jag fick oväntade småblödningar från underlivet och gynekologen skulle skicka remiss till kvinnokliniken, med ytterligare väntan som följd. När jag läste lite om cystor på äggstockarna, fick jag uppfattningen om att dessa kan vara cancer med större risk efter 40 år fyllda. Jag är 45. Dessutom poängterades vikten av att få snabb behandling för att inte den skall spridas. Jag är jätteorolig över att behöva vänta ytterligare för att komma till Kvinnokliniken och vad gör dom då? Bara kollar igen om cystan gått ner eller vuxit och så får man vänta ytterligare på ev operation? Hur snabbt kan cystor utvecklas till cancer och dessutom sprida sej till andra delar av kroppen? Är min oro totalt obefogad?
Tacksam för snabbt svar.
snabbapuckar
45 år

SVAR:
Hej snabbapuckar
Jag kan säga att din oro är sannolikt obefogad. Våra äggstockar är cystbildande organ och bildar ofta cystor. Men hittar vi en cysta och även om jag som gynekolog är rätt säker på att den är ofarlig brukar vi ta tillbaka kvinnan om ca 6 veckor för att se att den verkligen försvunnit. En cysta som ser cancermisstänkt ut redan från början kommer de flesta gynekologer planera in för operation redan när man hittar den. Då finns absolut inget skäl att vänta! Läs gärna mer under kapitlet Cystor. Cystor som är "snälla" från början övergår inte till cancer.
Hälsningar Ingela
070514

FRÅGA:
Jag blev för några dagar sedan som bedövad av ömhet på vänster sida i underlivet. Så öm att jag hade svårt att både tvätta mig samt gå. På kvällen hade ömheten lättat något. Jag undersökte mig själv och fann en utväxt i storlek som en större ärta, i den vänstra inre blygdläppen. Dagen efter var utväxten betydligt mindre och är så fortfarande några dagar senare. Jag har lite ont, det sticker och kliar i utväxten. Vad är detta? Har varit orolig för cancer men eftersom utväxten har minskat är det troligtvis något annat. Eller? Tacksam för svar.
Tacksam

SVAR:
Hej Tacksam
Det låter som du har haft en svullen möjligtvis infekterad körtel. Slidan och blygdläpparna har mängder av körtlar som kan utsöndra olika slags sekret t.ex för att det skall bli fuktigt i samband med samlag. Minskar förändringen i storlek och blir helt oöm så försvinner den sannolikt relativt snart. Att det kliar och sticker brukar vara ett tecken på att något läker.
Blir det värre så ska du förstås inte gå och plågas utan söka hjälp hos närmaste gynekolog. Men cancer tror jag inte att det är.
Hälsningar Ingela
070113

FRÅGA:
Hej! Jag är en tjej på 19 år, sedan ca ett och ett halvt år har jag haft en stor knöl i den yttre blygdläppen på vänster sida. Från knölen går det en tjock sträng ner mot ljumsken, har väldigt ont i den. Nu har det kommit fram en blodblåsa på knölen, vad kan det vara för något? Tack på förhand.
just

SVAR:
Hej just
Har du haft den så pass länge så är inte min första tanke att det skulle röra sej om cancer. Men jag tycker att om du har ont av den så ska du beställa tid hos gynekologen för en ordentlig undersökning. Du kan då både få en ordentlig förklaring till dina besvär och förhoppningsvis också någon hjälp med att bli av med knölen. Jag har svårt att på din beskrivning ha någon idé om vad det kan röra sej om.
Hälsningar Ingela
061211

FRÅGA:
Hej!
Jag har just genomgått en hyvling av vad man från början trodde var ett myom. Efter ingreppet sa doktorn att det ej var helt typiskt för myom, att han skickat det för analys med snabbsvar, samt att det kunde vara cellförändringar och att jag skulle bereda mig på en operation till. Nu är det ju 100 frågor i skallen. Hur är oddsen vid livmodercancer? Jag har ett barn, jag har aldrig ätit hormoner och har inga infektioner.
OROLIG!
59:a

SVAR:
Hej 59:a
Jag förstår att du är orolig och det behövs ett besked för att du ska kunna slippa en del av den oron. Det måste förstås inte vara cancer! Det finns cellförändringar i livmoderslemhinnan, precis som på livmodertappen, som man behöver åtgärda men som för den skull inte måste bli cancer med säkerhet. Skulle det nu röra sej om livmodercancer så är det en sjukdom som de allra flesta blir botade ifrån genom att ta bort livmodern. Så oddsen är väldigt goda!
Hälsningar Ingela
060927

FRÅGA:
Hej! Har just genomgått en hysteroskopi i syfte att hyvla bort ett troligt myom. Det visade sig dock ej vara "typiskt". Något svar vad det är har jag ej hunnit få. Men jag skulle vara beredd på en trolig operation till eftersom man inte fick bort riktigt allt. Frågeställningen är även polyp.
Kan polyper vara elakartade? Vad är oddsen om det är cancer i livmoderhålan?
Hälsn.59:a

SVAR:
Hej 59:a
Polyper i livmodern är oftast godartade.
När det gäller cancer i livmoderhålan är det en sjukdom som man i regel blir helt botad ifrån om man opererar bort livmodern.
Hälsningar Ingela
060912

Tillbaka

ANNONSER

Rosa Bandet